Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zgranuti

'Jesmo li plaćali pokolje?': Donirali tisuće dolara za Šešelja i krvnika iz Škabrnje

Zoran Tadić
Foto: Frane Šarić
1/5
12.02.2019.
u 23:16

Zorana Tadića hrvatske vlasti terete da je sudjelovao u pokolju 43 žrtve u Škabrnji 1991. godine.

Javnost u Sydneyu duboko je uznemirilo otkriće da u svome susjedstvu godinama imaju ratnog zločinca koji je okrvavio ruke u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Nakon što su prije petnaestak dana svi hrvatski mediji prenijeli vijest o otkriću zadarske policije, tih je dana i utjecajni dnevni list The Australian objavio veliku priču o Zoranu Tadiću, 59-godišnjem šešeljevcu koji je 1991. aktivno sudjelovao u egzekuciji 43 osobe u Škabrnji.

Video - Strašni detalji zločina u Škabrnji

Australski novinari tada su otkrili da je Tadić, državljanin Srbije i Australije, bio osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je 2005. u Sydneyu tijekom obijesne vožnje nasrnuo na stariju gospođu, sudionicu u prometu.

Najnovije otkriće, pak, iznova je zgranulo tamošnju javnost nakon što je ovih dana The Australian objavio tekst s tezom: “Jesmo li i mi financirali Šešeljeve pokolje u Hrvatskoj?”

U članku se, naime, navodi da su australski Srbi iz Sydneya povezani s četničkim pokretom, ali i Srbi iz drugih dijelova Australije, donirali znatne novčane iznose Srpskoj radikalnoj stranci pod vodstvom Vojislava Šešelja. I sam Tadić bio je gorljivi pristaša Šešeljeve stranke, a nakon bijega u Australiju, šest mjeseci nakon pokolja u Škabrnji, živio je samo 25 kilometara od srpske pravoslavne crkve svetog Nikole, koja je za vrijeme rata prikupljala novac za Šešeljeve četnike.

Tako je 1991. godine u Srbiju pristiglo barem 30 tisuća dolara, a dvije godine kasnije 12 tisuća dolara otišlo je u ruke tadašnjem Šešeljevu zamjeniku, kasnije i predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću.   

Video - 'Tukli su neprestano, nije mogao preživjeti ni mrav. Sklanjali smo se među stijene'

Komentara 71

Avatar Joejordan
Joejordan
01:35 13.02.2019.

Ta crkva je najveće zlo na ovim područjima, spc treba zabranit djelovanje po Hrvatskoj oni su otvoreni protivnici Hrvatske i Hrvata a naša vlada ih plača iz državnog proračuna to jeste s leđa Hrvatskog naroda.

ST
stefj
23:32 12.02.2019.

SPC je oduvijek bila jedna od glavnih promotora velikosrpske ideje, jedan od financijera i zadužena za očuvanje doktrine u Srpskoj dijaspori... Pa pogledajte odnos prema Hrvatskoj, prema katoličkoj crkvi i sl. Nikada nisu čestitali Božić vjernicima u Hrvatskoj ili BiH, uvijek nabraja Dalmacija, Slavonija, Srijem itd... SPC potiče segragaciju, etiketiraju Hrvate i ostale, zapravo su u rangu Islamskih fundamentalista...

Avatar Tito
Tito
23:38 12.02.2019.

Povratak na mjesto zločina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije