Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usijanje uoči izbora

'Vukovarce ne zanima ćirilica, nego kako da nahrane obitelj'

04.05.2016., Zagreb - Na 18. sjednici Vlada RH je, uz ostalo, donijela odluku  o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pecata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.08.2016.
u 21:30

Penava: Upozoravali smo na lažne adrese i kućne brojeve

Vukovar i uvođenje dvojezičnosti u grad heroj na samome početku izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore postaju prva tema. Nakon više mjeseci šutnje o ćirilici u Vukovaru, zadnjih dana upravo je na tu vruću temu dodatno zaiskrilo između Vlahe Orepića i Milorada Pupovca.

Prvo je ministar Orepić u intervjuu Večernjem listu izašao s tvrdnjom da brisanjem lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti uporišta za korištenje ćirilice. Uslijedilo je potom međusobno prozivanje Orepića i Pupovca, a reagirao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je pozdravio rad ministra unutarnjih poslova, a bivšeg premijera Zorana Milanovića, Rajka Ostojića i Pupovca nazvao kreatorima kaosa.

– Kako bi se riješio problem, ukazivali smo na lažne adrese i fiktivne kućne brojeve, na podatke iz osnovnih škola koje su po zakonu obvezne i besplatne, a govore o 20 posto djece pripadnika srpske nacionalne manjine, na gotovo identične brojke iz vukovarskih vrtića kao i na podatke Državne uprave koji govore kako je od 420 djece predviđene za upis u prvi razred OŠ, upisano samo njih 240.

Nitko nije reagirao, ali su zato kreatori kaosa, suprotno interesima građana i grada Vukovara, pod parolom praznika demokracije uveli kaos u Vukovar i rezultati se znaju – rekao je Penava.

Nepunih mjesec dana prije izbora Vukovarci su zabrinuti što će sve donijeti predizborna kampanja, a onda poslije nje i kampanja za lokalne izbore koja će ubrzo uslijediti.

– Za Vukovar i Vukovarce to je vrlo ozbiljna tema koje se političari uhvate uvijek nekako u vrijeme izbora. U godinu dana nitko o tome nije govorio, a onda pred izbore to iskoči kao prva tema. Očigledno je opet razlog politika – kaže Vukovarac i voditelj udruge Mirovna grupa mladih “Dunav” Saša Bjelanović.

Dodaje kako u isto vrijeme pola grada odlazi, i to i Srbi i Hrvati, kao i da su brojne osobe u gradu prijavljene samo kako bi ostvarile pogodnosti koje Vukovar nudi.

– Ćirilica kao pismo nije problem, nego činjenica da je ona nasilno uvedena u grad. Taj problem treba napokon riješiti. Da je više posla i mogućnosti, nitko ne bi ni gledao na to pitanje. Mislim da ćirilica u Vukovaru nema svrhe, a niti Srbi u gradu inzistiraju na njoj.

Uvijek se prvi javljaju političari, poput Pupovca, a ne mali ljudi koji se brinu kako prehraniti obitelj. Ne znam ni jednoga Srbina koji inzistira na uvođenju ćirilice. I njihov je najveći problem kako platiti račune, prehraniti obitelj – kaže predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak

>> HSP traži hitnu istragu zbog skrnavljenja spomenika Jeanu Michelu Nicolieru u Vukovaru

Komentara 22

DU
Deleted user
01:21 17.08.2016.

heehhehe opet o cirilici........Zatrebaju li srbi HDZ-u sad za izbore eto cirilice u Vukovaru drugi dan,,,isto kao i kad im je HDZ dao cirilicu samo da ih koalicijski partner cedo Stanimirovic ne napusti..........Onda ce Penava i ostali HDZ-ovci to hvalitt na sva usta i govorit kako je to u interesu Hrvatskog naroda................

OK
okus
08:50 17.08.2016.

Nasu vladicu uvijek zanimaju srbi, cetnici, ustase i partizani. Samo ih nikada ali bas nikada ne zanima kako zive svi doticni ili bolje receno njihovi potomci.. Kao prvo ih ne zanima kako zive Hrvati... najzilaviji narod koji postoji pod " " vodstvom" svih ali bas svih dosadasnjih " vlada".

TH
than
01:19 17.08.2016.

Ma zaboli me cirilica.... Ucio sam je u skoli.... Znam je.... Sto covjek vise zna, vise vrijedi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije