Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost u Veleposlanstvu

Izložba Večernjeg lista u Berlinu: 'Njemačka nam je stala uz bok kao pouzdan partner od samog početka'

Izložba Večernjeg lista u Berlinu
Foto: Željko Matić
1/6
15.01.2022.
u 21:50

Ovom značajnom izložbom, koja nakon Berlina seli u Hamburg, ujedno je obilježena i 30. obljetnica njemačkog priznanja neovisnosti RH te uspostave hrvatsko njemačkih diplomatskih odnosa

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, u subotu uvečer, 15. siječnja, otvorena je izložba fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”.

Na početku otvaranja izložbe, kojoj su između ostalih nazočili i Carsten Schneider iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, veleposlanik Slovenije Franc But, zamjenik francuske veleposlanice Emmanuel Cohet, generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek, nazočne je pozdravio domaćin, veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota.

U svom govoru Bakota je naglasio kako mu je posebno drago što je veleposlanstvo Republike Hrvatske prvo izvan Hrvatske imalo tu čast organizirati tako velebnu izložbu fotografija Večernjeg lista koje svjedoče o 30 godina hrvatske samostalnosti. Bakota je pritom istaknuo nemjerljivo veliku ulogu hrvatskih branitelja te predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države. Također je naglasio kako je 15. siječanj 1992. godine značio odlučujuću prekretnicu u borbi za neovisnost Hrvatske na cijelom njezinom području.

- Ovom svečanom prigodom posebno se prisjećamo hrvatskih branitelja koji su dali nemjerljiv doprinos hrvatskoj samostalnosti i slobodi kao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Želio bih još jednom odati počast odlučujućem doprinosu tadašnje njemačke vlade za međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Upravljački način razmišljanja tadašnjeg saveznog kancelara Helmuta Kohla i tadašnjeg saveznog ministra vanjskih poslova Hansa-Dietricha Genschera uvijek će imati naše poštovanje. Njemačka nam je stala uz bok kao pouzdan partner od samog početka, od osnutka države preko teških ratnih godina do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Danas su Hrvatska i Njemačka partnerske države u europskoj obitelji i zajedno se zalažu za zajedničke europske vrijednosti. Njemačka je naš važan partner u mnogim područjima, a jedna je od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, prvi vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći investitor u Hrvatskoj i zemlja čiji građani tradicionalno zauzimaju prvo mjesto u turističkoj posjeti Hrvatskoj – naglasio je između ostalog veleposlanik Bakota.

Foto: Željko Matić

Državna ministrica u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anna Lührmann nazočne je pozdravila putem video linka, dok je u ime tog ministarstva iza govornice pozdravne riječi i čestitke uputio Carsten Schneider. U svom govoru Scheinder je čestitao i 30. obljetnicu hrvatske neovisnosti te izrazio nadu u još bolju suradnju i produbljivanje ionako dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

U ime Večernjeg lista nazočnima se obratio Stipe Puđa, voditelj Večernjakova dopisništva iz Frankfurta, koji je pozdravljajući sve nazočne i u ime Dražena Klarića, autora izložbe i glavnog urednika Večernjeg lista, istaknuo kako je u Berlinu izloženo 55 fotografija fotoreportera Večernjeg lista.

- Ova izložba je slikovno putovanje kroz 30. godina povijesti hrvatskoga naroda koji je proživio toliko velikih i značajnih događanja u tako kratkom razdoblju, rekao je Puđa zahvaljujući generacijama fotoreportera Večernjeg lista koji su svojim fotografijama ovjekovječili 30 godina hrvatske samostalnosti.

- Izložene fotografije fotoreportera Večernjeg lista, koje je u Berlinu postavio producent Damir Kanaet i njegov pomoćnik Jurica Pušenjak, podijeljene su u tri cjeline koje pokazuju neke od najznačajnijih političkih, sportskih i kulturnih trenutaka Hrvatske - kazao je Puđa koji je istaknuo i privrženost Večernjeg lista hrvatskom iseljeništvu u kojem je Večernjak prepoznat i opstao svih ovih 30 godina.

Ovom značajnom izložbom, koja nakon Berlina seli u Hamburg, ujedno je obilježena i 30. obljetnica njemačkog priznanja neovisnosti RH te uspostave hrvatsko njemačkih diplomatskih odnosa.

VIDEO Katarina i Josip Šeget s unucima su 15.1.1992. bili na naslovnici Večernjeg lista povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske: "Nakon 30 godina nadamo se i trudimo da će nam svima tu biti bolje!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije