Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napustio KBC

Jedan od najboljih splitskih kirurga otišao u Norvešku: Počeo sam novi život...

Operacija/Ilustracija
Getty
12.06.2019.
u 06:55

Jedan od njegovih pacijenata kaže da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku

Liječnici kažu da splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak. Nedostaje ih u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj...Bolnice plaćaju velike svote agencijama koje traže liječnike i nude odlične uvjete našim vrhunskim stručnjacima. Za jednog od zadnjih koji je napustio splitsku bolnicu kažu da je bio među najboljim splitskim kirurzima. Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, nedavno je počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija.

– Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped – traumatolog – kazao je jedan splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Jedan od Bilanovih pacijenata kaže da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku. – Ja sam jedan od zadnjih koje je on operirao. Stavio mi je umjetni kuk i hvala mu jer je operacija prošla bez greške – govori  bivši pacijent.

Kirurg Bilan potvrdio je da od nedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vratiti samo je rekao: kad budem u penziji. Odbio je ponudu za neki veći intervju, navodeći da je počeo novi život i nema se namjeru baviti prošlošću i razlozima odlaska iz Splita.

Podaci Hrvatske liječničke komore, navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore, pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

Video: Sto mjera za demografsku obnovu

Komentara 23

NO
Nordik
07:28 12.06.2019.

Sve dok državu vode oni koji su doveli HR na dno svih mogućih ljestvica ovdje neće biti dobro.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
07:34 12.06.2019.

Otisao, otisao! I sta sad? Sto bi on? Placu mozda, od dvije, tri tisuce eura? Ma najbolje? Kad bi se tako placali lijecnici (inzinjeri), kako bi se onda trebalo mazit i puno placat; ekipe iz 428 opcina, 128 gradova, 200 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, i sve njihove prohtjeve od placa kakve imaju vrhunski inzinjeri i kirurzi,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, A jos financiranje gubitaka drzavnih ustanova i firmi, pa financiranje jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, i jos kojesta? Problem je u tome sto Hrvatska treba i mora placati i imati sve gorenavedene i nenavedene, jer oni su Hrvatsku zaduzili. Zdravstvo? Lijecnici,,,,? Kome to treba? Pa kako su se ljecili i anestezirali Hrvati i Hrvatice u doba Matije Gupca ili Kralja Tomislava, npr?

DO
dopizdilomi
07:30 12.06.2019.

Pozdrav svima i sretno, zadnji neka ugasi svjetlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije