Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrtovi sunca

Izbačeni prisluškivani razgovori sudaca jer nije bilo naloga

suđenje mito štrok
Dalibor Urukalović/PIXSELL
15.04.2010.
u 09:28

Sudac Miloglav: Jutros sam okupio svoje, ali strogo među nama, stisnuo sam ih da to naprave prije sutra, budi miran.

Dubrovački suci Ivo Besjedica i Pero Miloglav te poduzetnici Antun Kralj, sin mu Anton i Pero Vićan, otkriveni u sklopu korupcijske afere Pet zvjezdica i optuženi za malverzacije u vezi s pretvorbom tvrtke Dubrovačko primorje, mogu biti zadovoljni početkom suđenja. Sutkinja Koraljka Bumči na zahtjev obrane odlučila je iz spisa kao nezakonit dokaz izdvojiti sve prisluškivane razgovore optuženika na kojima se temelji USKOK-ova optužnica jer nije bilo valjana naloga za prisluškivanje oca i sina Kralj u čije su razgovore “uletjeli” i suci. Naime, nisu imali nalog da ih prisluškuju baš u toj aferi. Obrana se pozvala na posljednju odluku Vrhovnog suda u slučaju suca Gašpara u kojem je zauzet stav da je prisluškivanje zakonito samo kada je vezano za događaj temeljem kojeg je i određeno. Znači, ako se nekog prisluškuje zbog mita, a “ulovi” ga se da je nekoga i pokrao, ti razgovori nisu dokaz za krađu, nego se mora pribaviti novi sudski nalog i čekati osumnjičenika da opet o tomu priča.

U slučaju koji je zbog lokalne “osjetljivosti” prebačen u Zagreb u jeku afere u svibnju 2008. sudac Ivo Besjedica unaprijeđen je u suca Županijskog suda. Danas ga se tereti s Perom Vićanom, direktorom Dubrovačkog primorja, za malverzacije u pretvorbi te tvrtke. Suspendiran je i prima pola plaće – 7800 kuna. Terete ga da je kao općinski sudac 1998. pomogao Vićanu da upiše vlasništvo nad kompleksom od 150.000 četvornih metara zemljišta u Vrtovima sunca u Orašcu.

Šteta 137 milijuna kuna

No, vrijednost tog zemljišta koje je bilo u društvenom vlasništvu, a na koje je Dubrovačko primorje imalo pravo korištenja, nije bilo procijenjeno, pa je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) oštećen za 137 milijuna kuna. Vićan je Vrtove sunca, odnosno 128.376 metara četvornih, prodao Josipu Kordiću kako bi tu gradio luksuzne hotele. Ako Vrhovni sud iz spisa izbaci prisluškivane razgovore, druga točka optužnice – koja pokazuje kako se donosila presuda o brisanju plombe HFP-a s Vrtova sunca – na klimavim je nogama. Miloglav, tada predsjednik dubrovačkoga Županijskog suda, zbog lakše optužbe nije suspendiran i kao sudac prima plaću od 14.000 kuna. Prema optužbi, Besjedica je u prosincu 2007. kao predsjednik Općinskog suda odbio prijedlog HFP-a za zabilježbom spora na Vrtovima sunca kako bi Kordiću omogućio da podigne hipotekarni kredit od 120 milijuna eura iz kojeg je tvrtka Konel, vlasništvo Kraljeva, naplatila potraživanja od 12 milijuna kuna. Županijski sud je na žalbu HFP-a, tvrdi USKOK, tu odluku promijenio na sjednici 30. studenog 2007. pa se predomislio. USKOK se poziva na razgovor od 3. prosinca u kojem Kordić mlađem Kralju kaže: “U petak 30. studenog već je odvijećano u korist fonda”, a Kralj uzvraća: “To se sada ne može zaustaviti, cijela situacija nije popraćena kako treba.” Kordić nastavlja: “Sada je gotovo i to je prestrašno jer se danas odobrava kredit, morali bismo ih možda još jednom pozvati.”

Rješenje na “višoj razini”

USKOK tumači da je shvatljivo zašto je situacija prestrašna za Kordića i zašto je treba riješiti na “višoj razini” – kod Miloglava. Istoga dana Besjedica starijem Kralju kaže: “Velik je problem..., taj to mora na višoj razini riješiti”, upućujući Kralja na Miloglava pa mu daje njegov broj telefona. Besjedica i Kordić od listopada do 7. prosinca 2007. kontaktirali su 62 puta, iako sudac ne smije izvan procesa razgovarati sa strankom. Da je Besjedica obavijestio Kordića o za njih nepovoljnoj odluci suda od 30. studenog prozlazi iz razgovora od 3. prosinca. USKOK tvrdi da je zbog Kordiću nepovoljne odluke na Građanskom odjelu Županijskog suda Miloglav nezakonito sazvao drugu sjednicu. Za to im je dokaz kad Besjedica Antunu Kralju kaže “da su se neki pokolebali i da nije sve gotovo ni napisano”. Sutradan Antun Kralj Miloglava moli da mu primi sina “jer ne želi pričati preko telefona”, a Miloglav uzvraća da je u Kominu na ručku i da može doći. Nakon tog sastanka Kralj Kordiću kaže “da postoji šansa i da nikome ništa ne govori jer je morao postaviti situaciju na drugi način”. U razgovoru 6. prosinca u 11 sati Miloglav Antonu kaže: “Na seminaru sam, jutros sam okupio svoje, sada su me zvali, ali to je strogo među nama, bit će sve u redu, ne bih dalje govorio jer nisu ništa napisali, sada su to izvijećali, nije mi na telefon puno, ali stisnuo sam ih da to naprave prije sutra... Pričekaj do jutra dok izađe, ali možeš biti miran.” U 12.30 sati Besjedica javlja Kralju “u redu je”, a on na to: “Odlično, gospar Ivo.”

Komentara 2

BI
bizzwizz05
11:07 15.04.2010.

drugi put im lipo recite da ćete ih prisluškivati, pa ćete sigurno imati dokaz. a ha. a naši brojevi mobitela neka se registriraju...oću i ja sudski nalog da mi daju pa će onda dobit broj. kakve notorne gluposti!

OB
-obrisani-
11:36 15.04.2010.

A hoće li završiti iza rešetaka oni koji su neovlašteno, tj. bez naloga prisluškivali ? Ako neće, zašto neće ? I u jednoj emisiji \"Otvorenog\" na HTV 1, je nema tome dugo iznesena stručna prosudba da se prisluškuje oko 40.000 telefonskih brojeva. Ima li i 40.000 sudskih naloga? I tko prati i analizira sve te razgovore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije