Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNALI POGREŠKU

Izraelski državni radio ispričao se zbog emitiranja Wagnerove glazbe

Foto: DPA/PIXSELL
02.09.2018.
u 22:22

Njemački skladatelj (1813.-1883.), čija su djela prožeta nacionalizmom, a u XX. stoljeću ih je prisvajao Treći Reich, bio je omiljeni skladatelj Adolfa Hitlera.

Izraelski državni radio ispričao se slušateljima nakon kršenja tabua emitiranjem djela njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, bojkotiranog u Izraelu zbog njegovih antisemitskih izjava, rekla je u nedjelju glasnogovornica radija.

Glasnogovornica je rekla da je u programu klasične glazbe "pogreškom" emitiran dio Wagnerove opere Sumrak bogova.

Njemački skladatelj (1813.-1883.), čija su djela prožeta nacionalizmom, a u XX. stoljeću ih je prisvajao Treći Reich, bio je omiljeni skladatelj Adolfa Hitlera.

U Izraelu ne postoji zakon koji bi zabranjivao izvođenje Wagnerove glazbe, ali glazbenici je izbjegavaju.

Glasnogovornica se u priopćenju ispričala slušateljima i ocijenila da se odgovorni za tu emisiju zabunio pri izboru skladbi.

Wagnerova djela su i dalje tabu u Izraelu, iako se u srpnju 2017. argentinsko-izraelski dirigent Daniel Barenboim usudio u Jeruzalemu s Berlinskim filharmonijskim orkestrom izvesti izvadak iz opere Tristan i Izolda.

Direktor izraelske Udruge Richard Wagner Jonathan Livny je pozdravio emitiranje Wagnerove glazbe na državnom radiju.

"Ne emitiramo stajališta skladatelja, već lijepu glazbu koju se napisao", rekao je Livny, čiji je otac preživio holokaust.

 "Tko ne želi slušati tu glazbu, može ugasiti radio", zaključio je.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
23:21 02.09.2018.

Tako rade prave nacije. Kod nas ako imaš antihrvatske stavove - tim bolje za tebe!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:45 02.09.2018.

Kod nas su dobrodošli pjevači koji su pjevali četnicima na prvoj borbenoj liniji, a oni koji se zalažu za njihove nastupe u Hrvatskoj, branitelje nazivaju zabraniteljima.

BE
berija
01:04 03.09.2018.

Židovi imaju, koliko ono, šest milijuna razloga ne voljeti antisemite i dovoljno su samosvjesni da to glasno kažu. Mi imamo 15000 razloga ne voljeti velikosrbe i podržavatelje velikosrpske ideje ali je "sramotno" i "necivilizirano" to reći i pokazati. Javnim novcem plaćajmo Srbima svirku, nismo mi Židovima ni do koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije