Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP - 'KRALJ JERUZALEMA'

'Potpalili ste treći ustanak protiv Izraela'

08.12.2017.
u 21:15

Priznanjem Jeruzalema kao glavnog grada Izraela Donald Trump izazvao je gnjev muslimana i zabrinutost u gotovo cijelom svijetu

Nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa kako priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela, militanti Hamasa proglasili su treću palestinsku intifadu – ustanak protiv Izraela.

Za razliku od dvije prijašnje intifade koje su odnijele mnoštvo života, gotovo osam tisuća, a 50 tisuća ranjenih i paralizirale Izrael i Palestinsku samoupravu, analitičari su uvjereni kako će ova treća biti još krvavija s obzirom na to da je uz Palestince stalo više od milijardu i pol muslimana koji smatraju Trumpov čin njihovim poniženjem.

Odmah nakon Trumpova obraćanja Palestinci su diljem Palestinske samouprave na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze izašli na ulice i sukobili se s izraelskom policijom. U gradovima Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze, širom grada Gaze te u gradovima na jugu Khan Younisu i Rafahu, zapaljene su automobilske gume.

Protiv kršćanstva i islama

Šire se protesti i sukobi između Palestinaca i izraelske vojske. U istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali u tijeku je generalni štrajk u znak protesta. Ne rade trgovine, državne institucije i organizacije, a obustavljena je i nastava u školama i fakultetima na Zapadnoj obali. Izraelska vojska stavljena je u punu pripravnost jer strahuje od mogućih oružanih napada palestinskih militanata na Izraelce, što je bio slučaj prilikom prijašnjih intifada (1987. i 2000. godine).

Vođa Hamasa Ismail Haniya kazao je da je priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela “objava rata usmjerena protiv Palestinaca” te ističe da su američki interesi postali mete ne samo Hamasa već i ostalih muslimana naglasivši kako je američki predsjednik tim priznavanjem “ubio” izraelsko-palestinski mirovni proces.

– Ova odluka objava je rata, usmjerena protiv svetih mjesta kršćanstva i islama koji se nalaze u srcu Palestine – naglasio je Haniya pozivajući sve palestinske frakcije da se hitno ujedine “kako bi izradile strategiju konfrontiranja okupaciji i američkoj politici na okupiranim teritorijima”.

Jedan od zapovjednika iračkog Hezbollaha, Jafar Al Huseini, zatražio je hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka jer su postali njihove mete u trenutku kada je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Da SAD shvaća ozbiljno te prijetnje, dokaz je i slanje dodatnih marinaca u zemlje Bliskog istoka koji trebaju štititi američka veleposlanstva i ostala njihova predstavništva te su upozorili svoje građane da ne putuju u zemlje Bliskog istoka ako nije nužno.

Za Irance potez Donalda Trumpa nije nikakvo iznenađenje, već još jedan poticaj da se svi muslimani “udruže protiv Izraela i SAD-a kako bi što prije oslobodili sveti grad Jeruzalem”. Turski predsjednik Erdoğan kritizirao je Trumpa i najavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom.

– Hej, Trump, što to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno regiju u vatreni prsten. Kakav je to pristup, političari ne trebaju raspirivati vatru, nego tražiti mir – kritizirao je Erdoğan svog NATO saveznika Trumpa, s kojim je već dulje vrijeme u lošim odnosima, zbog Kurda u Siriji, napominjući kako će Turska biti domaćin summita Organizacije islamske suradnje sljedeći tjedan kada će usuglasiti odgovor na potez američkog predsjednika.

Kritika i iz Sarajeva

I Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je odluku Trumpa pozvavši na njeno preispitivanje.

“Odluka predsjednika Trumpa je zabrinjavajuća, jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja”, stoji u izjavi Rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH.

Osim izraelskog premijera Benjamina Natanyahua, koji Trumpovu odluku smatra hrabrom i povijesnom, gotovo je cijeli svijet šokiran zbog Trumpove odluke. Europska unija izražava “ozbiljnu zabrinutost” zbog posljedica koje bi to moglo imati za izglede za mir. U Amsterdamu je jučer napadač s palestinskom zastavom razbio prozore židovskog restorana.

Njemačka tehnička kancelarka Angela Merkel kazala je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kako izraelske prijestolnice jer to potkopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca. Der Spiegel s podsmijehom Trumpa naziva “kraljem Jeruzalema”.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio “protiv svake jednostrane mjere” dodajući kako nema alternative rješenju s dvije države. Zabrinut je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je Trumpovu odluku ocijenio “vrijednom žaljenja” i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje. Isto tako, talijanski premijer Paolo Gentiloni ističe kako se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa jer „Sveti grad Jeruzalem, jedinstven je na svijetu i njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa”. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osudilo je Trumpov potez te smatra kako je jedino rješenje da istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinske države, a zapadni Jeruzalem glavni grad Izraela. 

U dvije intifade ubijeno je gotovo 8000 ljudi

Prva intifada (na arapskom – istresanje) izbila je u Gazi u prosincu 1987. nakon što su četiri Palestinca poginula u sudaru izraelskog kamiona s dva kombija koja su prevozila palestinske radnike. Sukobi koji su uslijedili ubrzo su se proširili na ostatak okupiranih palestinskih teritorija, počela se gasiti 1991., a prekinuta je 1993., nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla i uspostavljanja Palestinske Narodne Samouprave. U tom su razdoblju ubijena 1.162 Palestinca, od čega 241 dijete, te 160 Izraelaca – petero djece.

Druga intifada, poznata i kao Intifada Al-Aqse, bio je drugi palestinski ustanak protiv izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze, od 2000. do 2008., druga Intifada mnogo je veća od prve: broj ubijenih u osam godina pobune veći je od 6600, od toga 5500 Palestinaca, 1062 Izraelca te 64 strana državljana.

1/17

Komentara 10

Avatar arba_arba
arba_arba
21:22 08.12.2017.

Sad ce im Bakir slati pomoc, ka sto je Kosovarima slaja i ka sto se Hrvatima "zahvalija"

ER
Erazmo
22:47 08.12.2017.

Zar to nije samo provodenje predizbornog obecanja?Trump je samo dosljedan.

VO
vodopad
07:18 09.12.2017.

muslimani se uvjek kunu u sveta mjesta kršćana a pobili su milione kršćsna na bliskom istoku cjelokupna povjest izraela vezana je uz jeruzalem dok je muslimanska veza sa jeruzalemom samo okupacijska i sada tražeda se prizna okupacija koja traje još od saladina a ne prizna pravo izraela na svoju ppvjest koju je vojnički odbranio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije