Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je Plenković skupim darovima spasio Vladu

Plenković ne smije čekati izbore u stranci, prije njih mora na parlamentarne, mora složiti liste za Sabor, kaže izvor iz HDZ-a
20. listopada 2019. u 00:09 10 komentara 2575 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Danima premijer Plenković nije primao partnere iz HNS-a na razgovor, a i kad bi ih pozvao, tvrdio je da nema novca za šestpostotno povećanje plaća učiteljima. Četiri posto je gornja granica koju državne financije mogu podnijeti, a koliko je u apsolutnom broju uopće taj iznos kuna, tih preostalih tričavih dva posto, zbog kojih su sindikati učitelja ušli u štrajk, čudio se Plenković. Ta, on daje četiri posto, a ti sitničavi i nezahvalni sindikati zbog kojih stotinjak kuna ne daju djeci da idu u školu, vrtjelo se premijeru u glavi.

Vladimir Dzuro SUTRA U VEČERNJEM Dzuro: Kako sam namamio i uhitio zločinca Dokmanića

Pa, mi smo zbog kurikularne reforme rasturili HNS i ušli u Vladu s HDZ-om, a veće plaće učiteljima dio su našeg dogovora s HDZ-om, zdvajali su u HNS-u. On nas danima ignorira, pa nije priča o plaćama od jučer. Sad nam je dosta; ako u proračunu za iduću godinu ne osigura novac za učitelje, mi izlazimo iz koalicije, zaprijetili su u HNS-u.

Nitko to nije očekivao

I tako se odigrao još jedan politički igrokaz u kojem je mlađi partner ucijenio starijeg, a glavna tema postala je mogućnost izvanrednih parlamentarnih izbora krajem prosinca. Izbori su se činili kao realno rješenje jer je svako drugo podrazumijevalo Plenkovićevo popuštanje ucjenama. Što HNS-u, što sindikatima koji su pokrenuli štrajk. Plenković je, naime, uvjeravao kako nema više od četiri posto za učitelje, da bi u svom obraćanju u Saboru izišao s ponudom o šest posto većim plaćama svima, baš svima zaposlenima u državnoj i javnoj upravi.

Cijeli članak pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Nećemo dopustiti Erdoganu da postane sultan

>> Iako je Tito 1945. naredio zaustavljanje smaknuća bez suđenja, ona su se nastavila

>> Tko je ubio Lanu? Izašla na kavu, a nađena udavljena i bačena u rijeku pedesetak kilometara od kuće

>> Na papinoj sam strani oko Stepinca. Nisam zagovornik onih kojima je domoljublje postalo religija

>> Kako bih i sama pomogla, 1991. htjela sam se prijaviti u Zbor narodne garde

naslovnica | Autor :

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Jugovina:

    S ovako prilično povećanim plaćama u državnom aparatu bit će veselja ako dođe recesija.

  • stefj:

    Skupi darovi za uhljebe, ništa drugo. Kao da se do sada nije radilo isto... Time je Plenković dao vrlo jasnu poruku privatnom, realnom sektoru: da su građani drugog reda koji su tu isključivo da služe uhljebima... Još jednom se odustalo ... prikaži još! od poreznog rasterećenja, još jednom ništa od reformi, a sve da bi se udovoljilo uhljebima. To (ponovno) povećanje plaća 3 puta veće od rasta gospodarstva opet ćemo svi mi platiti... To su oni isti uhljebi radi kojih struka i mladi napuštaju zemlju, to su oni isti uhljebi radi kojih smo na dnu EU-a bez imalo šansi da se od tu maknemo, to su oni isti uhljebi koji su po raznim listama na samom svjetskom dnu, ispod 120-tog mjesta... I opet su ti uhljebi nagrađeni... Da li će biti birokracija radi toga efikasnija? Naravno da neće, povijest je pokazala da je stanje sve gore. Da li će radi toga biti manje liste čekanja, da li će učenici biti bolje obrazovani ili će policija biti efikasnija? Naravno da neće... I samo jedan sitan detalj - ti autobusi stručnih i mladih ljudi koji odlaze, oni odlaze iz zemlje ne da bi se uhljebili negdje drugdje, nego da bi radili. Idu tamo gdje se svaki posjet doktoru plaća, tamo gdje vrtić košta 800 ili 1000 €... Ovim potezom se samo dalje dijeli društvo, ali ne ideološki, već se produbljuje jaz između privatnog i državnog sektora, gdje državni postaje još glomazniji i rastrošniji, a privatni sve slabiji. Od početka krize, rashodovna strana proračuna skoro se poduplala, a BDP još nije dosegao 2008. godinu. Super...

  • nisamsavrsen:

    Nema 6% za učitelje, ali ima za sve u državnoj i javnoj upravi - vjerodostojno.