Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduzimanje činova

Josipović: Norac može podnositi tužbe, no moja odluka je moralna

ivo josipović (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
16.10.2010.
u 15:06

O tome je li Vlada uzdrmana poslijednjim aferama i jesmo li na pragu prijevremenih izbora predsjendik je rekao da u Hrvatskoj nije nikakvo izvanredno stanje i da bi vlada trebala rješavati gospodarske i druge probleme.

- Norac ima pravo podnositi tužbe, no smatram da je moja odluka o oduzimanju čina zakonita i moralna. Nezamislivo mi je da netko tko je počinio takav zločin za koji je Norac osuđen, i da ima pri tome čin - prokomentirao je predsjendik Republike, Ivo Josipović vijest da je Mirko Norac protiv nedavne odluke predsjednika države i zapovjednika OSRH pokrenuo upravni spor kojim nastoji osporiti predsjendikovu odluku kojom mu je oduzeo čin general bojnika.

Predsjednik je na inzistiranje novinara šturo prokomentirao i pismo bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca koji je žestoko napao suca Ivana Turudića tvrdnjom kako ga je osudio na bezuvjetni zatvor jer je to tražila politika, konkretno Turudićev prijatelj, Vladimir Šeks.

- Pismo samo po sebi ne proizvodi neposredne učinke u nekom postupku. Polančec je imao, a još će imati prilike iznjeti svoje stavove i sve što zna pred sudom - kratko je rekao Josipović dodajući da imamo pravosuđe koje u svim slučajevima, pa tako će i u ovome, samo donijeti presude.

O tome je li Vlada uzdrmana poslijednjim aferama i jesmo li na pragu prijevremenih izbora predsjendik je rekao da u Hrvatskoj nije nikakvo izvanredno stanje i da bi vlada trebala rješavati gospodarske i druge probleme.

- Čim se Vlada veći dio svog radnog vremena bavi stvarima koje nisu vođenje dnevne politike i rješavanje problema, to znači da postoji neki problem. Hoće li se neki zastupnik vratiti u parlament ili neće je pitanje primjene propisa i nema taj značaj da bi se oko njega trebala lomiti cijela hrvatska politika - kritičan je Josipović.

O prijevremenim izborima je rekao da je pitanje parlamentarne većine hoće li Valda nastaviti sa svojim radom ili će se ići na zbore.

- Dok je koalicija čvrsta tu je i Vlada, a dok ne bude čvrsta, neće biti ni Vlade. Previše se društvene energije troši na to pitanje umjesto na rješavanje životnih pitanja - zaključuje predsjendik.

Kao stručnjak za kazneno procesno pravo Jospović je komentirao i upozorenje njegove kolegice prof. Zlate Đurđević da su takozvane oprosnice koje daje glavni državni odvjentik neustavne.

- Imamo sustav nagodbe u kojemu je moguće do određene mjere raditi kompromise. Prof. Đurđević s pravom upozorava na neke konzekvence koje iz tih nagodbi proizlaze i tu će se morati ići na doradu Zakona o kaznenom postupku. No, praksa je u demokratskim zemljama da se u svrhu otkrivanja i dokazivanja težeg kriminala ide i u kompromise - rekao je Josipović.

Na pitanje o spekulacijama da bi premijerka smjenila minsitra obrane Branka Vukelića i postavila Vlatka Cvrtilu, predsjednik je rekao da je pravo premijerke da mijenja svoje suradnike.

Komentara 456

RI
ribarpaIunko
23:23 16.10.2010.

Ja sam glaso za Komšića.

VI
vitaszorcms
11:04 17.10.2010.

17.10.2010. u 10:58h vidimškoj je napisao/la: Odoh ja, a ti si zasviraj onu svoju \" Sjedi četnik ( kamoćemo) na kamenu \"c !

RI
ribarpalunko
22:40 16.10.2010.

Srbi u Hrvatskoj uvijek su bili destruktivan, nikad konstitutivan narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije