Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI

Izbori 2003. godine bit će dosad najneizvjesniji

10.10.2003.
u 00:00

Zbog tijesnog izbornog rezultata iduća će vlada biti nestabilnija od sadašnje

Ovi će izbori biti najneizvjesniji od svih dosadašnjih, a nova vlada bit će najnestabilnija, procjenjuje se u krugovima političkih analitičara nakon što je objavljena rujanska anketa Međunarodnog republikanskog instituta, koju je izradila agancija Puls.

Podijeljeni stavovi birača

Naime, i rejting stranaka na nacionalnioj razini i preračunavanje potencijalnih glasova po izbornim jedinicama nedvojbeno pokazuju da su stavovi birača gotovo simetrično podijeljeni na HDZ-ov i SDP-ov blok. Bez obzira na to koja politička grupacija na kraju dobila prednost, imat će vrlo tijesnu većinu i stalno napetu situaciju u parlamentu.

- Zastupnici neće moći kao dosad ignorirati saborske sjednice i termine za izglasavanje odluka - kaže Večernjakov sugovornik iz krugova analitičara. Upravo zbog tijesne razlike konačnih izbornih rezultata on procjenjuje i da postoji velika mogućnost da ubrzo nakon ovih redovitih parlamentarnih izbora budu i novi. IRI-jevim se anketama daje veliko značenje u političkim prognozama jer su se prilikom posljednjih izbora pokazale vrlo točnima. Riječ je o velikom istraživanju terenskom, a ne telefonskom metodom, po izbornim jedinicama, pa se vjeruje da će stvarni izborni rezultati vrlo malo odstupati od ovih prognoza. HDZ, podsjećamo, dobiva 28, SDP 18, HSS 11, DC i HSLS zbrojeno devet posto glasova, HNS osam, HSP pet, LS, IDS, HB s HIP-om po dva posto glasova, a PGS, Libra, SBHS i koalicija HKDU-HČSP po jedan posto glasova.

Odlučuju nove koalicije

Konačni rezultati ovisit će o tome koje će se još predizborne koalicije sklopiti osim onih koje su već formirane. No i tada u velikoj će mjeri na ishod ovogodišnjih izbora utjecati glasovi manjina i dijaspore. HDZ je zadovoljan rezultatima ankete, a SDP na neki način sumnjičav. SDP se, kao i neke druge stranke, oslanja na rezultate anketa napravljenih za potrebe vlastite stranke, a koje nisu javne poput IRI-jeve. U toj stranci smatraju da još ima prilike za pridobivanje većeg broja glasova, u prvom redu među neodlučnima jer da ta stranka, zbog zauzetosti premijera Vladinim poslovima, još nije krenula u kampanju. Vjeruje se i da će ishod u velikoj mjeri ovisiti o tome što će Račan postići u Bruxellesu. Podrška EU, prema anketi iz rujna, opala je 4 posto u odnosu na potporu otprije tri mjeseca, ali je i dalje visokih 78 posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije