Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terapija u houstonu

Još se ne zna postoji li i koji će lijek u SAD-u preporučiti Špremu

Šprem
Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
28.08.2012.
u 10:40

Američki liječnici svakodnevno su u kontaktu s liječnicima na Rebru. Drugi čovjek u državi trenutačno u SAD-u prolazi opsežnu dijagnostiku, no još se ne zna postoji li lijek

Drugi čovjek u državi Boris Šprem, koji je u četvrtak otputovao u SAD kako bi mu liječnici MD Anderson Cancer Centera u Houstonu pomogli da pobijedi zloćudni multipli mijelom, trenutačno se osjeća dobro i prolazi opsežne pretrage.

– Svaki dan smo u kontaktu s američkim kolegama, no tek kada pretrage završe, znat ćemo postoji li za njegov oblik tumora pogodna terapija – rekao je šef konzilija prof. Damir Nemet iz KBC-a Zagreb. Uz nalaze, cijelu povijest bolesti i liječenja, u Ameriku su, otkriva, poslani i uzorci biopsije tkiva.

– U Houstonu se trenutačno radi genska ekspresija tumora te analiziraju njegove molekule kako bi se utvrdilo da li i koji lijek djeluje na taj rijedak oblik bolesti – objasnio je prof. Nemet i dodao da, dok se čekaju nalazi, houstonski liječnici Špremu već daju terapiju kako bi ostao stabilan.

– Iako je riječ o multiplom mijelomu, oblik koji ima Šprem nama je potpuno nepoznat, divlji oblik – ponovio je prof. Nemet. Riječ je, kaže, o tome da se njegova bolest javlja u plazmablastičnom obliku, što znači da se brzo širi, a slična je akutnoj leukemiji i sarkomu. Početkom ljeta u Americi su počeli koristiti carfilzomib, novi lijek za mijeloblastom, koji pokazuje dobre rezultate, a odobrila ga je i FDA, američka agencija za lijekove. Možda će taj lijek smanjiti broj tumorskih stanica u Špremovu organizmu i omogućiti mu transplantaciju koštane srži.

Ključne riječi

Komentara 23

KR
kromiki
11:06 28.08.2012.

Koji novinarski izričajni salto-mortale: .... ne zna se postoji li lijek ... koji će lijećnici preporučiti !!!!!!!!!!! Ma da ne vjeruješ. Vrhunski !!!!

BO
bomba
11:07 28.08.2012.

Želim mu svako dobro i neka se vrati zdrav. Mene nešto drugo muči a gospodin o kojem je riječ nema veze sa tim pa se ovaj moj komentar ne odnosi na njega. Nekoliko dana prije odlaska Šprema u SAD čitamomo kako su iz HZZO -a odbili nekomu liječenje jer je skupo. Samo par dana poslije toga isti HZZO snosi sve troškove liječenja Šprema u SAD-u. Pa zar naše osiguranje nije isto kao i njegovo i zašto mi uplačujemo to isto osiguranje ako ne možemo dobiti za njega istu uslugu kao neki odabrani u ovoj državi. Ovako ispada da mi mali uplačujemo samo da se stvori novčana masa za specijalna liječenja odabranih gdje obični građani ne spadaju u odabrane. Želim mu svako dobro ali isto tako i kad se nama malim desi bolest da HZZO ima razumjevanja pa makar to skupo liječenje bilo u RH.

IM
Immanuell
10:57 28.08.2012.

Ako je galopirajući oblik nalik na širenje sarkomatoznog tkiva, tada se tu malo što može učiniti. Želim čovjeku sve najbolje, međutim u SAD nije trebao ići. Njihova terapija bolesnima od kanceroznih bolesti rijetko je kome donijela nešto dobroga. Svako mu dobro, nadam se da će upravo on biti iznimka od pravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije