Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA PANTOVČAK

Kandidatura Milanovića homogenizirala podijeljeni SDP: Od ovih županija se najviše očekuje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.09.2019.
u 17:43

Milanoviću ovaj put treba oko milijun glasova u drugom krugu i sve manje od toga bit će i bačeni novac i trud

Je li kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika države uspjela homogenizirati podijeljeni SDP? I u samoj stranci i u stožeru Zorana Milanovića, koji već neko vrijeme funkcionira s drugog kata Iblerova trga, tvrde da se upravo to događa. Stranka je svom kandidatu zasad dala svu potrebnu logističku potporu, osnovan je i središnji izborni stožer, a kreće se i u osnivanje županijskih izbornih stožera. Zanimljivo. U središnjem izbornom stožeru, koji će biti zadužen za teren, našli su se svi šefovi županijskih organizacija SDP-a, no ne i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji, nije tajna, nikad nije bio za to da SDP podrži Milanovićevu kandidaturu. Umjesto Komadine, glavna će osoba za teren u Primorsko-goranskoj županiji biti saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović.

Ukidanje suspenzija

Zanimljivo, u središnjem su se stožeru kandidata Milanovića našli i njegovi bivši ministri Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, šefovi krapinsko-zagorskog SDP-a i SDP-a Zagrebačke županije, a koje je prije nešto više od godinu dana stranka suspendirala i kojima sporne suspenzije još nisu ukinute. No, i to bi se uskoro moglo dogoditi. Naime, sam šef SDP-a Davor Bernardić nedavno je dao naslutiti da će na idućoj sjednici Glavnog odbora predložiti ukidanje suspenzija, a i sama činjenica da je dvojac stranka imenovala u stožer za teren pokazuje da se ide upravo u smjeru da se stipendije konačno i ukinu. Cijelu terensku operaciju koordinirat će glavni tajnik stranke Nikša Vukas, kao i bivši dugogodišnji glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Ciljevi i zadaci su očekivani – svaki županijski tim imat će određeni broj glasova koje će morati donijeti kandidatu Milanoviću na dan izbora, a jedan od zadataka bit će i pokušati suzbiti potencijalnu krađu glasova na biračkim mjestima. SDP je uputio i u hitnu saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o izboru predsjednika RH po kojemu bi i na tim izborima u biračkim odborima sudjelovali predstavnici stranaka vladajućih i oporbe, a birači bi se potpisivali pri preuzimanju biračkih listića.

– Takvu vrstu terenskog rada, kada se točno znalo tko koliko mora donijeti glasova, imali smo 2015. godine kada je kampanju vodio Alex Braun. Jasno je da Milanoviću ovaj put treba oko milijun glasova u drugom krugu i sve manje od toga bit će i bačeni novac i trud. On to mora dobiti, a mi mu u tome moramo pomoći – kaže naš izvor iz Milanovićeva stožera.

Pritom, dodaje, već je sada jasno na kojim će županijama biti veći pritisak za glasove.

– Najviše se očekuje od Krapinsko-zagorske županije, Istarske, Primorsko-goranske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske... S druge strane, u Slavoniji i Dalmaciji, izuzev Splita i otoka, pritisak će biti manji, ali tu će se ljudi na terenu potruditi povećati izlaznost koliko god mogu – kaže naš izvor.

Bernardić zatomio ego

Veće probleme, a pogotovo opstrukcije, nitko od sugovornika ne očekuje.

– Bernardiću nitko ne može osporiti dvije odlične stvari koje je napravio i koje mu ni suspendirani ne mogu osporiti. Kao prvo, zatomio je svoj ego i na listu za EU izbore stavio ljude koji su potpisivali peticiju za njegovo smjenjivanje, čime je doista pokazao da je za okupljanje, a kao drugo, ujedinio je rascjepkanu stranku oko kandidature Milanovića, kojemu dio stranke nije bio sklon. Danas su svi u stranci svjesni da se ta bitka mora dobiti i tako se slaže i kampanja, pogotovo terenska – kaže naš izvor iz Milanovićeva stožera.

Komentara 30

ZO
zoranos
17:56 18.09.2019.

Dobro ali to je na klimavim nogama, jer je jasno da Milanović u drugom krugu gubi i od Škore i od Kolinde. I što time dugoročno dobroga dobija SDP osim još jednog poraza Milanovića?

MP
marijan.pinkeva
18:05 18.09.2019.

Ujedinio SDP, a razjedinio Hrvatsku. Mi ili oni ?

BR
Brontops
17:50 18.09.2019.

Ako Hrvatski barod zeli, a vjerujem da zeli, biti dio zapadne civilizacije onda za predsjednika nikako Milanovica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije