Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem
Povratak na članak

Kako zaustaviti val nasilja: 'Nešto u društvu je duboko poremećeno'

Iako se često kaže da se intenzivnim izvještavanjem o nasilju u javnosti stvara dojam da je situacija gora nego što uistinu jest, ovog se puta i stručnjaci slažu da je stanje u Hrvatskoj alarmantno

Komentari 27

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:11 07.08.2019.

Riba smrdi od glave

VL
VE
verica2
21:27 06.08.2019.

Da se možda potpiše još koja Istnbulska i zaposli po udrugama par desetaka uhljeba, stanovništvo bi odmah postalo zadovoljnije i smirenije.

VL
SH
Shalan
22:18 06.08.2019.

Vojsku na gtanice. Policiju nazad i na ulice. Pravosuđe na popravni. Ako mogu drastične kazne u vožnji (a mogu, i trebaju), onda iste takve i u kaznene i prekršajne!

VL
Avatar kenshi
kenshi
21:38 06.08.2019.

Porast nasilja je direktno povezano uz porast idiota koji prolaze nekažnjeno zbog izopačenog "pravosuđa" ali i nedostatka odgoja post-komunističkog poretka.

VL
JA
Javnodobro
21:32 06.08.2019.

Treba lječiti izvor zaraze, a ne kamuflirati stvarnost i praviti se kao da nije ništa. Nasilje je produkt nečega i to treba sprječiti. Nitko se ne pita zašto je uopče došlo do svega toga . Samo osuditi krajni čin i to je to. Onda uzmite knjigu pročitajte samo kraj i cjelu knjigu prosudite po tome.

VL
Avatar MADO
MADO
23:01 06.08.2019.

Nije se ništa poremetilo u društvu, samo su odrasli oni kojima su Mamić i slični bili uzor zadnjih 20 godina.

VL
MO
morskilav
21:34 06.08.2019.

Slažem se sa prethodna 2 komentara. Ajmo o činjenicama: imamo oko 20ak ubojstava godišnje u prosjeku i po tome smo, bar u nečemu, među najsigurnijim zemljama u svijetu. 80ih godina proslog stoljeća ubojstava je bilo u prosjeku 130. Novinar trebaa prodat "priču" a političarima treba nebi li još mali kroz poreze izvukli love za zaštitu "ugroženih". Tu i tamo naravno i sebi koju nekretninu usput naprave ali sto je to u usporedbi sa plemenitim ciljem

VL
MA
Maro
23:08 06.08.2019.

Na val nasilja samo treba val odlučnih i brzih drakonskih kazni. Brza sudjenja, velike kazne. I svakako za nasilništvo ne zatvor da uh financiraju porezni obveznici vec radni logor kako bi im se teškim radom vratila vjera u život dostojan čovjeka. Post i rad. Treba postojati proces iskupljenja i uopce nije bitno jel to navijač, ženomrzac, rasist ili kavanski siledjija. Za svakoga ista teška kazna samo ako ih je bilo dvoje na jednog onda kazna dvostruka.

VL
PR
prajdali100
23:17 06.08.2019.

Ne bih da me pogrešno shvatite,Treba nam " milicija" koja će se beskompromisno obračunati sa kriminalcima,nasilnicima,siledžijama,dilerima....kako se postavljamo još malo pa će ološ tući policiju.

VL
ZO
Zooltan
22:25 06.08.2019.

Žene imaju više prava od muškaraca, to je u društvu poremećeno.

VL
DU
Deleted user
10:07 07.08.2019.

Pa odgovor je jasan samo ga treba imati hrabrosti reći. Dio ljudi je na drogama, drugi dio je na antidepresivima, treći su na alkoholu, červrti su na nikotinu, peti su ratom i stresom oštečeni, a onih 2-3 % normalnih uu takvom društvi večine, tretiraju se kao nenormalni i ne nije to samo kod nas , to je svjetski trend.

VL
YY
yy1
21:46 06.08.2019.

Brza učinkovita policija i pravosuđe u veoma kratkom roku to mogu prekinuti.

VL
I1
ing-12345
21:12 06.08.2019.

U društvu u kojem je cijela Plenkovićeva vlada korumpirana i zaštićena korumpiranim pravosuđem nasilje je nažalost posljedica frustracija običnih građana na beznađe i društvenu nepravdu.

VL
Avatar zajutrak
zajutrak
08:26 07.08.2019.

Nasilje izlazi prvenstveno iz kuće, pa onda iz škole, a tek onda iz društva..Obitelj smo ubijali desetljećima..., strahote nepravidi i rata nose pečat u roditeljima a to se samo prenosi na djecu...

VL
KO
Kora
10:41 07.08.2019.

Meditacija bi pomogla.

VL
Avatar S.OLIVER
S.OLIVER
22:49 06.08.2019.

Recimo to ovako; sviđalo se to nekima ili mnogima, ali temeljni zakon postojanja je zakon jačeg. Nasilje je osnovni alat u službi tog zakona. Oni koji imaju veću moć su skloniji nasilju. Zašto? - Da nisu bili nasilni ne bii ni stekli financijsko-matrijalnu moć. Kako to zaustaviti ili barem ublažiti?Jedino uvozom satnije kineskih sudaca i brigade policajama sa ovlastima da djeluju i presuđuju po zakonima kakvi važe u Kini.

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:55 07.08.2019.

sudovi su tu jedini krivci, i nitko više. suci imaju preveliku slobodu u određivanju kazni, i redom odrape najmanju moguću, i još ju prepolove. olakotne okolnosti su već došle na višu razinu, svašta se tu nađe, iz dobre obitelji, nije kažnjavan.. al eto, ubio, pa valjda mu je dovoljna kazna jedan ukor... treba s tim živjeti ne... do nekog novog nemilog događaja. umjesto da zatvore punimo zločincima, mi ih puštamo na slobodu... sve dok ne strada dijete nekog suca, političara, e onda sud ne zna za milost. ili kad mediji i rodbina napumpaju slučaj, pa se sudac ne može skrivati iza svoje autonomije u odlučivanju. vrhovni sud, ili koji već, bi morao tu srezati ove smiješne kazne, i uravnotežiti sudske odluke u sličnim slučajevima, da sudac previše ne luta... znači, za ubojstvo u županju da se odreže kazna kao i za isti zločin u puli/varaždinu/gospiću. plus minus 3 mjeseca, radi onih famoznih 'olakotnih'!

VL
Avatar lola lola
lola lola
01:40 07.08.2019.

Postoji vise razloga za to. Djeca se odgajaju tako da im se dopusta da rade sto hoce i kao da je svijet njihov. U isto vrijeme ne usadjuju im se nikakve drustvene vrijednosti I postovanje prema drugima, vec samo jaa ja I ja. I jednog dana ta djeca odrastu i vide da im se nista ne nudi vise na pladnju besplatno i da se sami moraju izboriti za nesto. A to ne ide jer su ih mamice I tateki 20 godina opskrbljivali, ispunjavali im sve zelje I pisali im ispricnice za skolu kad god im se nije islo.

VL
Avatar Bongozg
Bongozg
22:55 06.08.2019.

RH je prema statistikama o broju ubijenih na 100.000 stanovnika jedna od sigurnijih zemalja. Ono sto bi se moglo poboljsati je: 1) ne moze se dopustiti da netko posjeduje nelegalno oruzje kao u slucaju ubijenih 6 clanova obitelji. (Ne ulazimm u to kako bi se to izvelo) 2) rjesavanje problema sa alkoholizmom, jer je on jedan od uzroka nasilja u obitelji. 3) odgoj i obrazovanje mladjih po pitanju prakticne psihologije i prava. Mladi danas ne znaju koji broj da zovu ako imaju kakav problem. Ne znaju cemu sluzi CZZS, sto se moze prijaviti MUPu, a sto ne.. nadalje, klinci uce hrpu gluposti u skoli, ali ne uce kako prepoznati emocionalnu manipulaciju, panicni napad, narcisoidnost, poremecaj licnosti, itd itd... mladi se danas ne uce emocionalnom managementu da se ne ulazi u disfunkcionalne veze, niti ih se uci komunicirati o emocijama, a sve se to moze odraditi u skolama. Nitko ih niti ne uci kako prici curi, o cemu pricati, a sto ne pricati s njom, itd itd.. sto bi bitno poboljsalo samopouzdanje pojedinaca, a time i neki prosjecan broj sretnih pojedinaca, te manje raznih slucajeva.

VL
JA
Jaka
05:35 07.08.2019.

Neka golotinje u vecernjem, sto vise omalovazavanja, pa ce biti I vise nasilja. Zaustavite medije koje unistavaju koncept obitelji pa ce biti I nasilja manje.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.