Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović na Dan neovisnosti: Još puno moramo napraviti

Predsjednik je dodao kako je ostalo još jako puno stvari koje moramo učiniti, poglavito u gospodarstvu koje zaista ne stoji dobro.
08. listopada 2011. u 09:59 132 komentara 5 prikaza
dan neovisnosti (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Hrvatska obilježava 8. listopada -  Dan neovisnosti, povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Josipović: Gospodarstvo ne stoji dobro
Predsjednik Republike Ivo Josipović, te predsjednica Vlade Jadranka Kosor s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te pokraj zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Josipović položio je vijence i na grob Narodnih heroja te Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003.

Nakon polaganja vijenaca Josipović je kazao kako smo u proteklih 20 godina kao država napravili puno, očuvali svoju neovisnost u teškom i krvavom ratu.
- Napravljene su brojne reforme zahvaljujući kojima smo pred potpisivanjem ugovora s Europskom unijom, komentirao je predsjednik.

Dodao je i kako je ostalo je još jako puno stvari koje moramo učiniti, poglavito u gospodarstvu koje, komentirao je, ne stoji dobro. No, tu su i daljnji izazovi u izgradnji demokracije i ljudskih prava, izjavio je Josipović.

U svojoj čestitki hrvatskim građanima istaknuo je i kako Hrvatsku moramo izgraditi kao suvremenu i uspješnu europsku državu mira, slobode, demokracije i ljudskih prava. Solidarnost i pravda te snažan gospodarski razvoj pretpostavke su našeg uspjeha. Svi naši građani, posebno oni koji obnašaju odgovorne dužnosti imaju obavezu i čast da predanim radom grade takvu europsku Hrvatsku i promiču nacionalne interese naše Domovine, ocijenio je.

U povodu obilježavanja Dana neovisn

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske Google.hr je postavio i hrvatsku verziju logotipa na svojoj stranici.
Lokalizirane verzije najpoznatije tražilice na svijetu prate obljetnice i zanimljivost poput današnjeg obilježavanja hrvatskog Dana neovisnosti.

Vedriš: Otrežnjenje bi bilo lak&s

Vedriš: Otrežnjenje bi bilo lakše da ne dugujemo 50 milijardi eura

Povodom obilježavanja raketiranja Banskih dvora, predsjednica Vlade otkrila je spomen ploču kao trajni podsjetnik na taj nemili događaj. 
Uz premijerku, ploču su otkrili i Miroslav Tuđman i tadašnji predsjednik Vlade Franjo Gregurić.

- Hrvatsku otrežnjenje od ideologije i rakursa razmatranja da li smo \'lijevo\' ili \'desno\' na cesti tek očekuje. To bi očekivanje bilo puno jeftinije da smo dužni 10 ili 15 milijardi eura, a ne 50 milijardi koliko smo danas dužni - kazao je u Banskim dvorima član ratne vlade Mladen Vedriš.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
  • -obrisani-:

    . ..reci istinu....ili cekas...5.12... .

  • sunčica5:

    nek im je laka Hrvatska zemlja.

  • zagorec1:

    Pa cudno je da josipovic i nije isao polozit vijenac cetnickom vojvodi!!!! danas je dan neovisnosti a ne josipovicevih jugonostalgicara