Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kapetanica koja je pomagala migrantima puštena iz kućnog pritvora

Slučaj koji je izazvao trzavice na relaciji Berlin-Rim završio je sretno za mladu kapetanicu koja pomaže migrantima
02. srpnja 2019. u 22:10 41 komentara 824 prikaza
Carola Rackete
Foto: Reuters/PIXSELL

Talijanska sutkinja presudila je u utorak da njemačka kapetanica nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tijekom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Carola Rackete Berlin traži puštanje Kapetanica koja spašava migrante izlazi pred sud: 'To nije čin nasilja, već neposluha'

Carola Rackete, 31-godišnja Njemica, nije poslušala naredbe talijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu, udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom Sea-Watch na kopno dovezla 41 afričkog ilegalnog migranta koje je pokupila na moru.

Odmah je privedena i stavljena u kućni pritvor, ali zadavši udarac talijanskom protuimigrantskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, sutkinja Alessandra Vella presudila je da je Rackete provodila svoju dužnost te da nije počinila bilo kakvo nasilje.

Rackete je još suočena s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vella naredila njezino trenutno puštanje na slobodu.

Matteo Salvini ZVONO ZA UZBUNU Žica na talijanskoj granici udarac je ideji EU

Salvini je rekao u priopćenju kako se nadao oštrijem odgovoru talijanskog pravosudnog sustava i obećao da će prognati Rackete što je prije moguće.

Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj i Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorio na nemoć Europe da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

Rackete se pojavila pred sudom u Agrigentu u ponedjeljak i ispričala se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga dobrobit migranata. 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • alphazulu99:

  To se nekad zvalo: "sverc ljudima", a danas se zove: "pomaganje migrantima".

 • NikoCro:

  U zatvor svercerku ljudima

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Sramota za talijansko pravosuđe (kojem i dan danas vladaju crveni kmeri), ˝kapetanici˝ je trebalo odrapiti barem 10 godina robije za trgovinu ljudima ili tako visoku jamčevinu da njezinom gazdi sorošu oči izlete iz one šugave glave🤬🤬🤬