Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga u alpama

Našli i drugu crnu kutiju. Lufthansa ponudila financijsku pomoć obiteljima poginulih

kolaž,Germanwings
Foto: Reuters/PIXSELL
1/32
25.03.2015.
u 19:43

Vjeruje se da je u jučerašnjem padu Airbusa A320 na letu 4U 9525 poginulo svih 150 putnika i članova posade

Od jutra je u tijeku nastavak potrage na mjestu nesreće zrakoplova Germanwingsa na jugu Francuske. Sinoć je bila obustavljena zbog mraka. Vjeruje se da je jučer u padu Airbusa A320 na letu 4U 9525 poginulo svih 150 putnika i članova posade, a zasad nije poznato koji je bio uzrok nesreće.

Pronađene obje crne kutije

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da je jučer pronađena crna kutija oštećena, ali da se unatoč tome može iskoristiti za neke informacije. Crna kutija odnesena je u Pariz na analizu, rekao je izvor blizak istrazi u srijedu za AFP, prenosi Yahoo News. Prema navodima izvora koji nije htio biti imenovan, riječ je o snimaču glasa u kokpitu koji je oštećen.

Tijekom popodneva pronađena je i druga crna kutija, odnosno snimač podataka leta, no ona je, javlja NY Times, jako oštećena. Navodno joj nedostaje memorijski čip koji se odvojio od kućišta. Nastavlja se potraga za njim.

Zrakoplov nije eksplodirao tijekom leta

Remy Jouty iz Francuske istražne organizacije (BEA) održao je popodne oko 17 sati konferenciju za novinare. Priopćio je da je posljednja poruka koja je emitirana iz zrakoplova bila rutinska te da je potvrdila poruku iz kontrolnog tornja. Posljednja visina zrakoplova koju je zabilježio radar bila je na oko 1830 metara.

– Uspjeli smo izvući dio razgovora iz snimača glasa koji je jučer pronađen na mjestu pada zrakoplova – kazao je Jouty. Potvrdio je i da su istražitelji poslušali snimku i glasove, ali kako će tek za nekoliko tjedana, možda i mjeseci, znati što je na njima točno zabilježeno. No, tzv. ''grubi nacrt'' snimljenog istražitelji će dobiti već za nekoliko dana.

Dodao je i da analizirane krhotine govore kako zrakoplov nije eksplodirao tijekom leta. BEA je objavila i fotografiju zatvorene posude u kojoj je pohranjen snimač glasa.

Rajoy, Merkel, i Hollande na mjestu nesreće

Španjolski premijer Mariano Rajoy, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande u posjetu su mjestu nesreće. Govoreći pred novinarima u Seyne-les-Alpes sve troje zahvalilo je spasiteljima na njihovu trudu, javio je BBC. Hollande je kazao da će vlasti učiniti sve da tijela poginulih pronađu i isporuče obiteljima. Nesreću je opisao ''strašnom katastrofom''.

Dodao je da Francuska stoji ''rame uz rame'' sa svim narodima koje je pogodila ova nesreća. Obećao je da će francuska vlada dočekati i podržati obitelji poginulih te im pružiti potrebnu psihološku pomoć i prevoditelje. Vidno potresena Merkel pohvalila je Francuze i mještane gradića Seyne-les-Alpes koji je nalazi u okolici pada zrakoplova za svu pruženu pomoć.

– Sve činimo da bismo razumjeli neobjašnjivo, čak i ako je potrebno mnogo vremena jer se nesreća dogodila na nepristupačnom terenu – kazala je njemačka kancelarka.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ranije je, nakon što je preletio mjesto nesreće, opisao ga kao ''prizor strave''. Kazao je: ''Samo Nizozemci sada mogu shvatiti kako se mi osjećamo''.

Pomoć za obitelji poginulih

Predstavnici kompanija Lufthansa i Germanwings održali su oko 19.45 sati dvije konferencije za medije u zračnoj luci El Prat u Barceloni.

Generalni direktor kompanije Lufthansa Carsten Spohr ponudio je financijsku pomoć obiteljima stradalih putnika. Kazao je i da će sutra ujutro svima njima omogućiti odlazak u Francusku posebnim letom u Marseilles koji će primiti 150 putnika.

Njegov kolega iz Germanwingsa Thomas Winkelmann kazao je da će svakom članu obitelji koji želi doći u Njemačku ili Francusku s druge strane Atlantika kompanija financirati put.

Izbjegnuta još jedna tragedija

Njemački Der Spiegel u broju od subote 21. ožujka, tri dana prije pada zrakoplova Airbus 320 u francuskim Alpama, objavio je kako je gotovo isti Lufthansin Airbus doživio gotovo istu sudbinu. Zrakoplov sa 109 putnika i članova posade poletio je iz zračne luke Bilbao, a u Münchensku zračnu luku sigurno je sletio samo zahvaljujući vještom pilotu. Pročitajte što se dogodilo.

Germanwings: Zbog emocionalnog stresa neki članovi posade nisu sposobni za službu

Daily Mail piše da je nekoliko posada Germanwingsa u kojima su i piloti zbog straha za sigurnost odbilo raditi nakon nesreće koja se dogodila jučer.

Njemačka kompanija Germanwings priopćila je da je nakon incidenta u Francuskoj otkazala jedan let danas te da se ostali letovi izvode prema rasporedu. – Zbog emocionalnog stresa neki članovi posade također nisu sposobni za službu danas. Germanwings razumije ove okolnosti budući da su članovi posade izgubili voljene kolege u incidentu – navode u priopćenju.

Iz Lufthanse su priopćili i da će organizirati dva specijalna leta koji će sutra u Francusku prevesti članove obitelji i prijatelje poginulih.

Royal: Događaji u kokpitu zrakoplova između 10.30 i 10.31 sati krucijalni

Danas su se pojavili dokazi prema kojima je agonija u zrakoplovu Germanwingsa koji je jučer pao u Alpama trajala najmanje 18 minuta a ne 8. Francuska ministrica okoliša i prometa Segolene Royal kazala je da je posada Airbusa A320 prestala odgovarati na pozive u 10.30 sati kada je avion bio iznad Mediterana, javlja The Independent. Avion je udario u planinu nakon 10.48 sati te je u tih 18 minuta gubio visinu, a nije poslao nikakav poziv upomoć.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Tuga ispred gimnazije koja je izgubila 16 učenika i dvije učiteljice; Foto: Reuters

Royal je izjavila da su događaji u kokpitu zrakoplova između 10.30 i 10.31 sati krucijalni te da je možda u tome ključ za rješavanje misterije pada zrakoplova.

Što se uzroka nesreće tiče, Cazeneuve je rekao da treba uzeti u obzir sve mogućnosti, no rekao je da teroristički napad nije glavna teorija, prenosi Sky News.

Izvještaji su također otkrili, prema informacijama Daily Maila, da je zrakoplov imao tehničkih problema, među kojima i problem s prednjom opremom za slijetanje samo dan prije njegova leta iz Barcelone za Düsseldorf te da je bio prizemljen. No, BBC piše da je Germanwings izvijestio da su radovi održavanja izvedeni na opremi za slijetanje na avionu koji se srušio, ali bila je riječ o problemu zbog buke, a ne zbog sigurnosti.

Lufthansa, kompanija koja je vlasnica Germanwingsa, kazala je da je pad aviona u Alpama i dalje ''neobjašnjiv'' te da je avion bio ''u savršenom stanju'', objavio je AFP na Twitteru.

Među poginulima žrtve iz različitih dijelova svijeta

Izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na konferenciji za novinare objavio je da je na letu bilo 72 državljana Njemačke i 35 Španjolske, javlja BBC. Španjolska vlada ranije je, podsjetimo, izvijestila da je smrtno stradalo 49 Španjolaca. Danas je priopćila da je na letu bio barem 51 državljanin Španjolske.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Dijelovi crne kutije; Foto: Reuters/PIXSELL

Među poginulima je i troje državljana Velike Britanije, SAD-a te Argentine, po dvoje iz Australije, Irana i Venezuele te po jedan iz Meksika, Japana, Kolumbija, Danske, Nizozemske, Izraela te Belgije. Winkelmann je također kazao da nacionalnosti svih putnika još nisu poznate te da kompanija i dalje pokušava stupiti u kontakt s rodbinom 27 žrtava.

Kako je priopćio Klix, na letu je stradao i bračni par porijeklom iz BiH. Najpotresnija je ipak tragična sudbina 16 gimnazijalaca i njihove dvije profesorice iz njemačkog gradića Halterna, koji su stradali u padu zrakoplova. Njemački Bild objavio je da je za put u Španjolsku konkuriralo 40 učenika, ali mjesta je bilo za njih 16. Škola je stoga organizirala izvlačenje tko će na razmjenu učenika u Barcelonu. Lutrija je dakle odlučila o životu i smrti. Više pročitajte ovdje.

Još u nevjerici

Ispred gimnazije Joseph König u njemačkom gradu Haltern am See pale se svijeće i ostavlja cvijeće. Stanovnici malenog grada još uvijek se ne mogu pomiriti s činjenicom da su izgubili 16-ero učenika i dvije učiteljice. Kako javlja Reuters, osoblju škole i učenicima pružena je psihološka pomoć od 50 stručnjaka.

Velika tuga vlada i u zračnoj luci u Düsseldorfu gdje mnogobrojni putnici također pale svijeće za poginule te ostavljaju cvijeće i poruke u knjizi žalosti.

>> Uplakani Miljenko Ivanković: Poznavao sam tu djecu, i naši klinci išli su u tu školu

>> Pad njemačkog zrakoplova pretvorio se u misteriju! U nesreći poginuo i cijeli razred

Komentara 24

DU
Deleted user
09:15 25.03.2015.

Crne kutije, g, Kava slatka , nisu crne vec narancasto iskricave boje radi lakseg pronalaska na terenu. Pomazu itekako , ne avionu koji se nazalost srusio vec istraziteljima da rekonstruiraju letne podatke Koje doticne naprae snimaju( jedna letne podatke druga razgovor posade ako se ne varam). To je bitno kao sto je bitno otkriti uzrok pada da bi se otkrio eventualni kvar ili eventualni problem u reakciji posade, te sprijecilo buduce nesrece na zrakoplovima koji lete.

DU
Deleted user
08:45 25.03.2015.

Strasno.

JA
jasna1962
15:06 25.03.2015.

Jako tuzno bas sam se rasplakala izbjegavam citati tuzne stvari dirne me to jako.A pogotovo kad se o djeci radi to me najvise zaboli.Pocivali u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije