Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDINCA GSV-A PROŠLA BEZ NAZOČNOSTI MINISTRA

Kalmeta: Ne kanim dati ostavku, očekujem da Vlada bude uz mene

Božidar Kalmeta
Foto: Arhiva VL
1/2
Autori: Nikola Sever Šeni, Marina Borovac, mlš, SaM/VLM
30.11.2009.
u 12:38

Ne mogu biti kriv za sve grijehe svijeta. Ne želim i neću preuzeti na sebe grijehe silnih zaposlenika kojih u mom resoru ima na tisuće – rekao je Božidar Kalmeta.

– Ne mislim dati ostavku, osobito zato što to traži SDP! To baš neće ići. Nisam odgovoran ni za jednu aferu u svom resoru i očekujem da će i Vlada stati uz mene. I za političku odgovornost trebaju neki argumenti i politička krivnja. U mom slučaju toga nema – kazao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV ministar Božidar Kalmeta. U njegovu je resoru, nastavlja, 40 tvrtki i 19 ustanova i iluzorno je očekivati da ministar može sve kontrolirati. Otkrivanje afera pokazuje da institucije rade dobro, nastavlja, ističući da se potpuno slaže s premijerkinim stavom kako nitko tko je umiješan u nezakonitosti ne smije biti pošteđen.

– I ova i bivša vlada stvorile su okvir da se Hrvatska može boriti protiv korupcije. I ja u tome imam neke zasluge – kaže Kalmeta. Opovrgnuo je navode medija, koji su se pozivali na neimenovane izvore bliske njemu, da nije smio smijeniti neke ljude u državnim tvrtkama u svojem resoru jer je to zabranio bivši premijer Ivo Sanader. Svoje suradnike, kaže, nije sam birao, njih imenuje Vlada nakon sigurnosnih provjera. Ni o kome se nije želio očitovati, dodajući da istraga treba pokazati stvarno stanje i da se svatko može pokvariti. Zbog afera, kazao je, ne osjeća ni moralnu odgovornost.

– Ne mogu biti kriv za sve grijehe svijeta. Ne želim i neću preuzeti na sebe grijehe silnih zaposlenika kojih u mom resoru ima na tisuće – rekao je Kalmeta.

Podsjetio je da je zbog moralne odgovornosti ostavku ponudio nakon teške željezničke nesreće u Rudinama, ali nije bila prihvaćena. Na podsjećanje da je Damir Polančec otišao zbog osjećaja odgovornosti, Kalmeta je rekao da njegovu odluku poštuje, ali da on neće tako postupiti. Za napuhane cijene bojenja tunela rekao je da to nije normalno, ali i da to ne može dalje komentirati.

 Mesić: Na Kalmetinu mjestu dao bih ostavku
Da sam na mjestu ministra Kalmete, dao bih ostavku - rekao je predsjednik Mesić nakon promocije knjige "Istina mora izaći van" Josipa Boljkovca.

Predsjednik u odlasku prisustvovao je predstavljanju knjige u Hrvatskome novinarskom domu pa je iskoristio priliku da se osvrne na zahtjev javnosti za ostavkom ministra Kalmete zbog afera i uhićenja povezanih s HAC-om.

- Ako se dogodi nešto u jednom resoru, svakako da ministar mora o tome voditi računa. Ovdje se ne radi baš o njemu osobno, ali radi se o njegovim suradnicima i radi se o onim gospodarskim subjektima na koje su njegovi suradnici imali utjecaj, radi se o velikim poslovima koji se spominju danas u javnosti. Ministar Kalmeta mora sam odlučiti što da poduzme - ponuditi mandat predsjednici Vlade ili se s njom konzultirati. Nitko Kalmetu ne optužuje, on sam mora odlučiti kako dalje - odgovorio je predsjednik Mesić na novinarski upit treba li Kalmeta snositi odgovornost.

- Morao bih uzeti u obzir sve ove argumente koji se spominju u vezi ovih mnogih afera i vjerojatno bih ponudio premijerki ostavku, a na njoj je bi li je prihvatila ili ne - bio je odgovor predsjednika na izravni upit što bi on učinio da je u poziciji Božidara Kalmete.

Što se pak tiče današnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost (drugog i posljednjeg u ovoj godini), predsjednik je kazao da će se na njemu sasvim sigurno govoriti o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju Hrvatsku.

- Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala spada u sigurnosna pitanja i o tome će se razgovarati - potvrdio je dodavši kako ovisi o referentima koji pripremaju teme koliko će se spominjati konkretni slučajevi. Za sam sastanak je kazao da je redovit i da nema govora da se održava zbog pritiska EU.


Novinari čekali Kalmetu, a on zbog obveza nije došao
Ministar mora, prometa i infrastrukture, najtraženija osoba za davanje izjava novinarima ovih dana nije, suprotno očekivanjima, bio nazočan na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, u kojem zastupa Vladu.

Ispričao je svoju odsutnost zauzetošću drugim obvezama.

Bez Božidara Kalmete GSV je imao na dnevnom redu, uz ostalo, i raspravu o izdavanju radnih dozvola strancima.

U 2010. godini produžit će se 6000 dozvola za rad strancima te će biti otvorena mogućnost za izdavanje 948 novih dozvola stranim državljanima za rad u Hrvatskoj. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje za 40 posto s obzirom na to da nisu sve radne dozvole, koje su planirane u 2009. godini, i iskorištene.

- Najviše dozvola odobrit će se u sektoru graditeljstva - 300, brodogradnji 243, turizmu 138, kulturi 64, prometu 28 te zdravstvu 34 - iznijela je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zapošljavanju stranaca usprotivili su se sindikati.

- Nevjerojatno je da dok se ljudi u građevini otpuštaju, mi dopuštamo novo zapošljavanje stranaca - ocijenio je Damir Jakuš, predsjednik GSV-a iz redova sindikata.

Na polovici sjednice GSV-a otišao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata prosvjedujući i što se odluke tog dijela donose preglasavanjem (u GSV-u po jedan glas imaju Vlada, poslodavci te sindikati).

Komentara 216

MB
mr_brown
11:34 01.12.2009.

ne odgovarajte spammer-ima (momak, pipo, bili-tartuf itd ... moguće da se radi o jednoj te istoj osobi)

OB
-obrisani-
14:50 30.11.2009.

..30.11.2009. u 14:42h virko_om je napisao/la: lažov Mesić, zašto nije dao ostavku nakon Petrača, ........................................................................................ .dva pitanja... 1.zasto lazov 2.zasto ostavka

RA
ramirna
13:02 30.11.2009.

pa vjerojatno ima pametnijeg posla nego gubiti vrijeme sa nazovi novinarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije