Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostar

Josipović: Nisam se ispričao, nego sam samo izrazio svoje žaljenje

josipović (1)
Foto: Braco Selimović/VLM/Pixsell
1/11
15.04.2010.
u 22:03

Iako je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba pa ni EU-a, a stojim iza svake svoje riječi - odgovorio je Josipović na pitanje studenta

Predsjednik Ivo Josipović danas je na Sveučilištu u Mostaru rekao da je njegov govor u Parlamentu BiH pogrešno protumačen te da se on nije ispričavao nego da je izrazio žaljenje. Hrvatskog su predsjednika uvodno pozdravili rektor sveučilišta Vlado Majstorović i dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka, nakon čega je Josipović održao govor u kojem je, među ostalim, rekao i kako se u Hercegovini osjeća kao kod kuće, a govorio je i o Bolonjskom procesu te problemima s kojima se susreće i Hrvatska, ali i cijela Europa. Nakon govora uslijedila su pitanja studenata:

Ići ću i tamo gdje su stradali Srbi

- Vjerujem da ste dobro organizirali putovanje u BiH, ali i najbolji savjetnici nekad pogriješe. Vaš dolazak Srbi su ignorirali, a Vaš govor u Parlamentu izazvao je mnoge reakcije. Ili slabo poznajete situaciju u BiH ili je Vaša isprika naredba Europske unije ili pak očekujete da to učine i bošnjački predstavnici vlasti - pitao je student Pero Petričušić. Stekao se dojam da je ovakvo otvoreno pitanje pomalo iznenadilo predsjednika. No, snašao se i pohvalio otvorenost.

- Prigovor da nisam otišao na mjesto gdje su stradali Srbi je govor onih koji nisu spremni prihvatiti stvarnost. Sigurno je da ću otići i na ta mjesta. Što se tiče drugog pitanja, žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Iako je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba pa ni EU, a stojim iza svake svoje riječi - odgovorio je Josipović na pitanje.

Bilo je i pitanja žali li i za tim što su snage HVO-a stale na branik Hrvatske, na što je predsjednik reagirao i rekao kako znade da su Hercegovci stali na branik domovine, kao i u Hrvatskoj. Još jednom je istaknuo da se njegov govor pogrešno protumačio te da to nije bila isprika nego žaljenje.

Kad ćete doći u Široki i pokloniti se fratrima?

Jedno od pitanja bilo je i hoće li doći u Široki Brijeg i pokloniti se žrtvama koje su izvršili partizani nad fratrima te hoće li biti izglasovana zabrana nošenja križeva. Josipović je odgovorio da je bio u Širokom Brijegu, a da je slobodan izbor svakome da nosi što hoće, s tim da time ne provocira druge. Malo je bilo vremena kako bi predsjednik odgovorio na sva pitanja.

Predsjednik Josipović prošetao je starim dijelom Mostara, a u njegovu čast sa Starog je mosta jedan skakač skočio u Neretvu, na čemu mu je Josipović čestitao.

Komentara 267

OB
-obrisani-
11:34 16.04.2010.

Josipoviću, nisi se ispričao - USRAO SI MOTKU.

FL
flok
13:10 16.04.2010.

@punkufer evo pogledaj oko ovog registra ne postavlja nitko nikom pitanje zašto tamo nisi, nego zašto jesi

GA
gafe
00:13 16.04.2010.

fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije