Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život sa 7 dijagnoza

Jasmina nema pravo na novčanu pomoć iako je stopostotni invalid

jasmina
Kruno Petrić/Pixsell
08.04.2011.
u 15:34

Budući da je tjelesno oštećenje uzrokovano bolešću, osiguraniku ne pripada pravo na naknadu, stoji u rješenju Zavoda za mirovinsko osiguranje

Strašno sam razočarana. U našoj državi nema razumijevanja za oboljelu djecu – ogorčena je Marica Gal koja posljednje tri godine prikuplja odbijenice državnih institucija kojima se obraćala tražeći potporu za liječenje 23-godišnje kćeri Jasmine.

 

Hladna administracija

 

Djevojci su liječnici ustanovili da boluje od multiple skleroze, epilepsije, diskus-hernije, aritmije srca, pareze lica, kroničnog gastritisa s bakterijom na želucu i dijabetesa, određen joj je tjelesni postotak oštećenja od sto posto, no pravo na invalidninu – nema!

 

– U rješenju HZMO-a jasno su nam rekli da joj ne pripada pravo na naknadu jer je tjelesno oštećenje uzrokovano bolešću, a ne ozljedom, u rješenju Centru za socijalnu skrb da nema pravo na doplatak za pomoć i njegu jer se razboljela nakon 18. godine, a mjesečni nam prihod prema njihovoj računici, bez odbijanja trećine suprugove plaće koja odlazi na kredit za kuću koju smo kupili 2006., prelazi 1000 kuna, što je osnovica za ostvarivanje prava – priča očajna majka koja uz Jasminu ima i dvojicu mlađih sinova od kojih je jedan maturant, a drugi ima 19 godina i ne može pronaći posao. Srednju školu završila je i Jasmina, a kao prodavačica upisala je u radnu knjižicu dva mjeseca i 19 dana radnog staža koji je stekla radeći na moru 2007.

 

 

Ponovno u bolnicu

 

– To je moj prvi i jedini radni staž – razočarano kaže djevojka koja se kreće uz pomoć hodalice, nerijetko ima napadaje epilepsije nakon čega se ničega ne sjeća, a koja će 20. travnja ponovno na liječenje u KBC Osijek zbog pogoršanja multiple skleroze. Sklerozu su dijelom uspjeli zaustaviti kemoterapijom, no zbog pada imuniteta morali su od nje odustati. Majka sada strahuje da je pitanje dana kada će pasti u invalidska kolica. Jasmina je imala konvulzije od temperature, sa 14 godina počeli su bolovi u leđima i nogama, a prije tri godine otkrivena joj je multipla skleroza.

Nabavili smo joj pilates loptu, spravu za fitness, aparatić za šećer. Lijeka za njezinu bolest nema, samo pomažemo da ostane što duže na nogama – kažu roditelji Marica i Stjepan bez čije pomoći Jasmina ne može. Dio lijekova moraju plaćati, odlaziti na preglede u Osijek i Zagreb, a morali bi napraviti i preinake na kući kako bi joj olakšali kretanje. Mole stoga dobre ljude ako im mogu pomoći da uplate novac na žiro-račun broj 2500009-3100756406, otvoren u Hypo banci na ime Jasmina Gal. Razočarani zakonskim regulativama zbog kojih Jasmina nema pravo na pomoć, odlučili su pisati ministru zdravstva Darku Milinoviću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije