Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH NAKON IZBORA

Izetbegović ruši savezništvo s HDZ-om da izbaci Dodika iz vlasti

Izetbegović i Komšić
Foto: Reuters/Duško Marušić/PIXSELL
1/2
11.11.2014.
u 18:53

Poruka Čoviću
: 'Očekujem da će vam biti važniji interes hrvatskog naroda nego Dodik'

Središnje izborno povjerenstvo jučer je objavilo konačne rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih prošlog mjeseca. Time su počeli teći i rokovi za formiranje vlasti, ali se situacija zbog međustranačkog kombiniranja toliko zakomplicirala da je upitno kada će BiH na svim razinama dobiti novu vlast.

Sukladno izbornim rezultatima, po kojima su SDA, HDZ BiH i SNSD osvojili najviše glasova u bošnjačkom, hrvatskom, odnosno srpskom biračkom tijelu, očekivalo se da upravo te tri stranke čine osnovu vlasti na svim razinama.

Produbljivanje krize

Stvari su se i počele odvijati u tom smjeru, jer su Dodikov SNSD i Čovićev HDZ potvrdili međustranačko partnerstvo, a u smjeru traženja zajedničkih prioriteta u vlasti protekli su i bilateralni razgovori obje ove stranke sa SDA koju vodi Bakir Izetbegović. Očekivalo se samo da Dodik formira entitetsku vlast u Republici Srpskoj, a Izetbegović odabere još jednu stranku s bošnjačke političke scene i da se u rekordnom vremenu (za bh. uvjete) formira vlast.

Situacija se zakomplicirala u roku od 24 sata proteklog vikenda, kada je SDA, bez znanja HDZ-a i SNSD-a, prvo uspostavila postizborni savez s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića, a onda i s Dodiku suprotstavljenim Savezom za promjene u RS-u (koalicija okupljena oko SDS-a). Potpisali su čak i program buduće vlasti u kojoj, jasno je to rečeno, nema mjesta za Dodika i njegov SNSD. HDZ im treba zbog uvjerljive većine koju je dobio među Hrvatima pa je Draganu Čoviću poručeno da raskine partnerstvo sa SNSD-om i pridruži se novoj koaliciji. Iako je samo nekoliko dana ranije na sastanku s Čovićem ustvrdio kako je „savez SDA-HDZ kutni kamen svih budućih koalicija“ Izetbegović je nakon sklapanja novog savezništva Čoviću uputio provokativnu poruku.

– Očekujem da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika – ustvrdio je Izetbegović.

HDZ je tako doveden u prilično nezahvalnu poziciju da mora birati između ulaska u koaliciju, u čijem nastanku uopće nije sudjelovao i ostanka u partnerstvu sa SNSD-om koje bi ga u konačnici moglo koštati vlasti. Sve dok se ne fomiraju domovi naroda na državnoj i entitetskoj razini neće biti jasno je li moguće uspostaviti vlast bez vodeće hrvatske stranke. Bez SNSD-a je, pak, državna vlast matematički moguća, ali ako se ostvare najave po kojima će upravo SNSD predvoditi parlamentarnu većinu u entitetskoj skupštini RS-a, BiH se nema čemu dobrom nadati u iduće četiri godine. U tom će slučaju postojati još žešći sukob državne vlasti s entitetskom u Banjoj Luci, a to znači produbljivanje političke krize u zemlji. Dodik sigurno neće tek tako oprostiti SDA što ga je izgurala iz državne vlasti i opsturirat će njezine odluke na svakom koraku. Već je poručio da ni pod koju cijenu neće dopustiti destabilizaciju RS-a, a to je, tvrdi, stvarni cilj SDA.

Nove blokade, sukobi...

Eventualni neulazak HDZ-a u vlast na državnoj i federalnoj razini otežao bi funkcioniranje Federacije i sigurno pogoršao međunacionalne odnose u ovom dijelu zemlje. Sveukupno bi politička situacija u BiH mogla biti gora nego što je bila do izbora, jer bi blokade, sukobi i opstrukcije bili prisutni na svakom koraku.

U državi koja je već po samom svom ustroju komplicirana i nefunkcionalna, to bi moglo stvoriti neviđene probleme Tako bi izbacivanje Dodika iz vlasti, na što blagonaklono gledaju i zapadne vlade, moglo imati itekako visoku cijenu. Reforme koje u svojoj novoj inicijativi za BiH najavljuju London i Berlin sasvim sigurno ne bi mogle biti provedene.

Komentara 36

BF
brkonja fra brkati
20:24 11.11.2014.

Hrvati neće nasjesti na provokacije Izetbegovića.On je ,ne tako davno izjavio da je turski premijer Erdogan i njegov premijer.Zato tog Turčina treba ignorirati,a on neka sklapa koaliciju sa efendijom Komšićem,poturicom I bošnjačkom marionetom.Hrvati trebaju dobiti svoj entitet i na tome treba raditi.

GO
Gomila
20:11 11.11.2014.

Bosna se raspada izbegovic hoce da poturci druge narode zalosno ali istina

ĆA
ćaćaća
09:52 12.11.2014.

ako hrvati ne dobiju svoj entitet bih će se raspasti(prije ili kasnije)..a onda će bošnjaci dobiti najmanje..jasno da nisu naučili lekciju iz ex juge..juga se raspala baš iz razloga jer su srbi bili dominantni i jer su se ponašali kao da je juga samo njihova..naravno doživljavali su je kao veliku srbiju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije