Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jelsa Art Bijenale: 3500 vrećica za Jadran

Luzinterruptus: PLASTIKA S KOJOM ŽIVIMO
11. lipnja 2021. u 12:07 75 prikaza
Jelsa Art Bijenale
Pogledajte galeriju 1/3

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, Luzinterruptus kako bi na na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavili monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazali na rastući problem zagađenja mora plastikom.

Šibenik: Na plaži Banj postavljena instalacija koja ukazuje na globalno zatopljenje i štetnost  plastike u moru Nova uzbuna zbog plastike Jednokratna plastika u EU 3. srpnja odlazi u povijest, no RH zabranjuje i tanke vrećice

U sklopu projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije te je, u narednih mjesec dana do samog postavljanja instalacije, potrebno sakupiti 3500 plastičnih vrećica. U akciji sudjeluju učeničke inicijative otoka Hvara, a svi zainteresirani mogu pomoći tako da isprazne plastične vrećice iz svojih špajzi i zamijene ih za platnene, a nakon instalacije vrećice će se pravilno zbrinuti. Svakom sudioniku koji prikupi minimalno 50 vrećica, dostavit ćemo na kućnu adresu jednu platnenu, a najuspješnije sakupljače (100+), nagradit ćemo i majicom.

Zainteresirane molimo da se jave na adresu: jabiennial@gmail.com

Uzimajući u obzir temu bijenala koja propituje odnos prirode i čovjeka te učinak vremena, osvrnuli smo se na trajanje razgradnje otpada: plastične vrećice novijeg dizajna od gustog polietilena razgrađuju se 20 godina, one starijeg sastava oko 1000 godina, a plastične bočice do 500 godina, uz neizostavan trag petrokemijskih kemikalija, koje nisu biorazgradive.

U trenutku izglasavanja novog Zakona o gospodarenju otpadom kojim se predviđa potpuna zabrana tankih plastičnih vrećica, potrebno je dodatno naglasiti velike probleme koje plastika može izazvati u morskim staništima te osnažiti proaktivno zajedničko djelovanje u smjeru potpune obustave korištenja vrsti otpada kojima su potrebne tisuće godina da nestanu u zaboravu. 

Luzinterruptus je umjetnički kolektiv iz Madrida, koji provodi intervencije u javnim prostorima kako bi dali komentar ili uputili kritiku na neke od gorućih tema u javnom diskursu. Mnoge njihove intervencije su izvedene u gerila maniri, u vrlo kratkom trajanju. Zbog provokativnosti svoga rada djeluju pod kolektivnim / anonimnim identitetom.  Kolektiv je realizirao intervencije diljem svijeta na prominentnim lokacijama u javnom prostoru poput Trafalgar Squarea u Londonu ili Plaza Vaticano u Buenos Airesu.

Jelsa Art Bijenale | Autor : Luzinterruptus, Isla Plastica, Trafalgar Square, London, 2016.

U sklopu Jelsa Art Bijenala Luzinterruptus će rekreirati svoj rad „Plastika s kojom živimo“ na fasadi Hotela Jadran, zbog snažne metaforičke veze s problematikom na koju se želi skrenuti pozornost, kako u imenu hotela, tako i u primijeni načela ponovne upotrebe i recikliranja. Hotel Jadran je prvi jelšanski hotel koji je otvorio svoja vrata 1911. godine, s čime se službeno obilježava početak jelšanskog turizma. Hotel je već 20 godina izvan upotrebe no vlasnik je dao dopuštenje za umjetničku intervenciju putem koje će se tijekom bijenala fasada zgrade pretvoriti u kolektivno umjetničko djelo koje odašilje snažnu poruku o potrebi za odgovornijim oblicima turizma u čijem razvoju podjednako sudjeluju zajednica i posjetitelji. U lobbyu hotela ekološka udruga Sunce iz Splita prezentirat će tematsku edukativnu izložbu.

Postavljanje instalacije odvijat će se od 1.7.-9.7. kada će uz pomoć svih zainteresiranih sudionika Hotel Jadran zasvijetliti u punom sjaju.

Jelsa Art Bijenale | Autor : Luzinterruptus, Death by Plastic, 2016.

Program je podržan od inici­jative Plastic Free Croatia

Organizator: LAB852, Održivi otok
Uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo kraljevine Španjolske, TZ Jelsa, Općina Jelsa, HEP, Jelsa Resort Hvar
Medijski podržava: Planet B

JAB2021 info:

WEB
FB
INSTA

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca