Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Planinska

Ivo Sanader prvi put na Županijski sud došao sa slobode. Nije želio iznositi obranu

sanader
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
Autori: Ivana Jakelić, Hina
04.12.2015.
u 11:35

Nakon što je sudsko vijeće u petak dovršilo dokazni postupak i optuženike pozvalo na iznošenje obrane odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader na to nije spreman jer je tek nedavno izašao iz zatvora, a potom otišao u Split u posjet majci

Ivo Sanader, nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda kojom je pušten iz Remetinca, danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se nastavlja suđenje za aferu Planinska.

Bivši premijer nije želio iznositi obranu u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" pa je iduće ročište zakazano za 11. siječnja.

Sanader bi tada trebao odgovoriti na Uskokove tvrdnje da je uzeo novac nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Nakon što je sudsko vijeće u petak dovršilo dokazni postupak i optuženike pozvalo na iznošenje obrane odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader na to nije spreman jer je tek nedavno izašao iz zatvora, a potom otišao u Split u posjet majci.

Tražeći od suda 'primjereni rok' za pripremanje obrane Prodanović je dodao da Sanader ima niz postupaka te da se u ponedjeljak, sa svojom obranom, mora očitovati o tisuću strana novih Uskokovih dokaza na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje u slučaju Hypo i Ina-Mol.

Stoga je od sudskog vijeća tražio da novo ročište u ovom slučaju ne sazivaju za 10. prosinca, kako je bilo planirano, nego barem za tjedan kasnije.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve optužbe u ovom je slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.  

Zanimljivo je da je prvi put od travnja 2013. i početka tog suđenja bivši premijer u sudnicu sutkinje Jasne Smiljanić stupio kao slobodan čovjek.

Dovozili ga iz Remetinca

Naime, na prijašnja ročišta Sanader je dovožen iz Remetinca, u kojem je u trenutku početka suđenja za Planinsku bio jer je u studenome 2012. nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za afere Hypo i Ina - MOL. Od tada do danas, ta je presuda prvo postala pravomoćna, da bi je potom Ustavni sud ukinuo. Sanaderovu dolasku sa slobode sada je pogodovalo i to što je Vrhovni sud u rujnu ukinuo nepravomoćnu presudu za aferu Fimi media, kojom je bio osuđen na devet godina zatvora, a Ustavni sud prošli je tjedan presjekao trakavicu oko njegove jamčevine naloživši da ga se pusti na slobodu.

I tako se Sanader presudama hrvatskih sudova, nakon tri godine što zatvora što pritvora, našao na slobodi. Koliko će mu ta sloboda trajati, ovisit će o istim tim sudovima, odnosno o dovršetku postupaka koji se protiv njega vode. Jer, iako su njegovi branitelji uporno isticali da je on godinama u pritvoru bez pravomoćne presude, činjenica je da je to točno samo u odnosu na posljednjih mjesec i pol dana, kada mu je Vrhovni sud odredio istražni zatvor koji mu je potom zamijenjen jamčevinom, odnosno nakon što je Ustavni sud ljetos ukinuo presude za Hypo i Ina - MOL, a Vrhovni u rujnu za Fimi mediju.

Pravomoćne optužnice

No ukinute presude ne znače da je Sanader oslobođen optužbi, jer ima četiri pravomoćne optužnice. Suđenje za aferu Planinska nastavlja se danas, a kako su za idući tjedan zakazana još tri ročišta, vjerojatno će početi s iznošenjem obrane. U ponedjeljak ga čeka pripremno ročište za Hypo i Ina - MOL, a čuje se da će njegova obrana tražiti razdvajanje tih predmeta. Kada se tome pribroji ponovljeno suđenje za Fimi mediju te početak suđenja za HEP - Dioki, očito je da će Sanader u 2016. ući s novim-starim suđenjima, a o njihovu završetku ovisit će i hoće li ponovo put Remetinca

>>Sanader u petak nakon tri godine slobodan dolazi na Županijski sud

>>Izlazak na slobodu Sanader proslavio na večeri u splitskoj konobi

Komentara 9

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:45 04.12.2015.

Ivo na slobodi, Jadranka Kosor u atomskom skloništu iza četiri reda vreća s pijeskom, hahahaha. Već 10 dana jede samo dvopek i mesni doručak, nema namjeru slijedećih 20 godina izići van. Ne radi joj ni wi fi, morala si je provuć kabel da može kreketati po internetu.

DU
Deleted user
07:51 04.12.2015.

Jesenti milu bigulicu, ta sadašnja sloboda na kojoj se našla nekadašnja banskodvorska ekscelencija Sanader dr. Ivek gorča je od svakoga pelina. Kao prvo, tko zna koliko će dugo trajati dok ga opet ne pospreme u Remetinec, a drugo što mu ona uopće više znači sad kad je postao tjelesna i duševna ruševina od čovjeka? Može si ju zataknuti ravno za šešir.

ST
Stipan
07:04 04.12.2015.

Odjednom izgleda zdrav! Dok je bio u pržunu se vukao kao mrcina! Simulant!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije