Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitekti prevrata

Kako je Most eliminiran iz Banskih dvora

Vladimir Šeks
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.04.2017.
u 08:12

Odluka je i u najvećem dijelu HDZ-a bila iznenađenje

Da će smijeniti Mostove ministre zbog iskazanog nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, premijer Andrej Plenković, otkriva jedan njegov suradnik, prelomio je 24 sata prije famozne sjednice Vlade na kojoj je odstrijelio trojicu Mostovih članova Vlade. Iako je sedam dana prije te sjednice Plenković znao za odluku Mosta da će biti za opoziv Marića, ipak tada nije započeo ni preliminarne razgovore o eventualnoj novoj saborskoj većini.

Kontakti s HNS-om

Za njegovu namjeru znali su, a vrlo vjerojatno su na nju i utjecali, samo njegovi najbliži suradnici koje se može označiti i kao arhitekte političkog prevrata u braku HDZ-a i Mosta. To su Davor Božinović, Plenkovićev šef kabineta i čovjek od njegova najvećeg povjerenja, Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, Vladimir Šeks, premijerov politički mentor i savjetnik, Mario Kapulica, Plenkovićev politički savjetnik u HDZ-u, te Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova.

Za odluku o raskidanju suradnje s Mostom znao je i Milijan Brkić, Plenkovićev stranački zamjenik, koji je premijeru i šefu HDZ-a, očito, trebao osigurati podršku stranačke desnice. Budući da je Šeks i pri sastavljanju Vlade s Mostom bio skloniji drugim opcijama, pa i onoj o Vladi s HNS-om, moguće je da je upravo on najviše utjecao na Plenkovića da na taj način raskine taj nefunkcionalni politički brak.

Vrlo je vjerojatno Šeks i osmislio tu političku brakorazvodnu parnicu. Šeks i Tomislav Čuljak, jedan od potpredsjednika HDZ-a, prije šest mjeseci bili su zaduženi za plan B, odnosno za razgovore s HNS-om ako se izjalovi dogovor s Mostom. I Milijan Brkić se prije šest mjeseci jasno protivio ponovnoj suradnji s Mostom, ali on ne spada u Plenkovićev najuži krug, pa je teško mogao imati utjecaj na njegove odluke. Za nju je, očito, saznao uoči političke drame.

Ni članovi Predsjedništva HDZ-a nisu imali pojma što Plenković smjera nego su o tome doznali tijekom prijenosa uživo sjednice Vlade. Netom nakon smjene Mostovih ministara dobili su poziv da se za sat vremena tog četvrtka nacrtaju u središnjici HDZ-a kako bi ih Plenkoivć o svemu izvijestio. Članovima županijskih organizacija tog je dana, koji sat prije sjednice Vlade, stigao poziv da se okupe u stranačkim prostorijama lokalnih HDZ-ovih organizacija, a nakon smjene stigao im je i naputak da je ključni HDZ-ov neprijatelj na lokalnim izborima – Most, a ne SDP, jer Most nagriza HDZ-ovo biračko tijelo.

 

To je HDZ-ovcima bilo jasno i bez naputka. U drugoj fazi Plenkovićeve operacije rušenja Mosta uloge su dobili i Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, ali i Dražen Bošnjaković, koji su uz Šeksa rijetki preostali pravi poznavatelji saborske procedure. Pravnici Šeks i Bošnjaković razradili su Plenkoviću sve proceduralne mogućnosti nakon smjene Mostovih ministara. A moguće da je Šeks po osječkoj liniji zadužen i za kontakte s HNS-om. Iako za nju nisu znali, Plenkovićeva odluka o raskidu s Mostom odlično je prihvaćena u vrhu HDZ-a jer većina u Predsjedništvu prezire Most, izuzetak su prije bili Hasanbegović, Goran Marić i Stier.

Već viđena situacija

U vrhu HDZ-a kažu da je odluka o smjeni ministara u domeni premijera i ne zamjeraju što u Predsjedništvu stranke o njoj nisu bili informirani. Napominju da je ovo već viđena situacija (kada je riječ o preslaganju većine) i sve im je jasnije da je Plenković u tu priču krenuo a da nije imao osiguranu podršku novih partnera. – I Karamarko nas je uvjeravao da ima novu većinu, to je javno poručio i Plenković, ali sada je jasno da je još nema. Ali s Mostom se nije moglo dalje surađivati, oni su bili kočničari svega, usko grlo – kažu članovi Predsjedništva HDZ-a.

 

Komentara 73

KL
klaramaric
08:28 30.04.2017.

Sta ce drugo most radit nego sve kocit i ucjenjivat neka su otisli napokon

DA
DANIJELLUKIC
08:35 30.04.2017.

Nikad više s Mostom, previše si oni uzimaju za pravo

DU
Deleted user
11:32 30.04.2017.

Anemični je u u tzv. win-win položaju. Ako se HDZ održi na vlasti bez Mosta, imat će praktično neograničenu vlast u stranci i državi. Ako HDZ izgubi vlast, vraća se Bruxelles na plaću od 10-tak tisuća € s obzirom dada je samo zamrznuo svoj mandat EUrupskog parlamentarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije