Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKLONI ZAVJERAMA

Jedna su od najmoćnijih vjerskih skupina na svijetu. Zašto se toliko protive cjepivu protiv korone?

President Trump Speaks at the Evangelicals for Trump coalition in Miami, Florida
Foto: GARY I ROTHSTEIN/Newscom/PIXSELL
1/2
25.12.2020.
u 17:08

Glasine o zlonamjernoj zloupotrebi cjepiva i zavjerama kultiviraju se putem društvenih medija, a promoviraju ih i neke crkvene vođe.

U Sjedinjenim Državama ne hara samo koronavirus nego i teorije zavjere. Mnogi evangelistički kršćani, labavo definirana grupa uglavnom konzervativnih protestanata, posebno su skloni prihvaćanju teorija zavjere o pandemiji i cjepivu protiv Covida-19. To posebice vrijedi za desno krilo evangelističke zajednice. Glasine o zlonamjernoj zloupotrebi cjepiva i zavjerama kultiviraju se putem društvenih medija, a promoviraju ih i neke crkvene vođe.

- Oni sumnjaju u postojanje koronavirusa, sve više se udaljavaju od stvarnosti - kaže Mark Labberton, predsjednik evangelističke visoke škole Fuller u Kaliforniji. Labberton je među onima koji optužuju desničarske fundamentalističke pastore da šire neutemeljene teorije kojima potiču svoje vjernike da ignoriraju podatke javnog zdravstva o pandemiji koronavirusa i stručnjake koji potiču građane na cijepljenje.

Mitovi među evangelikalcima

Neke od tih teorija uključuju tvrdnju da cjepivo "nosi pečat vraga" ili da će žene učiniti sterilnima. Zatim sugeriraju da je virus samo izgovor za milijardera Billa Gatesa koji građanima želi ugraditi mikročipove. Drugi pak tvrde da je šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci pomogao u planiranju pandemije koronavirusa iz osobne koristi. Dezinformacije su se brzo širile. Video 'Plandemic' koji širi neistine brzo se proširio Internetom, a društvene mreže pokušavaju skinuti spomenuti video kako se ne bi još više proširio. 

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

Pastor Toni Spell iz crkve Life Tabernacle u Baton Rougeu u Louisiani, poznat je po prkošenju smjernicama vlasti otkako je zabilježen prvi slučaj COVID-19 u SAD-u. Održavao je masovna crkvena okupljanja kada su ih državni propisi smatrali ilegalnima, a također odbacuje upozorenja da je pandemija opasna.

- Mi smo protiv maski, protiv socijalnog distanciranja i protiv cjepiva - kaže Spell za DW. On vjeruje da je cjepivo politički motivirano i da će na kraju naškoditi ljudima. Sada, kada je počelo cijepljenje, Spell kaže da će i dalje odvraćati svoje sljedbenike od toga da prime cjepivo.

Nepovjerenje u vladu i elite

Istraživanje javnog mnijenja (Pew Research) u srpnju je pokazalo da je oko 70 posto javnosti bar čulo da su pandemiju planirale takozvane elite, a 36 posto ispitanih vjerovalo je da je to istina.

Sumnjičavost prema cjepivu protiv Covida-19 predstavlja vrhunac nepovjerenja u znanost, modernu medicinu i ono što se opisuje kao globalna elita, koje među kršćanskim konzervativcima postoji odavno i već desetljećima je u porastu. To je također korijen odbacivanja cjepiva koje su desetljećima pomogle da se skoro iskorijeni nekoliko ozbiljnih bolesti, uključujući ospice i dječju paralizu.

- Njihovo primarno obrazloženje je duboko nepovjerenje u vladu -kaže Sam Perry, profesor i stručnjak za desničarske teorije zavjere sa Sveučilišta Baylor, te dodaje: - Postoje određeni dijelovi kršćanske desnice koji vjeruju da su dio borbe dobra protiv zla.

Strah koji vlada među mnogim desničarskim evangelistima jest da globalni čelnici donose odluke bez Biblije i protiv volje kršćanskog Boga.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Trumpov utjecaj

Izuzetak je predsjednik Donald Trump, koji je imao i još uvijek uživa snažnu podršku među evangelikalcima. Tijekom četverogodišnjeg mandata, među bijelim evangelikalcima imao je podršku od čak 78 posto, dok je ta vrijednost, kada se uzmu u obzir svi protestanti, iznosila 54 posto.

Trump, kojeg pristalice uglavnom vide kao autsajdera u Washingtonu, iskoristio je svoju platformu da pomogne širenje laži o koronavirusu. U početku je koronavirus nazvao podvalom i bio je nedosljedan u porukama o maskama, kako riječima, tako i postupcima. Također je ponekad odbacivao smrtonosnost virusa, govoreći da će brzo nestati.

Trump je već dugi niz godina skeptik prema cjepivu, iako je pokušao okrenuti list kada su SAD počele odobravati cjepivo protiv Covida-19. Također je preko Twittera lažno tvrdio da cjepiva mogu izazvati autizam kod djece. Upravo su takve laži dale su zamah teorijama zavjere.

- Donald Trump to nije izmislio, ali je drastično ubrzao širenje ove dezinformacije. A neki ljudi imaju predispoziciju da u tako nešto povjeruju - kaže Peter Wehner, potpredsjednik Centra za etiku i javnu politiku SAD i bivši autor govora predsjednika Georga Busha mlađeg.

Kampanja među „nevjernicima"

Vođe evangelikanaca tragaju za rješenjima u cilju suzbijanja lažnih informacija u vezi s pandemijom i cjepivom. Među njima je i Francis Collins, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za zdravlje. Za sebe kaže da je kršćanski vjernik, i da je razgovarao direktno s vjerskim vođama kako bi ugušio strahove oko cjepiva.

Krajem kolovoza, grupa od više od 2.700 kršćanskih čelnika potpisala je pismo koje je sastavila grupa oko Collinsa, zaklada „BioLogos" podržavajući "znanost u vrijeme pandemije". U tom pismu mole kršćane da "nose maske, da se cijepe i isprave pogrešne informacije".

- Tijekom ljeta smo primijetili kako kruži sve veća količina teorija zavjere i htjeli smo pokazati kako postoje članovi kršćanske zajednice i mnogi drugi koji podržavaju mjere javnog zdravlja - kaže Deborah Haarsma, predsjednica BioLogos-a, za DW.

SAD su nedavno odobrile cjepivo protiv koronavirusa i počele s cijepljenjem. U toku je tranzicija vlasti između Trumpove administracije i novoizabranog predsjednika Joea Bidena, koji je katolik. Bidenov tim očekuje težak zadatak da pomogne u uklanjanju dezinformacija, čije širenje je prethodna administracija potpomagala, ili u najmanju ruku nije uspjela spriječiti.
 

Komentara 150

SA
sapienti
17:54 25.12.2020.

Duboka je voda neobrazovanja među našim novinarima koji se laćaju pisnja o nečemu o čemu baš previše i ne znaju (osim onoga što prepišu iz stranih portala). Dakle: tekst započinje s evangelističkim kršćanima pa spominje evangelikalce (sic) i evangeliste. Takvihh nema niti ne postoje. U Americi postoje "Evangelical Christians", a to se na hrvatski jezik prevodi kao evanđeoski kršćani, nikako kao evangelikalci ili evangelisti i sl. - Postoji skupina protestantskih kršćana koji pripadaju evangličkoj konfesiji (još se nazivaju i Luteranima - sljedbenici Luterove teologije). Dakle, to su evangelici (Luterani). - Postoje kršćani kojima je papa iz RIma poglavar te se nazivaju katolicima (iako je pravilnije rimokatolicima). - Postoje protestanti evanđeoske provenijencije (ali oni nisu evangelici, a o nepostojećim evangelistima i evangelikalcima neću niti govoriti jer ne postoje). To su osnove osnova; popis je puno dulji i složeniji ali bez a ovoga gore ne može se puno toga razumjeti, a kamo li pisati po novinama i portalima... Duboko nepoznavanje teoloških termina i papagajsko prevođenje istih na krivi način u hrvatski izričaj provlači se kroz sve javne portale i tiskovine. Žalosno je da novinari koji hine da znaju nešto o teološkim temama ne poznaju ni osnove nazivlja raznih denominacija, sekti i konfesija koji se rabe na našem područu.

NO
NoviCovjek
17:35 25.12.2020.

"profesor i stručnjak za desničarske teorije zavjere". Fascinantno zvanje. Šta je, počeli ste provoditi Plenković Evu propagandu. Pogodilo vas je kad vas je prstom prozvao? E moji mediji.

Avatar Majda
Majda
17:42 25.12.2020.

Saće ona lezba iz FAKTOGRAFA to izučit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije