Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
težak život

Kako izgleda život bez struje – Za strujni priključak 7600, a mirovina 500 kuna!

Ljuba Obradović
Foto: PIXSELL
15.11.2018.
u 11:13

Kako izgleda život bez struje Sela na Banovini, najčešće zato što u njima živi mali broj ljudi, ni danas nemaju struje

Mnoga su sela na Banovini i danas bez struje, neka su bez struje jer nemaju nijednog stalnog stanovnika, poput nekadašnjeg napučenog sela Brubno, a druga zato što se HEP-u ne isplati ulagati stotine tisuća kuna u obnovu niskonaponske mreže, kojom bi se koristio tek pokoji stanovnik tih naselja.

Ugrađuju solarne panele

Do 1995. sva su ta sela imala struju, no nakon Oluje mreža je devastirana i sve pokradeno zbog sekundarnih sirovina, a za novu nema novca i/ili interesa.

– Brubno cijelo nema struje, sada je ostalo bez ijednog stalnog stanovnika. Jedna obitelj održava svoje imanje i tu je od ranog proljeća do prvog snijega, dok je druga obitelj iz Zagreba kupila sebi imanje u Brubnu i ugradila solarne panele – kazuje nam Branka Bakšić Mikšić, dogradonačelnica Gline iz redova srpske nacionalne manjine.

Pa dalje spominje kako jedna povratnička obitelj u Trnavcu nema struje zbog imovinskopravnih odnosa iako im je bandera u dvorištu, kako priključak na struju nema ni Daroslav Babić, hrvatski branitelj nastanjen u Gornjem Klasniću.

– HEP-u se “ne isplati” uložiti stotine tisuća kuna u obnovu dijela niskonaponske mreže, ali neshvatljivo je da 20 godina ni država ni jedinice lokalne samouprave tim ljudima nisu osigurale barem solarne panele. Također je i sramotno da neke obitelji i pojedinci koji imaju pristup mreži dulje od deset godina nisu mogli dobiti pomoć kako bi financirali 7600 kuna koliko bi im koštao priključak na struju. Oni sami to ne mogu platiti jer imaju jako mala primanja – napominje Branka Bakšić Mikšić, koja je u godinu i pol, otkad je postala dogradonačelnica, uspjela riješiti ljudima tri priključka na struju koje nisu imali od Oluje.

Među stanovnicima Banovine koji nemaju električnu energiju je i 88-godišnja Ljuba Obradović, no ona jedina od svih ni prije rata nije imala struju. Nisu se priključivali kad je struja prošla kroz selo, a ona sama sada nema mogućnosti.
Ako sam mogla 88 godina...

– Čula sam od ljudi da se Elektri za priključak mora platiti dosta novca, pa nema smisla ni tražiti je uz mojih 500 kuna mirovine. Kad sam 88 godina bila bez struje, moći ću i dalje, navikla sam – rekla nam je Ljuba Obradović, koja svoj dugi život provodi bez električne energije u svojoj drvenoj kući.

No, i za nju je Branka Bakšić Mikšić u postupku nabave solarnih panela kako bi svjetlo zasvijetlilo i u Ljubinoj kući.

>> Pogledajte video realizaciju zagrebačkog rotora

 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar navijač
navijač
11:16 15.11.2018.

Kladim se da plaćaju RTV pretplatu. Mogu slušat radio na baterije.

SO
SoloHan
11:34 15.11.2018.

Jebiga djeca srbovala, dok nije došlo gusto, onda hop na traktor, i pravac otadžbina, a stare majke ostavili na skrb ustašama.

KO
kordunmoj75
11:25 15.11.2018.

E sada neka progovori zuja,i anemicar,gdje mi to zivimo u 21 stoljecu,dok trose nemilosrdno novac porezni obaveznika,i te silne kredite dizu po svjetu,gdjesu ti silni novci,ja sam x-puta piso,zasto mnoga sela i zaseoci,po Kordunu,Baniji,Banovini,Lici...nemaju ni osnovni uvjeta za zivot,sviste mi lupali minuse,e pa sada vidite,dali sam govorio istinu,dok pljackasi drzave Hrvatske voze milijonske jahte,privatne zrakoplove,idu po bjelom svjetu troseci sirotinjski novac Hrvatske sirotinje,ovi jadnici nemaju ni struje u svojim domovima,halo vlada sta se radi opet se spremate na skijanje,i skupocjeno zimske poklone i odmore,a poglejte ovaj clanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije