Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZNESENA BRANA

Jedan od najburnijih dana od početka invazije: Nova eskalacija rata, aktivirana cijela bojišnica

storyeditor/2023-06-06/PXL_REU_110323_98789796.jpg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.06.2023.
u 21:23

Bez krova nad glavom ostaje do 70.000 stanovnika uz Dnjepar u Hersonskoj oblasti, bez struje i vode bit će velik dio Krima

U Ukrajini je danas bio jedan od najburnijih dana otkako je pokrenuta ruska invazija na tu zemlju. Pomaci na bojišnici koje je bilo teško i pratiti, a poglavito rušenje brane na umjetnom jezeru hidroelektrane u Novoj Kahovki, doveli su do nove eskalacije rata u Ukrajini. O rušenju brane Kahovka nagađalo se još prošle jeseni, kada se razmatralo kakve bi štete i kolike žrtava to izazvalo.

“Ruski teroristi. Uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo potvrđuje da moraju biti protjerani iz svakoga kutka ukrajinske zemlje. Rusi su ‘izveli unutarnju detonaciju strukture’ brane. Oko 80 naselja u zoni je plavljenja”, napisao je na Telegramu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

’Voda će odnijeti trupe’

Rusi krive Ukrajince, a ima onih koji ne isključuju mogućnost da se brana urušila sama i zbog oštećenja uslijed pogodaka, ali i zbog snažnijeg toka Dnjepra ove godine. Što nije učinio general Armagedon Sergej Surovikin, učinjeno je sada. Bez krova nad glavom ostat će do 70.000 stanovnika Hersonske oblasti s jedne i druge strane rijeke Dnjepar, bez struje ostaje velik dio Krima kao i Ukrajine, također će i znatan dio Krimskog poluotoka ostati bez vode kojom se Krimskim kanalom napajao iz umjetnog jezera hidrocentrale.

VEZANI ČLANCI

Činilo se logičnijim da su branu srušili Rusi s obzirom na upade grupa ukrajinskih izviđača na lijevu obalu, odakle su usmjeravali vatru i dronove, što će im sada biti nemoguće. Međutim, Igor Girkin Strelkov, ruski bloger i nekadašnji zapovjednik proruskih pobunjeničkih snaga, ima drukčije mišljenje. Smatra kako sve koristi od rušenja brane i nagla dizanja vodostaja, koji je mjestimice tijekom jučerašnjeg jutra dosezao i deset metara, imaju samo Ukrajinci. Prije svega, tu je psihološki učinak jer će oni s desne strane, na obali koju kontrolira Ukrajina, razviti još dublje negativne osjećaje prema Rusiji.

VIDEO Apokaliptični prizori nakon razaranja brane: 'Izvanredno je stanje, razina vode će rasti'

“A Ruska Federacija morat će zbrinuti još 50.000 stanovnika koji su izgubili sve zbog poplave. Njih će se morati smjestiti i njima se baviti jer će i oni vjerojatno svoju nesreću pripisati Rusiji”, piše Strelkov. Smatra da je rušenje planirano jer se na tom dijelu ratišta nije događalo gotovo ništa te pad brane može imati veliku važnost u planiranju daljnjih djelovanja ukrajinske vojske.

“Voda će ‘odnijeti’ i naše trupe s lijeve obale Dnjepra, ispod Nove Kahovke, uključujući i sve obrambene strukture, sva minska polja će se isprati, sva će skladišta streljiva biti poplavljena, svako drugo postrojenje za koje neće biti vremena da ga se premjesti bit će u cijelosti ili djelomično uništeno. Stvoreni su uvjeti i za dolazak na Kinburšku kosu, močvarni poluotok na lijevoj strani Dnjepra, koji će zbog poplave biti pretvoren u otok; ako u tome neprijatelj uspije, odblokirat će luku Očakov i ušće Dnjepra, koje će biti jako teško ponovno zauzeti, ako ne i nemoguće. Za tjedan-dva, nakon što padne vodostaj i tok se rijeke suzi, stvorit će se uvjeti za forsiranje Dnjepra na širokom području iznad Nove Kahovke. Zapovjedništvo će morati prebaciti značajne rezerve zbog odvraćanja; ako to ne učine, sigurno je da će Ukrajinci forsirati rijeku”, navodi Strelkov.

Što se psihološke strane tiče, u pravu je.

“Svi će stanovnici dobiti potrebnu pomoć u cijelosti: Rusija ne napušta svoje!” proklamira rusko vodstvo Hersonske oblasti, zaboravljajući da su takvo obećanje već prekršili prošle jeseni napuštajući Herson i zauzete dijelove, a tako i svoje simpatizere.

Kako je primijetio šef novokahovske gradske uprave Vladimir Leontijev, popravak hidroelektrane nije moguć, morat će se ponovno sagraditi. Prema njegovim riječima, sada su vlasti suočene sa zadatkom da izvedu ljude, eliminirajući opasnost od strujnog udara. Da bi se to postiglo, naselja nizvodno od Dnjepra isključuju se iz mreže. Moguće je da će poplavljeno ostati 14 naselja u kojima je živjelo oko 22.000 ljudi na lijevoj strani Dnjepra, što će se vidjeti iduća tri dana.

VEZANI ČLANCI

– Rezerve vode u kanalu su oko 40 milijuna kubnih metara. Rezervoari, čak i oni koji su bili napunjeni od 15 do 20 posto, trenutačno su na oko 80 posto napunjenosti – rekao je šef Krima Sergej Aksjonov.

U ozbiljnom problemu

Druga je loša vijest za Ruse potvrda jučerašnjih objava Jevgenija Prigožina o tome da su Ukrajinci ušli u mjesto Berhovku na sjeveru, iznad Bahmuta. To je bilo neočekivano jer Ukrajinci prije toga nisu zauzimali okolne uzvisine i naselja, već su prošli kroz šumu između obližnjeg umjetnog jezera i naselja Berhovka. Ako uspiju ono što im je uspijevalo tijekom jeseni, proširiti taj klin, tada će general Mihael Mizincev, koji zapovijeda obranom Bahmuta, koji su napustili wagnerovci, biti u ozbiljnom problemu. Također, ukrajinske su snage ušle u jugozapadni dio Bahmuta, gdje se sada vode nove borbe, kao što su se uspjele približiti i Kleščejevki na jugu Bahmuta s ciljem dosezanja linije između mjesta Zajceve i Opitne. Tu su ruske specijalne postrojbe koje pružaju otpor. Kao razlog navodi se prepuštanje položaja regularnim trupama nakon odlaska wagnerovaca.

Da ne ispadne sve tako crno za ruske postrojbe jučer, nakon dva dana borbi ponovno je u njihovim rukama Novodonjeck, čije je zauzimanje bilo najveći uspjeh ukrajinskih snaga tijekom proteklog vikenda. Rusi se hvale nanošenjem velikih gubitaka Ukrajincima, koji su ondje navodno bili poslali i bataljun tenkova Leopard 2, no ništa od toga nije moguće provjeriti.

Komentara 29

Avatar El Indio
El Indio
23:35 06.06.2023.

Brana je pod kontrolom ruskih okupatora. Sad kako su zlocasti Ukrajinci "saboteri" kako kaze "istina iz moskve" raznjeli hrpu armiranog betona a da to niko ne primjeti? Za to treba tone eksploziva sa kojim ne mozes setat okolo a da niko ne primjeti. To samo nase komsije i rusofili vjeruju da su to Ukrajinci napravili

DP
Dpejakovic2
21:29 06.06.2023.

Sve će to doći na naplatu ruskoj gamadi!

OO
Oohootutkalo
22:56 06.06.2023.

Krim ostaje bez vode a Rusi srusili branu.Dosta nelogicno i ne izgleda mi prihvatljivo.Neko debelo laze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije