Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izleti učenika organiziraju se i na crno

* Nema propisa prema kojem bi vodiči morali odgovarati za sigurnost djece, kaže Ljilja Vokić, ravnateljica Sedme gimnazije u Zagrebu * Za neka putovanja ne znaju ni ravnatelji škola
17. travnja 2002. u 00:00 134 prikaza

ZAGREB - Zbog propusta u organizaciji izleta u Italiju, koji je, na žalost, završio tragično za šesnaestogodišnju silovanu djevojčicu i njezinu obitelj, Ministarstvo prosvjete i športa u školu je uputilo prosvjetnu inspekciju. No, taj slučaj bio je povod da jučer ponovno po školama i među nastavnicima krenu priče o neprikladnom organiziranju maturalnih i ostalih učeničkih putovanja. Priča se čak da za pojedina putovanja svojih profesora i učenika ne znaju ni sami ravnatelji, te da se mnoga ne prijavljuju ni gradskim uredima za prosvjetu.

Stalno iste agencije

Na pitanje kako je to moguće, ravnatelji nekoliko zagrebačkih srednjih škola i gimnazija, koji su željeli ostati anonimni, kratko su kazali: Svašta se tu radi.

- Ekskurzije i izlete u pravilu vam organizira nekoliko istih agencija. Za pojedine agencije zna se da su njihova putovanja problematična. No unatoč tome oni i dalje rade zahvaljujući vezama s određenim pojedincima - objasnio nam je jedan ravnatelj. Podsjetio je na niz dosad problematično organiziranih ekskurzija, ali, kaže, na upozorenja roditelja i dijela profesora i ravnatelja da se tako ne može raditi, ništa konkretno nije učinjeno. U poslu su i dalje isti ljudi - ogorčeno zaključuje.

Ravnateljica Sedme zagrebačke gimnazije i nekadašnja ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić drži da posebno oprezni na putu moraju biti profesori i turistički vodiči. - Ako vode naše djecu, moraju za njih preuzeti odgovornost i o njima voditi računa. Na žalost, ni jednim zakonom ili pravilnikom oni na to nisu obvezani, mnogo toga nije regulirano - kaže ona. U svom radu imala je raznoraznih iskustava s agencijama, pa i loših.

Pročelnik Gradskog ureda za prosvjetu Ivica Lazanja ističe da im škole redovito prijavljuju svoja putovanja. Ima li onih koji to zaborave učiniti, teško je reći - sve dok se ne dogodi tragedija. Konkretno, prošlog vikenda imali su tri prijave za putovanja u Italiju.

Priče su prenapuhane?

- Sve je više kratkih putovanja i vikend-izleta u inozemstvo koja se organiziraju na crno i za koja znaju samo roditleji i profesori koji putuju. Meni se osobno dogodilo da mi je agencija nudila da im povremeno glumim turističkog vodiča. Zauzvrat su valjda očekivali da ću u svojoj školi lobirati za njih. Ja sam to odbila, ali neke moje kolegice takve ponude prihvaćaju - kazala nam je profesorica jezika u jednoj zagrebačkoj školi, uz napomenu da se slično radi i u drugim područjima Hrvatske.

Pročelnik Lazanja kaže da je čuo za takve priče, da vjerojatno u njima ima istine, ali drži da su dijelom prenapuhane. O mogućnosti organiziranja putovanja u inozemnstvo koje nije prijavljeno njegovu uredu ne želi ni razmišljati.

- Ako je to istina, onda imamo ozbiljan problem - kaže Lazanja. Za razliku od njega, koji se jučer bio spreman suočiti s novinarskom znatiželjom, u Ministarstvu prosvjete i športa "svi junaci mukom zamukoše", pa čak i pomoćnica ministra zadužena za školstvo Vesna Bilić. Jučer je za novinare bila nedostupna, a jedino što je iz Ministarstva upućeno javnosti jest kratko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila šesnaestogodišnjakinji. Kao da nam svima nije žao. I kao da je to dovoljno kad je riječ o Ministarstvu?

Irena Kustura

više

RAVNATELJ PRVE EKONOMSKE ŠKOLE OBJAŠNJAVA ZAŠTO NISU PRIJAVILI IZLET NA KOJEM JE SILOVANA UČENICA:

U Gardaland su učenici išli kao građani

Silovana i pretučena šesnaestogodišnja učenica drugog razreda Prve ekonomske škole vratila se iz Italije u Zagreb i osjeća se dobro, tvrdi ravnatelj Prve ekonomske škole Slavko Trupeljak. Među učenicima škole, pak, kruže glasine da je njihova kolegica još u talijanskoj bolnici zbog teških ozljeda. Šesnaestogodišnjakinju je oteo 36-godišnji Marokanac Thirani Mohamed Rabat za posjeta Gardalandu na školskome izletu protekloga vikenda. Rabat je učenicu odvukao do prazne vile pokraj plaže, te je uz prijetnju nožem pretukao i silovao. Tek nakon desetak sati agonije, silovatelj je učenicu pustio. Talijanska policija je nakon temeljite višesatne potrage za nestalom djevojkom uhitila monstruoznog zločinca.

Tri druga razreda ove škole su preko vikenda posjetila Gardaland u pratnji četiriju profesora, a na večernji provod otišli su u diskoklub u obližnje mjesto Jesolo, između Trsta i Venecije. Ravnatelj Trupeljak priznaje da izlet nisu prijavili Ministarstvu prosvjete ni Gradskome uredu za obrazovanje i sport jer su u Gardaland učenici išli kao građani preko putničke agencije Spektar, pa, kaže, nisu bili dužni mjerodavnome ministarstvu prijaviti izlet. (R. V.)

više

Maturalna putovanja kobna za Osječane

Najveća se "frka" oko hrvatskih maturanata u stranim zemljama digla prije više od dvije i pol godine kad je u veoma kratkom razdoblju u kolovozu i rujnu četvero maturanata, začudo svi iz Osijeka, završilo u crnim kronikama - jedan je mladić poginuo, drugi je uhićen s drogom, treći je zaboravljen dok je spavao na klupi, a jedna je djevojka nestala na nekoliko dana.

Najveću tragediju proživjela je obitelj 17-godišnjeg učenika trećeg razreda Opće gimnazije iz Osijeka Marka Pilića, koji je 29. kolovoza 1999. poginuo za boravka na maturalnom putovanju u španjolskom ljetovalištu Lloret de Maru. Oko pet sati mladić se s kolegama, vraćajući se iz diska, zaustavio na plaži. Pod nerazjašnjenim okolnostima Marko Pilić popeo se na liticu visoku 20 metara te pao s nje i istu večer preminuo.

Maturant Hrvoje Nagy, također iz Osijeka, nekoliko tjedana prije toga, bio je žrtvom neslane šale prijatelja, ali i neopreznosti organizatora putovanja. U Monte Carlu je zaspao na klupi, a prijatelji su ga ostavili "da se odmori". Međutim, autobus je za Hrvatsku krenuo bez njega, a nedostatak jednog putnika zapažen je prekasno.

Osječki gimnazijalci bili su početkom rujna 1999. predmetom obrade njemačkih policajaca jer su pri povratku u Hrvatsku iz Nizozemske zatečeni s drogom na benzinskoj crpki u Baden-Badenu. Zbog sumnjiva ponašanja pretraženi su, a jedan je učenik u džepu imao paketić marihuane.

U isto je vrijeme još jedna šokantna vijest potresla Slavoniju, jer je javljeno da je u Lloret de Maru nestala učenica Vlatka Jelić. Djevojka se ipak javila razrednici idućeg dana. (M. Ma)

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas