Naslovnica Vijesti Svijet

Izraelski državni radio ispričao se zbog emitiranja Wagnerove glazbe

Njemački skladatelj (1813.-1883.), čija su djela prožeta nacionalizmom, a u XX. stoljeću ih je prisvajao Treći Reich, bio je omiljeni skladatelj Adolfa Hitlera.
02. rujna 2018. u 22:22 18 komentara 914 prikaza
Foto: DPA/PIXSELL

Izraelski državni radio ispričao se slušateljima nakon kršenja tabua emitiranjem djela njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, bojkotiranog u Izraelu zbog njegovih antisemitskih izjava, rekla je u nedjelju glasnogovornica radija.

Slavna opera Ni sam Wagner nije uspio izvesti Holandeza onako kako je zamislio

Glasnogovornica je rekla da je u programu klasične glazbe "pogreškom" emitiran dio Wagnerove opere Sumrak bogova.

Njemački skladatelj (1813.-1883.), čija su djela prožeta nacionalizmom, a u XX. stoljeću ih je prisvajao Treći Reich, bio je omiljeni skladatelj Adolfa Hitlera.

U Izraelu ne postoji zakon koji bi zabranjivao izvođenje Wagnerove glazbe, ali glazbenici je izbjegavaju.

kelemen Sjećanja na Tristana Wagneru u čast u Bayreuthu Nijemci praizveli Milka Kelemena

Glasnogovornica se u priopćenju ispričala slušateljima i ocijenila da se odgovorni za tu emisiju zabunio pri izboru skladbi.

Wagnerova djela su i dalje tabu u Izraelu, iako se u srpnju 2017. argentinsko-izraelski dirigent Daniel Barenboim usudio u Jeruzalemu s Berlinskim filharmonijskim orkestrom izvesti izvadak iz opere Tristan i Izolda.

Direktor izraelske Udruge Richard Wagner Jonathan Livny je pozdravio emitiranje Wagnerove glazbe na državnom radiju.

"Ne emitiramo stajališta skladatelja, već lijepu glazbu koju se napisao", rekao je Livny, čiji je otac preživio holokaust.

'Israel Chamber Orchestra\'s (ICO) conductor, Roberto Paternostro (C) stands with members from the orchestra during a rehearsal at the Tel Aviv Museum October 20, 2010. The ICO will strike an emotiona Probe pod povećalom Izraelski orkestar priprema izvedbu zabranjivanog Wagnera

 "Tko ne želi slušati tu glazbu, može ugasiti radio", zaključio je.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Kod nas su dobrodošli pjevači koji su pjevali četnicima na prvoj borbenoj liniji, a oni koji se zalažu za njihove nastupe u Hrvatskoj, branitelje nazivaju zabraniteljima.

 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  Tako rade prave nacije. Kod nas ako imaš antihrvatske stavove - tim bolje za tebe!

 • berija:

  Židovi imaju, koliko ono, šest milijuna razloga ne voljeti antisemite i dovoljno su samosvjesni da to glasno kažu. Mi imamo 15000 razloga ne voljeti velikosrbe i podržavatelje velikosrpske ideje ali je "sramotno" i "necivilizirano" to reći i pokazati. Javnim novcem ... prikaži još! plaćajmo Srbima svirku, nismo mi Židovima ni do koljena.