Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sava prijeti

Iz Slovenije stiže vodeni val, a poplava prijeti i Zagrebu

Sava poplava
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/12
Autori: ibe/VLM, mzr/VLM, ir
18.09.2010.
u 10:28

Stiže vodeni val, zatvoren promet preko kanala Sava-Odra, a zbog visokog vodostaja Mure iselilo se nekoliko obitelji iz romskog naselja Lončareva.

Zbog visokog vodostaja rijeke Save u subotu, u sklopu izvanrednih mjera obrane od poplave, od 15 sati za promet su zatvoreni svi prijelazi kanala Sava – Odra.

Automobili danas nisu mogli ni Karlovačkom od 11.30 sati, u poslijepodnevnim ni Brezovičkom cestom, a na ostalim je prometnicama u zagrebačkom naselju Blato te između Jankomira i Velike Gorice promet tekao uz pojačan oprez.

Vodostaj raste

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama priopćili su da je u posljednja 24 sata na zagrebačkom području palo 27 litara kiše po metru četvornom te da je zabilježeno nekoliko incidenata. Pomoć vatrogasaca i policije oko devet sati ujutro zatražili su djelatnici Hidroelektre niskogradnje, koji rade na sanaciji željezničkog mosta na Žitnjaku jer se zbog visokog vodostaja i brze Save platforma na kojoj rade pri sanaciji mosta pomaknula za više od metar.

Budući da za učvršćivanje platforme sajlama nije bio dovoljan samo vatrogasni čamac za spašavanje na vodi, osigurana je i pedesettonska dizalica s velikim kranom uz pomoć koje je platforma učvršćena za pilone kako bi se osigurala stabilnost. Također, na pojedinim se mjestima, kažu iz navedenog ureda, voda izlila iz korita.

U kamenolomu u ulici Sutinska vrela odronila se zemlja u potok koji je pak zatrpan te prijeti izlijevanjem. Sava je jučer toliko nabujala da je brod “Trnjanski kutak” kod mosta Slobode kod Bundeka završio gotovo na sredini rijeke. Kontrolu vodostaja policija obavlja iz helikoptera.

Zbog obilnih kiša koje su u Sloveniji već izazvale velike probleme – poplave i odrone – u Hrvatsku iz susjedne Slovenije stiže vodeni val zbog čega bi vodostaj Save, prema procjeni Državnog centra 112, mogao narasti na više od 450 cm. Ako se to dogodi na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, bit će proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Svi su vodostaju u porastu, posebno Save i pritoka, kao i vodostaj Kupe s pritocima te Une. Rastao je i vodostaj Drave, Bednje, Mure, Dobre... Centar za obranu od poplave Hrvatskih voda u Varaždinu donio je danas u 18.10 sati rješenje o uspostavi redovne obrane od rijeke Mure na potezu od Bukovja do Goričana u Međimurskoj županiji jer je u Murskom Središću vodostaj prešao 330 centimetara, s tendencijom daljnjeg porasta.

>>Kiša zalila Hrvatsku, u Sloveniji najveći stupanj pripravnosti

I Mura prijeti

Zbog visokog vodostaja Mure iselilo se nekoliko obitelji iz romskog naselja Lončareva.

– Voda nam je u dvorištu i svaki tren ući će u kuću. Stanje je teško, a kiša i dalje pada – kazao je Ivan Balog, stanovnik Lončareva. Obilna kiša očekuje se i danas, a ponegdje u prijepodnevnim satima, posebno na sjevernom Jadranu, Lici i u Gorskom kotaru može je pasti i više od 50 litara po metru četvornom. Poslijepodne se sa zapada očekuje poboljšanje vremena, prestanak kiše, a zatim i razvedravanje. Temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 10 do 15 stupnjeva, na Jadranu od 18 do 24.

Komentara 147

MI
mikey077
17:14 18.09.2010.

EUJanez smrde ti noge

OB
-obrisani-
22:10 18.09.2010.

legionar.... Stvarno... Ma nije vrag... Pokusat cu pronaci...

DO
doktorica
08:07 19.09.2010.

Kad bi bar vodeni val odnio naše političare pretrpjeli bi i poplavu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije