Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Sanader: Tankih živaca zbog niza krupnih afera

Ivo Sanader napao je Jadranku Kosor samo dan nakon što je poslije povratka sa skijanja uhićen Josip Protega.
04. siječnja 2010. u 18:40 37 komentara 3 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Arhiva VL

Prema nekim teorijama Ivo Sanader odlučio se na iznenadan napad na Jadranku Kosor jer je izgubio živce zbog niza istraga koje se vode u Hrvatskoj i inozemstvu, a kojima bi on mogao biti jedan od ciljeva.

Vratio se Protega...
Primjerice, Sanader je sazvao konferenciju za novinare samo dan nakon što se u Hrvatsku sa skijanja vratio bivši predsjednik uprave HPB-a Josip Protega. Već dulje se nagađa kako bi Protega mogao progovoriti o političkim pogodovanjima u kreditiranju pojedinih pravnih i fizičkih osoba.

Neosporno je da je HPB na čudan način odobrio niz kredita – procjene govore o ukupno milijardu kuna rizičnih zajmova u HPB-u. K tome, austrijski i njemački mediji posljednjih su tjedana puni optužbi protiv Ive Sanadera zbog Hypo banke. Sanadera su strane novine čak optužile da je od Hypo banke primio 800 tisuća maraka provizije, a pojedini hrvatski mediji tvrdili su da Sanaderovu ulogu u problemima Hypo banke pomno ispituju austrijski istražitelji.

Nedavno je vodeći njemački politički tjednik Der Spiegel objavio kako je Ivo Sanader otvorio put bavarskoj banci Bayern LB za kupnju Hypo Group Alpe-Adria banke u Hrvatskoj. U Spiegelu se tvrdi kako je za transakciju ključna bila veza između bivšega bavarskog premijera Edmunda Stoibera i Ive Sanadera. Političke pritiske iz vrha vlasti potvrdio je i guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Sanader je demantirao bilo kakve veze s aferama u HPB-u i Hypo banci.

Obećao mu posao?
Afera Buljubašić ljetos je potresla Hrvatsku. Podsjetimo, nakon što je Večernji list otkrio da Rade Buljubašić radi u HDZ-u, a prima plaću u HEP-u, taj povratnik iz Australije priznao je da ga je u Hrvatsku pozvao upravo Ivo Sanader obećavši mu posao i stan u Zagrebu.

Večernji list otkrio je niz financijskih malverzacija i afera u HEP-u, zbog čega, sumnjajući u ozbiljan kriminal, tu državnu tvrtku istražuju USKOK i Državno odvjetništvo. Ispostavilo se naime da je HEP već dulje služio kao servis za uhljebljivanje zaslužnih članova HDZ-a.

Bivši premijer Sanader imao je golem utjecaj i na HAC. Utjecaj na HAC bivši šef Vlade imao je preko Gorana Legca i Marija Lovrinčevića. Nakon razgovora, koji se na početku 2008. odvijao između Ive Sanadera, ministra prometa Božidara Kalmete i njegovih suradnika, svima je bilo jasno kako Sanader ima izravan utjecaj na HAC.

Naime, Kalmeta je tada s čela HAC-a želio smijeniti Marija Crnjaka, a umjesto njega postaviti Juricu Prskala. To je Sanader odobrio. No, kada je Kalmeta spomenuo kako bi s mjesta šefa sektora građenja smijenio Gorana Legca, Sanader je oštro odgovorio: “Ne može, Legca i Lovrinčevića ne dirajte.”

Budući da je Sanader abdicirao, i Legac i Lovrinčević završili su u pritvoru.

Treba podsjetiti i na Sanaderovu aferu sa satovima. Sanader u svoju imovinsku karticu nije prijavio kolekciju ručnih satova vrijednih tridesetak tisuća eura, što mu javnost nije oprostila.

HPB
Hrvatska poštanska banka postala je dokazom kako je u Hrvatskoj zapravo neodgovorno poticati zamah državnog bankarstva jer će se ono pretvoriti u neodgovorno trošenje novca poreznih obveznika. Sanader je poticao državno bankarstvo, je li i intervenirao u HPB-u za neke kredite?

HYPO
Ivo Sanader poručio je austrijskim novinarima da će ih tužiti zbog tvrdnji da je čak primio proviziju za sređivanje pojedinih poslova Hypo Alpe-Adria banke. No nejasna je njegova uloga oko povratka BLB-a u Hrvatsku. U tome je pomagao Stoiberu.

INA
Nejasna je uloga premijera Sanadera u nastavku procesa privatizacije Ine i u kreiranju ugovora o plinskom biznisu s mađarskim MOL-om. Zbog toga ga je prozvao i Mesić. Država je, podsjetimo, veći dio godine morala čekati vraćanje enormna Inina duga od 1,5 mlrd. kuna.

HEP
U 2009. godini HEP je potresao niz afera, a HDZ-ov partijski kadar koji nije ništa radio, čak ni dolazio na posao, Rade Buljubašić, sam je ustvrdio kako ga je u Hrvatsku pozvao upravo Ivo Sanader te mu obećao stan i posao. Slučaj Buljubašić predmetom je vrlo ozbiljne istrage.

HAC
Iako je zbog uhićenja u HAC-u prije svega pod pritiskom bio ministar Kalmeta, pojedini domaći mediji izišli su s tezom kako su neki od uhićenih HAC-ovih direktora bili pod izravnom zaštitom bivšeg premijera te da im Kalmeta nije mogao ništa. Navodno ih je Kalmeta želio smijeniti.

Danas je pod posebnim povećalom i Sanade

Danas je pod posebnim povećalom i Sanaderova uloga u ključnim energetskim pitanjima zemlje. Nedavno je predsjednik Mesić prozvao premijera zbog njegove uloge u nastavku procesa privatizacije Ine.

Očigledno je da su ključne odluke o upravljačkim pravima u Ini i spornu ugovoru o plinskom biznisu bile donošene samo uza znanje Ive Sanadera i njegova potpredsjednika Damira Polančeca. Sanaderova reakcija na Mesićeve prozivke bila je burna.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • treble:

    taj se rodio tankih živaca. zbogom lopino nikada više nećeš biti ovako moćan

  • -obrisani-:

    ivo doša vrag po svoje..dugo si sadija tikve sa vragon,vrime je da platiš sad

  • karambita:

    Nadam se da ce se u buducnosti Sanader spominjati kao najveci kriminalac, lopov i pljackas vlastitog naroda. Sigurno je povezan sa mnogim aferama, pa kad je vidio da mu se omca blizi vratu, onda toboze se vraca u politiku. Treba ... prikaži još! ga pod hitno u istrazni zatvor, pa zatim Remetinec ili jos bolje \"GOLI OTOK\"