Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljute strelice

Josipović: Vlada i premijerka čitali su Ustav kako ne treba

brijuni (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/13
18.07.2011.
u 11:11

Loša je i predsjednikova izjava da će njegova popularnost koristiti SDP-u na parlamentarnim izborima. Bilo bi dobro da se predsjednik vrati u svoje ustavne okvire jer vjerujem da razumije koliko sve ovo može biti opasno.

Nakon trilateralnog susreta na Brijunima predsjednika Hrvatske, Srbije i Predsjedništva BiH predsjednik Josipović odgovarao je na novinarska pitanja.

– Čvrsto se držim svojih ovlasti, nema odstupanja – odgovorio je danas predsjednik Ivo Josipović na poruku premijerke Jadranke Kosor da se "vrati u svoje ovlasti". Dodao je da, smatra li netko da je prekoračio ovlasti, postoje institucije kao što je Ustavni sud.

– Podsjetio bih da su u posljednje vrijeme Vlada i premijerka čitali Ustav kako ne treba pa ja ponavljam svoju ideju – pravnika koji bi protumačio ne samo Ustav nego i neke zakone.

Predsjednik Josipović odgovorio je i na, kako ih je sam nazvao, optužbe da će svoju popularnost staviti u službu SDP-a na idućim izborima. Kazao je da ga je premijerka pogrešno citirala.

– Može li moja popularnost koristiti SDP-u? Direktno, vjerojatno, ne može. Nisam stranački aktivan i neću sudjelovati u kampanji, ali ću kao i do sada otvarati važna društvena pitanja da bi građani prepoznali politike i vrijednosti koje stoje iza njih te kvalitetne političare. Hoće li građani u tome prepoznati politički milje iz kojeg sam došao, moguće je, ali, siguran sam, to neće odlučiti izbore – kazao je Josipović.

Upitan o učestalim iskrenjima i prozivanju između njega i premijerke, komentirao je da je na djelu neobična politička strategija u kojoj se jedna politička opcija ne konfrontira drugoj koja ide na izbore nego se konfrontira s onima koji ne idu na izbore, a to je novitet i misli da neće donijeti dobar rezultat.

J. Kosor: I Josipoviću bi dobro došao jedan kvalitetan pravnik

Premijerka Jadranka Kosor u Babindubu kod Zadra pustila je u rad treći dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, ali pritom se u obraćanju novinarima više morala baviti odgovorima na niz pitanja u povodu intervjua predsjednika Ive Josipovića Večernjem listu.

Na upit jesu li pregovori trebali biti završeni prije lipnja, J. Kosor je rekla:

– Vjerovala sam da se predsjednik Josipović zajedno sa svim građanima veseli što smo postigli velik povijesni cilj koji je ostvarila ova Vlada, koja je deblokirala i pregovore.

Upitana da komentira izjavu da se Vlada nije borila protiv korupcije i da su nositelji borbe DORH, USKOK i policija te da ona osobno nikoga nije prijavila za korupciju iako je bilo takvih slučajeva u njezinoj blizini, rekla je:

– Predsjednik tvrdi da nisam nikoga prijavila, a moje je pitanje kako on to zna i je li to nagovještaj da predsjednik želi nadzirati potpuno neovisna tijela. To bi bilo jako loše, kao što je loša i predsjednikova izjava da će njegova popularnost koristiti SDP-u na parlamentarnim izborima. Zato bi bilo dobro da se predsjednik vrati u svoje ustavne okvire i vjerujem da razumije koliko sve ovo skupa može biti opasno.

– Inače, čim smo završili pregovore, predsjednik je rekao da će on potpisati pristupni ugovor, no mi smo iznimno ponosni na ono što je ova Vlada napravila, ali to je postignuće cijele Hrvatske. Također, u vezi s najavama datuma izbora i pričama da to neće biti 4. prosinca nego 5. ili 6., htjela bih samo podsjetiti da jedan neradni dan stoji milijardu i 100 milijuna kuna i zato pitam možemo li si dopustiti još jedan neradni dan i toliki gubitak – pitala je premijerka.

Komentirajući predsjednikovu tvrdnju da joj može preporučiti jednog kvalitetnog pravnika, premijerka Kosor rekla je da se ne želi nadmudrivati, ali da bi i ona isto tako mogla reći da bi Uredu predsjednika trebao jedan kvalitetan pravnik.

"Hrvatskoj do ulaska u EU predstoji gospodarsko jačanje"

Riječ je o trećem dijelu plinovodnog sustava Like i Dalmacije dugog 91,3 kilometara od Gospića do Benkovca, čime je magistralni plinovod, odnosno prirodni plin stigao u Dalmaciju. Radovi su vrijedni 31,8 milijuna kuna.

Premijerka Kosor istaknula je da je plinofikacija posebno intenzivirana u posljednje dvije godine i naglasila važnost plinofikacije, posebno za turizam. Rekla je da nakon završetka pregovora s EU Hrvatskoj do ulaska predstoji gospodarsko jačanje i da je i ovaj projekt dokaz da je Vlada znala što hoće.

– Budući da je plin iznimno važan i za razvoj turizma, moram ovdje spomenuti i turističke brojke, prema kojima je u prvih šest mjeseci broj dolazaka porastao 11,4 posto, a broj noćenja 13 posto. To su jako dobri podaci i stoga želim podržati ljude u ovom kraju u razvoju turizma i jačanju gospodarstva.

Premijerka Kosor pustila je u pogon i crpnu stanicu Grgurice kod Zadra, čime je završen i 80 milijuna kuna vrijedan projekt kojim je vodu u zadarskom zaleđu dobilo desetak tisuća ljudi u više sela.

Premijerka je naglasila da za projekte Hrvatska može zahvaliti prije svega svojim braniteljima te je položila vijenac na spomenik poginulim braniteljima kod Zelenog hrasta.

Jadranka Kosor danas se i prošetala u društvu ministra Božidara Kalmete i lokalnih hadezeovaca Zadrom, popila je kavu na zadarskom Forumu te posjetila benediktinke u samostanu sv. Marije. Premijerka se fotografirala s turistima i razgovarala s prodavačima rukotvorina na Kalelargi.

Komentara 741

ZE
zeitgeist..
14:38 18.07.2011.

Nikad više HDZ!

ZE
zeitgeist..
14:46 18.07.2011.

Serem se na damozvane domoljube koji iz samo njima znanim razlozima glasaju za izdajnički HDZ!

HO
hondosaki
13:57 18.07.2011.

a ti si nađi dobrog odvjetnika uskoro će ti trebat....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije