Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru do izručenja Hrvatskoj

kapetan Dragan
Ray Strange/THe Australian
20.11.2010.
u 20:20

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine 1990-ih, nije protuzakonito u zatvoru i kojemu će ostati do daljnjega.

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru do izručenja Hrvatskoj Savezni sud Australije donio je odluku da Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine 1990-ih, nije protuzakonito u zatvoru i kojemu će ostati do daljnjega, javili su danas srbijanski mediji pozivajući se na australski dnevnik Australian.

Sudac Saveznog suda Richard Edmonds odbacio je u petak Vasiljkovićev zahtjev za hitno oslobađanje, ističući da predstavlja "zlouporabu procesa", obzirom da je Visoki sud Australije u veljači odobrio njegovu ekstradiciju Hrvatskoj. Srbijanski mediji pojašnjavaju kako je Vasiljković, nekadašnji zapovjednik paravojnih postrojbi "knindže" u tkz. RSK, od suda zatražio da bude oslobođen stoga što ga "Hrvatska traži zbog ispitivanja za kaznena djela pod kaznenimm zakonom koji nije postojao u vrijeme kada su navodni zločini počinjeni, a zatražio je i odštetu od australske i hrvatske vlade".

Ovaj slučaj trebalo se pred sudom naći do kraja godine, ali su vlade dvije zemlje zajedno zatražile da Vasiljkovićev zahtev bude odbačen što je Savezni sud i učinio. Sudac Edmonds je presudio da Vasiljković "nema osnovanih izgleda"  dokazati kako se u zatvoru nalazi protivno zakonu, jer je u ovom slučaju već donešena konačna presuda, u skladu s odlukom Visokog suda od prije osam mjeseci. Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992., i sudjelovanje u napadima i razaranjima nekoliko sela na Baniji 1993.

Hrvatska je prije četiri godine zatražila Vasiljkovićevo izručenje kako bi mu sudila za ratne zločine, ali je on taj zahtjev osporavao do posljednje sudske instance nakon čije odluke nepovoljne po njega, jednostavno je pobjegao i skrivao se 43 dana. U zatvoru u Australiji nalazi se od 12. svibnja kada ga je nakon 43-dnevne potrage uhićen u akciji australske policije

Ključne riječi

Komentara 58

OB
-obrisani-
20:55 20.11.2010.

Rece gedzo jedne prilike da u HR ponovo moze samo na tenku! Moj mu je savjet da umjesto tenka priprema i podmazuje SUPCINU trebace mu.

JA
jalnus
01:03 21.11.2010.

Pa di mu je lova da plati kauciju? Sta je radio sranja po Hrvatskoj samo iz zadovoljstva? E, znaci da nije profesionalac nego samo cetnik.

DH
dalibor.hren
15:24 21.11.2010.

A, gdje bi trebal biti nego u zatvoru? Jedino primjerenije mjesto je dva metra pod zemljom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije