Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO DEVET NOMINACIJA

James Cameron želi da njegova bivša žena Kathryn Bigelow dobije Oscare

Kathryn Bigelow
AFP PHOTO
22.02.2010.
u 00:15

Njih su dvoje u braku bili dvije godine, rastali su se prije dva desetljeća, i otad su prijatelji. Toliko veliki da je Cameronu važnije da Kathrynin "Narednik James" dobije Oscare nego njegov "Avatar".

- Učinite sve što možete da "Narednik James" dobije Oscare. Drugi me filmovi ne zanimaju, čak mi ni moj film nije toliko bitan, ali pomozite Kathryn, rekao je prošlog ljeta na sastanku sa svojim promotorima James Cameron, redatelj kultnog "Avatara" koji se danas, poput filma Kathryn Bigelow, natječe za čak devet pozlaćenih kipića. Ovo je samo posljednji korak u razvoju priče o "Naredniku Jamesu", filmu koji je režirala Cameronova bivša supruga.

Za razliku od uobičajenih hollywoodskih razvoda, razlaz Camerona i Bigelow sasvim je drukčije protekao. Sve se odigralo u posvemašnjoj diskreciji, a bivši su supruzi i nakon razvoda u izvrsnim odnosima. Njihov je brak trajao samo dvije godine, od 1989 do 1991., a konačni raspad nastao je u vrijeme snimanja "Terminatora 2". Kathryn je u to vrijeme radila na vlastitom filmu "Point Break", a u tom je projektu Cameron bio izvršni producent. Kao redateljica u projektu, Kathryn je od Camerona zahtijevala da dovrši potpuni nacrt "Point Breaka" prije nego što se posveti vlastitom filmu, pa je cjelokupni scenarij nastavka "Terminatora" James Cameron napisao u žurbi, za samo 36 sati. Slučaj je otvorio nesuglasice pa su Kathryn i James, bez velikih svađa, odlučili okončati svoj brak kako ne bi uništili odnose i suradnju na daljnjim projektima koje su planirali.

Dvoje kultnih filmaša koji su brak okončali još prije dvadesetak godina, danas se gotovo svakodnevno čuju telefonom, a međusobna pomoć na projektima podrazumijeva se. Prema riječima jednog njihova bliskog prijatelja, osnovni razlog raspadu njihove veze bio je radoholičarski temperament oboje filmaša.

- Kathryn i James su iskovani od istog materijala. Kad snimaju film, posvete se projektu 24 sata na dan, 365 dana u godini. Normalno je da takav brak nije mogao funkcionirati, ali njihov sadašnji odnos iznjedrio je neke od najboljih filmova današnjice, rekao je Cameronov biograf Marc Shapiro.

Kako tvrdi, ne samo da je Cameron preradio scenarij "Narednika Jamesa" izbacujući neke scene koje bi umrtvile radnju nego je i Kathryn pomogla u osmišljavanju priče "Avatara" svojim prijedlozima.

Pedesetosmogodišnja redateljica druga je od pet Cameronovih supruga, no nakon raspada njihova braka nikada se više nije udavala. Shvatila je, kako kažu njezini prijatelji, da uz njezin stil rada brak ne može opstati, pa se nije htjela ni upuštati u avanturu. Glumci koji su radili pod njezinom redateljskom palicom kažu da je riječ o ženi punoj energije koju je jako teško pratiti, po čemu je navlas slična Jamesu Cameronu. Upravo zato, proslavljeni redatelj "Titanica" svaki projekt svoje bivše supruge doživljava kao vlastiti film.

- Kada budu dodjeljivani Oscari, nije bitno tko će biti pobjednik, sigurno je da ćemo na sceni vidjeti Jamesa i Kathryn zagrljene, kažu prijatelji.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:48 23.02.2010.

Pa K.B bi trebalo bi da dobije oscara ako ima pravde jer je Hurt Locker nemjerljivo bolji od SF bajke J.C-a! Iskreno kad sam vidio trailer za Avatar očekivao sam puno više jer je fantastičan ali film me ostavio ravnodušnim izuzev Perfektne vizualnosti kompjutora! Ako dobije oscara onda samo treba za vizualne efekte i zvuk! Priča a posebno način pričanja je vlo eskapistički pa me ne čudi uspjeh u kinima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije