Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Kako zaustaviti val nasilja: 'Nešto u društvu je duboko poremećeno'

Ilustracija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
06.08.2019.
u 18:44

Iako se često kaže da se intenzivnim izvještavanjem o nasilju u javnosti stvara dojam da je situacija gora nego što uistinu jest, ovog se puta i stručnjaci slažu da je stanje u Hrvatskoj alarmantno

Ubijeni, pretučeni, iscipelareni, probodeni nožem, propucani vatrenim oružjem, razbijenih glava, slomljenih ruku, s frakturama, modricama, u zavojima i gipsu… mladi, stari, djeca, žene, muškarci, domaći, stranci… od Zagreba preko Zadra do Splita, od Vinkovaca do Pule… U valu nasilja koji je zahvatio Hrvatsku žrtve su svi bez obzira na dob, spol i mjesto gdje žive, a i napadači variraju, iako je uglavnom riječ o mlađim muškarcima ili onima u srednjim godinama. Stupce crnih kronika u zadnje vrijeme, a posebice tijekom ljetnih mjeseci ne prestaju puniti strašne vijesti o nasilnim incidentima. Teško je uopće pronaći dan kada se negdje nije dogodio neki napad na nekoga. Posebno plaši to što, osim u nekoliko slučaja, poput šesterostrukog ubojstva sa zagrebačke Kajzerice koji je sledio krv u žilama cijeloj Hrvatskoj, žrtve i napadači nisu bili ni u kakvoj vezi. Stradali su slučajni prolaznici, turistički djelatnici, stranci koji su prvi put u Hrvatskoj…

Iako se često kaže da se intenzivnim izvještavanjem o nasilju u javnosti stvara dojam da je situacija gora nego što uistinu jest, ovog se puta i stručnjaci slažu da je stanje u Hrvatskoj alarmantno. Govori se o doticanju moralnog dna i srozavanju cijelog društva koje na nasilje počinje gledati kao na nešto normalno.

>> Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju.

Ne propustite i druge teme:

>> Pale prve stroge kazne u prometu

>> Vrh HNS-a protiv Matije Posavca

>> 'Najbolji džin na svijetu radimo u Rudešu'

>> Feljton Igora Rudana: Čini se da nakon prestanka rada mozga i srca smrt 'putuje' organizmom

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:11 07.08.2019.

Riba smrdi od glave

VE
verica2
21:27 06.08.2019.

Da se možda potpiše još koja Istnbulska i zaposli po udrugama par desetaka uhljeba, stanovništvo bi odmah postalo zadovoljnije i smirenije.

SH
Shalan
22:18 06.08.2019.

Vojsku na gtanice. Policiju nazad i na ulice. Pravosuđe na popravni. Ako mogu drastične kazne u vožnji (a mogu, i trebaju), onda iste takve i u kaznene i prekršajne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije