Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI VARIJANTE

Kako bi mogao izgledati poraz Rusije? Uplitanje Zapada je opcija, no Putinov pad skoro je neizbježan

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting of Defence Ministry Board in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
01.02.2023.
u 09:39

Analiza koju je napravio američki časopis Foreign Affairs pokazala je kako bi izgledala svjetska geopolitička scena u slučaju poraza Rusije, no te varijante svakako su poznate i Kremlju, stoga njihova trenutačna pozicija ne čudi

Uskoro će proći puna godina od nemilosrdne invazije Rusije na Ukrajinu i Putinova potpisivanja odluke o priznanju ukrajinskih regija Donjeck i Luhansk neovisnim državama. Zapadne zemlje svoju su podršku Ukrajini potvrdile nebrojenim sankcijama Rusiji i vojnom opremom upućenom u Ukrajinu, među kojom su posljednji u nizu tenkovi. Razvoj i ishod rata još uvijek je nepredvidljiv, ukrajinske i ruske pobjede i gubici na bojnom polju izmjenjuju se svakoga dana, no američki Foreign Affairs ponudio je tri scenarija pobjede nad Rusijom, a svaki od njih implicirao bi i drukčije posljedice za Zapad i Ukrajinu.

Pregovori pod uvjetima Ukrajinaca

Prvi scenarij, dakako, bio bi rusko priznanje poraza i pristanak na pregovore pod ukrajinskim uvjetima. No, da bi ova varijanta uopće mogla biti ostvariva, mnogo pozitivnih koraka trebalo bi se poduzeti kako bi se povratili teško narušeni odnosi Zapada, Ukrajine i Rusije. U toj varijanti teško da bi Ukrajina mogla prihvatiti bilo što osim potpune ruske predaje s obzirom na opseg ratnih zločina koji su u vrijeme rata bili orkestrirani pod palicom Vladimira Putina. 

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Kako bi pak Rusija "zadržala barem djelić dostojanstva'', mogla bi tražiti suverenitet nad prije osvojenim Krimom ili pak nekim drugim dijelovima Ukrajine. U tome bi slučaju Putin ili neki njegov nasljednik uvjeravao ruske građane da je poraz uslijedio zbog NATO-ove podrške Ukrajini, dok bi njegove pristaše morali biti bačeni u sjenu. Pod Putinovim vodstvom ova je varijanta vrlo teško ostvariva, navodi Foreign Affairs s obzirom na poteze koje od ruskog predsjednika vidimo posljednjih mjeseci.

Uključivanje Zapada u rat

Ova opcija svakako postoji, a njena vjerojatnost bi se drastično povećala kada bi Rusija u očaju izvela nuklearni napad na Ukrajinu. Kremlj bi prije toga pokušao prolongirati rat u Ukrajini dok bi paralelno potajno sabotirao zemlje koje podržavaju Kijev i Ukrajinu. Napadne li Rusija nuklearnim oružjem, moguće je da bi se u rat izravno uključio i Zapad i time ubrzao poraz Rusije na terenu. 

Putinov pad 

Treći mogući scenarij fokusira se upravo na ruskog predsjednika Vladimira Putina i pad njegova režima. Pritom se najteže bitke ne bi odvijale na ukrajinskom tlu, već upravo u hodnicima Kremlja ili na ulicama ruskih gradova. Nastavi li se ruski neuspjeh, Putinova podrška mogla bi se znatno početi topiti, a njegovi bi se građani mogli okrenuti protiv njega.

Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Naravno, na to bi svakako utjecalo veliko pogoršanje gospodarske situacije u zemlji, poput one kakva je u Rusiji bila 1917. godine kada je došlo do pada Carstva. Slom Putinova režima doveo bi do trenutačnog prekida rata jer bi Rusija postala previše zauzeta domaćim problemima. 

Ruski poraz Zapadu u svakoj varijanti dobrodošao je jer bi se potvrdila njihova snaga na geopolitičkoj sceni, a također bi se omogućio bivšim zemljama SSSR-a daljnji razvitak u ozračju demokracije i nezavisnosti. Bjelorusiji bi se također mogao otvoriti put prema kraju diktature, dok bi Gruzija, Moldavija i Ukrajina mogle zajedno težiti konačnoj integraciji u Europsku uniju. Ovakvu moguću budućnost svakako vidi i Kremlj, stoga nije neočekivana njihova trenutačna pozicija u ratu.

>> VIDEO O Milanoviću kod Solovjova: Jako mi se svidio prijatelj iz Hrvatske... Kakva šuša!

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
11:18 01.02.2023.

Ivan Fedorov, gradonačelnik privremeno okupiranog Melitopolja, objavio je fotografiju dima i požara u gradu koji je izbio jutros nakon udara projektila. "Gusti dim je u donjem dijelu grada iza središnje tržnice u krugu tvornice "Refma" koju su zauzeli ruski okupatori i tamo smjestili svoju vojnu bazu", piše Fedorov.

Avatar Bloodymir
Bloodymir
11:41 01.02.2023.

Ukrajinci su žestoko krenuli protiv korupcije: "Pretresi se također provode u poreznom uredu Kyiv , javlja RBC-Ukrajina. Kijevska porezna inspekcija sumnjiči se zbog oko 30 milijardi grivni zbog prijevare s PDV-om. U tijeku su pretresi u uredu vršiteljice dužnosti voditeljice kijevske porezne inspekcije Oksane Datiy."

SZ
sviće zora
14:52 01.02.2023.

neuspjehom okupacije ukrajine doći će do resetiranja rusije i odvajanja autohtonih država poput ičkerije...u konačnici će rusija vjerojatno ostati pola ovoga što je sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije