Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine

Pajdaši su dobro znali što je značio taj udarac; naime, bio je to znak da je došlo vrijeme da Jožek novopridošlim pajdašima ispriča čuvenu priču o svojem umirovljenju
22. listopada 2020. u 07:56 21 komentara 88241 prikaza
Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedna od najvažnijih životnih zadaća stranih posloprimatelja, pa tako i Hrvata, u Njemačkoj je što je moguće prije ostvariti pravo na mirovinu. Tako npr. nije rijedak slučaj da 40-godišnjaci, nakon mnogih mjeseci bolovanja, pokušavaju razne liječničke komisije navući na "tanak led". 

Zagreb: Otvorena konferencija i izložba o ljudima koji žive i rade u inozemstvu U POTRAZI ZA POSLOM Odlaze cijele obitelji: Iz Jugoslavije se iselilo 350.000 Hrvata, a iz Hrvatske 400.000

Ako kojem od njih uspije dobiti rješenje o privremenoj ili pak stalnoj mirovini, od toga nastanu nevjerojatne priče, a kad netko ne uspije (a, to je većina) među prijateljima i znancima biva proglašen kao nesposobnjaković koji ne zna "glumiti" teškog bolesnika i staviti doktore pred svršen čin. 

Zato su mirovine uz politiku i sport jedna od glavnih tema naših junaka koje svakodnevno susrećete u "berlinskim pričama" na njihovu omiljenom sastajalištu pod krošnjom starog hrasta

"Lako je Juri i Štefu, koji su već petu godinu u mirovini i ne znam kaj još čekaju u Berlinu, ali kaj je z nami koji još morame hrmbati petnaest i više let", reče ljutiti Lojzek koji je pek po struci, a poznat je po dugom i glasnom zijevanju. 

euri Njemačke mirovine Pogledajte koliko iznose prosječne mirovine u Hessenu, Bavarskoj, Berlinu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji…

"Ne znam kaj bi sve dal kad bi s ovoga mjesta mogel prejti vu penzijicu", plačnim glasom reče senzibilni Matek. Priča se da je jednom šef gradilišta ukorio Mateka zbog neispunjene norme našto se naš junak počel tresti kao šiba na vodi i da je cijela smjena imala grđih muka dok ga nije smirila. Od toga dana nitko više ne viče na njega i svi dobro paze da ga ne izbace iz "takta". 

"Ti, Matek šuti, kaj bi onda ja rekel koji imam četrdeset godina staža pak još delam", tihim glasom reče Francek i potegne gutljaj črnjaka iz demižonke.

Na to se za riječ javil povratnik Frenki koji je rekel da mnogi od mlađih, kaj sediju pod starim hrastom, nemaju pojma što znači raditi na velikim američkim plantažama pamuka i nek buju sretni kaj delaju u Njemačkoj gdje su im zagarantirana sva radnička i socijalna prava. Na te su riječi svi kimnuli glavama i rekli da se po tom pitanju s Frenkijem potpuno slažu.

Teškoće penzionera Umirovljenik se zaposlio na pola radnog vremena pa mu umanjili mirovinu za 400 kn

Nastalu tišinu prekine Jožekov uzvik bola. Svi se prenu i dignu na noge, ali ih Jožek smiri rekavši da mu niš nije, a da je viknul zbog toga kaj ga je Jura malo jače "jeknul v rebra". Međutim, pajdaši su dobro znali što je značio taj udarac; naime, bio je to znak da je došlo vrijeme da Jožek novopridošlim pajdašima ispriča čuvenu priču o svojem umirovljenju.

"Većina vas dobro zna kak sam kao tesar teško radio u životu. Iako sam teško radio, nisam mogao izbjeći debljanje pa mi je s mojih 160 cm visine i 90 kg težine bilo još teže. Obolio sam na kralješnicu pa sam sve češće izbivao s posla. Nakon duljeg bolovanja uputi me bolesnička blagajna na liječenje u toplice, a nakon toga bio sam pozvan pred liječničku komisiju. Pošto sam, uz liječenje kralješnice, redovno pohađao tretmane psihoterapije znao sam da je ona moj jaki adut. Da bi na dan odluke što uvjerljivije djelovao - obrijao sam samo pola lica. Predsjednik komisije me dugo promatrao, nešto pisao i nakon par minuta predao oveću omotnicu. Držeći omotnicu znao sam da sam uspio", reče Jožek uz pobjednički osmjeh.

Priča iz knjige Ivana – Iveka Milčeca "Pod starim hrastom" o životu hrvatskih gastarbajtera u Berlinu

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • zweistein:

  da toliko energije potroše na rad i usavršavanje možda ne bi bili talog društva

 • Avatar IIIyricum48
  IIIyricum48:

  ma sve .SVE !!!...se radi , da se skrene paznja sa JANAF-a......tako plasiraju i ove fake news

 • stefj:

  Hm, nekada smo imali priče iz JNA, pa ribarske priče, pa priče taksista, eto imamo i gastarbajterske priče...