Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukcesija

Titovo ime prodaje kuću od 50 milijuna dolara

Tito
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
14.12.2017.
u 21:40

– Oni koji dolaze pogledati objekte znaju povijest, ali ne, nema nikoga iz bivše Jugoslavije – kažu nam u agenciji koja vodi prodaju

Zainteresiranih kupaca i ponuda ima za sve objekte koje je nekad koristila diplomacija bivše Jugoslavije, a sad većinu njih koristi Srbija.

Riječ je o objektima koji su proglašeni prevelikima da ih podijele državama sljednicama te je odlučeno da se prodaju te da se novac podijeli državama sljednicama po sukcesijskom ključu po kojem Hrvatskoj pripada 23,5 posto. Potencijalni kupci zanimanje su tako pokazali za nekretnine u Tokiju, Bonnu i Bernu, ali i za dvije najatraktivnije – “Titovu” kuću te stan u New Yorku na iznimno prestižnim lokacijama. Pridjev Titova ne koristi se uzalud – upravo je on jedan od važnijih elemenata u promidžbi iznimno skupih nekretnina i, kako je vidljivo, uspješno privlači potencijalne kupce.

Nema poznatih

– Oni koji dolaze pogledati nekretnine itekako znaju povijest, ali ne, nema nikoga iz bivše Jugoslavije – govori nam Tristan Harper iz agencije za nekretnine Douglas Elliman, kojoj je povjerena prodaja svih objekata bivše države. O profilu potencijalnih kupaca koji su spremni platiti 18 milijuna dolara za derutni stan na Aveniji Park, ali i vrtoglavih 50 milijuna za kuću na Petoj aveniji, koliko glase agencijske cijene, ne želi govoriti. Doznaje se da među njima ipak nema poznatih osoba, kao što se znalo pisati u medijima. Ni Robert de Niro ni Jack Nicholson tako ipak nisu bili zainteresirani za useljenje u objekte u koje će kupac morati itekako uložiti i gotovo ih potpuno renovirati. 
– Riječ je o izuzetno skupim nekretninama i za lokalne prilike i logično je da proces prodaje traje – objašnjava.

Pogledajte Titov Galeb:

Tito
1/8

Raspodjela umjetnina

No da bi se transakcija naposljetku realizirala, ponudu trebaju prihvatiti države sljednice. Kako se doznaje, za sada do toga nije došlo. No zato je jučer u Beogradu počelo zasjedanje još jedne u nizu manje-više redovitih sjednica Mješovitog odbora za sukcesiju, na kojoj se razgovara o podjeli preostale diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije. Razmatra se i pitanje sudbina četiriju velikih diplomatskih kompleksa – u Adis Abebi, New Delhiju, Moskvi i Braziliji, kao i objekti u Kopenhagenu i Varšavi, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo (bivše) SFRJ. I umjetnine iz bivših diplomatskih predstavništava podliježu sukcesiji. Kriteriji raspodjele oni su koji upućuju na pripadnost određenoj državi sljednici, na prvom mjestu nacionalnost autora. 

Najatraktivnije nekretnine su u New Yorku. Jedna je stalno predstavništvo pri UN-u, koje je prije koristila SFRJ, a sada koristi Srbija, te rezidencija stalnog predstavnika pri UN-u, koja je prazna. Predstavništvo se nalazi na Petoj aveniji i površine je 1679 četvornih metara (na slikama). Cijena mu je 50 milijuna dolara. Rezidencija je u zgradi na Aveniji Park i prodaje se za 18 milijuna dolara. Površine je 216 četvornih metara i prostire se na dvije etaže, ima 14 prostorija, no zapuštena je jer je prazna otkako je iz nje otišao Darko Šilović, posljednji veleposlanik koji je predstavljao Jugoslaviju. Dao je ostavku 1992., no u početku nije želio napustiti stan kako u njega ne bi ušao netko iz Srbije.

Komentara 47

BF
bf2
22:08 14.12.2017.

pa i hitlerovo ime je prodalo slike osrednjeg izgleda...

IL
ilijan1a
22:05 14.12.2017.

Nikad mi nije bilo jasno zašto je tito volio Njemačke automobile, Francuski konjak, Škotski, Irski viski, Talijansku modu, Francuske parfeme, Švicatske satove i drugu zaoadnu robu a bio je pripadnik i pobornik komunizma iz kojeg ništa nije konzimirao sem diktatorskihh privilegija sva ta roba kako bi on često znao reći dolazi iz trulog kapitalizma. Dali vi koji ga štujete nevidite da vas tuca u zdrav mozak.

Avatar Django
Django
23:24 14.12.2017.

Naslov sugerira nešto sasvim drugo od onoga što je činjenica. A činjenica je da Titovo (brrr nerado čak i pišem ovaj pseudonim, nadimak, špicname) ime nije niti nakon 25 godina uspjelo prodati navedene nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije