Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogubne posljedice klimatskih promjena za arktički led

Kanada: Odlomila se santa veličine Murtera

Kanadska obalna straža prati kretanje sante
import
30.07.2008.
u 17:45

Gotovo 20 četvornih kilometara leda odlomilo se s otoka Ellesmere, najsjevernijeg kanadskog arktičkog otoka, javio je BBC. Površina odlomljenog leda odgovara otprilike površini jadranskog otoka Murtera.

Znanstvenici vjeruju da je to najveći odlomljeni komad arktičkog leda otkako se 60 četvornih kilometara odvojilo od obale u istom području 2005. godine.

Znanstvenici vjeruju kako je moguće da će se do kraja ljeta odlomiti još jedan dio leda u istom području, gdje se događaju dramatične klimatske promjene koje utječu i na ledene površine.

Kretanje odlomljenog komada leda prate brodovi obalne straže kako bi spriječili njegovo udaranje u obalu ili druge brodove. Otok Ellesmere nekada je bio dio velikog ledenog područja od oko 10.000 četvornih kilometara.

To bivše ledeno prostranstvo sada ima lanac manjih grebena koji zajedno čine površinu manju od 1000 četvornih metara. Topljenje arktičkog morskog leda ima globalne posljedice jer ta ledena površina na vrhu planeta odbija Sunčevu energiju i šalje je natrag u svemir te tako pomaže u hlađenju Zemlje. (zb, agencije)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije