Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Lagumdžija me blati, a zivkao me za izborne slagalice

Hrvatski predsjednik očitovao se i o najavljenu referendumu u RS-u: Važne odluke treba donositi konsenzusom triju naroda!
27. travnja 2011. u 09:53 45 komentara 3 prikaza
ivo josipović (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako su se odnosi između predsjednika Josipovića i šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije donedavna činili idiličnima, od nedjelje se komunikacija žestoko zaoštrila. Lagumdžija je, naime, javno pozvao Josipovića i srbijanskog predsjednika Tadića da se očituju o referendumu o sudu i tužiteljstvu u BiH koji u Republici Srpskoj želi organizirati Milorad Dodik.

– Najavljeni referendum nema potporu sva tri naroda, oba entiteta ni većine građana BiH – stoji u Lagumdžijinoj izjavi, u kojoj se ističe da je referendum o čijem je održavanju 13. travnja odlučio parlament RS protivan Daytonskom sporazumu.

– Ovo je dobra prilika i predsjedniku Josipoviću, koji je u bilateralnim susretima s Tadićem isticao potrebu konsenzusa svih naroda i građana BiH, da se javno očituje o referendumu – rekao je Lagumdžija i izazvao žestok Josipovićev odgovor.

– U diplomatskoj i dobrosusjedskoj praksi smatra se da je gesta poput prozivanja putem medija ispod razine primjerene odgovornim političarima. Lagumdžija je mogao okrenuti moj broj i željenu informaciju odmah bi dobio. Ali, kad me pita putem medija, da mu tako i odgovorim – napisao je Josipović u odgovoru i istaknuo da “najavljeni referendum u RS ne smatra dobrom idejom jer sve važne odluke u BiH treba donositi konsenzusom triju naroda i obaju entiteta”. Pozvao je Lagumdžiju da načelo konsenzusa primijeni i u svojoj političkoj praksi.

Josipović “ne zna zašto su ga do sada mediji iz Lagumdžijina zviježđa brutalno napadali kada je isto načelo promovirao” i podsjeća da Lagumdžija nije želio s njim ni u Ahmiće ni u Prijedor ni na druga stratišta u BiH, ali je dolazio k njemu u Zagreb tražiti podršku za svoje poslijezborne slagalice.

Susret s Bidenom i H. Clinton pa u posje

Susret s Bidenom i H. Clinton pa u posjet Chicagu

Josipović će utorak i srijedu provesti u Washingtonu u kojem će se susresti s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton. Teme razgovora bit će hrvatski ulazak u EU, suradnja i stabilizacija u regiji, stanje na Mediteranu i u arapskim državama. Prije Washingtona Josipović će dva dana biti u Chicagu u kojem će održati i predavanje na Sveučilištu De Paul.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • -obrisani-:

    Mislim da pocinje jedna nova epoha u povjesti BiH Hrvata. Nadam se da ce biti miroljubiva i bez bilo kakvih ispada ili sukoba.

  • elephant:

    Lagumdžija očito gubi živce jer mu stvari izmiču kontroli. Sviđalo se to nekome ili ne u BiH postoje 3 konstitutivna naroda koji imaju pravo na samoodređenje.

  • autoritet:

    uzboprima - izborima