Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović

Josipović: Sva suradnja s Haagom išla je preko Vlade, pa i transkripti

josipović, veterani (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
21.04.2011.
u 15:29

Predsjednik je primio veterane 4. gardijske brigade koja je bila među snagama generala Ante Gotovine

Presudu Haaškog suda doživjeli smo kao nepravednu, rekao je predsjednik Ivo Josipović na primanju koje je priredio za veterane 4. gardijske brigade koja je bila među snagama generala Ante Gotovine u oslobađajućoj operaciji Oluja.

– Posebno je neprihvatljiva kvalifikacija zločinačkog pothvata. Kao pravna država mi znamo što moramo činiti, ali povijesni i politički aspekti presude nisu prihvatljivi. U drugostupanjskom postupku siguran sam da će istina izaći na vidjelo. Domovinski rat pravedan je rat i nema presude koja to može promijeniti – rekao je Josipović koji je veteranima 4. gardijske brigade dodijelio povelju Republike Hrvatske za njihov doprinos u obrani. Prisjetio se i legendarnog zapovjednika 4. gardijske brigade Andrije Matijaša Pauka po kojom je brigada dobila nadimak Pauci. 

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti bivšeg predsjednika Mesića zbog davanja transkripata iz Ureda predsjednika, Josipović je rekao da je prema njegovim saznanjima sva suradnja išla preko mjerodavnog tijela, a to je Ured vlade za suradnju s Haaškim sudom.

– Ako se pokaže da je drugačije, odluka može biti i neka druga. Među događajima iz tog vremena bilo je i zločina za koje odgovorni moraju odgovarati. Hrvatska kao pravna država poštuje međunarodni pravni poredak, ali bilo je cijeli niz djela koja se nisu trebala dogoditi. Hrvatska će postati članica EU i odgovorna članica ostalih međunarodnih organizacija – dodao je predsjednik.

U ime veterana brigade govorio je predsjednik njihove udruge Božo Zadro podsjetivši da je kroz brigadu prošlo 7000 branitelja, da su 194 poginula, pet je nestalih, 1400 ranjenih i da nijednu bitku nisu izgubili.

Zadro je istaknuo da su Pauci bili glavna snaga generala Gotovine u Oluji. Također je kritizirao presudu i istaknuo da očekuje da hrvatski političari učine sve u pobijanju presude te pozvao na prijateljstvo sa SAD-om.

Komentara 390

OB
-obrisani-
18:19 21.04.2011.

21.04.2011. u 18:17h Houston** je napisao/la: ... pazi,nalazis se u minskom polju...Josipovic je nedodirljiv(bar za sada)

AG
Agramer198
18:22 21.04.2011.

@ljerka ribolina polako, drug Mesić ima pravo prvenstva u ovom slučaju. Čekamo ga od svjedočenja u Haagu 1998.

OB
-obrisani-
18:18 21.04.2011.

21.04.2011. u 18:16h veterinarBG je napisao/la: Hvala na savjetima,.I mi ćemo tebe savjetovati kad dođe na red naša tužba na onom drugom Haškom sudu ,kojeg nije osnovalo VS UN,nego OS UN !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije