Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urednik 'Novosti'

Ivica Đikić: U toku je združeni udar na 'Novosti' i na Srpsko narodno vijeće

Ivica Đikić
Patrik Macek/PIXSELL
15.02.2016.
u 12:24

"Razlog je okomljavanju na ovaj list i njegovog izdavača ponajprije u tome što smo objavili fotografiju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi i njegov tekst iz mjesečnika 'Nezavisna Država Hrvatska'", piše Đikić.

"U toku je združeni udar svih grana vlasti, s pridruženim civilnim i paravojnim satelitima, na 'Novosti' i na Srpsko narodno vijeće, izdavača 'Novosti'", piše urednik "Novosti" Ivica Đikić u tekstu naslovljenom "Manifest straha i terora" u kojem se osvrće na odgovor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu.  "Razlog je najnovijem okomljavanju na ovaj list i njegovog izdavača ponajprije u tome što smo otkrili i objavili fotografiju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi i njegov tekst iz mjesečnika 'Nezavisna Država Hrvatska', objavljen 1996. godine, u kojem ustaše uzdiže među heroje, mučenike i, šehide". Sve što smo objavili bila je istina, a o tome svjedoči i promptna izjava ministra Hasanbegovića: da bi zadržao funkciju, prvi put u životu jasno je osudio zločine ustaškog režima. Prešutno je odustao od tvrdnji da su ‘Novosti’ naknadno intervenirale u fotografiju koja ga prikazuje s ustaškom kapom na glavi, kao što je ustvrdio u svojoj prvoj reakciji, ali nažalost, prešutno odustajanje neće biti dovoljno: morat će se ispričati", dodaje Đikić u svojem tekstu na portalu Novosti. 

Đikić piše da se napadu na Novosti pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a da je kao povod "uzela pismo koje joj je prije nekoliko dana uputio Milorad Pupovac".  "Pupovčeva epistola sastojala se od izraza zabrinutosti zbog dramatičnog porasta govora mržnje i konkretnih prijetnji Srbima i istaknutim srpskim političarima u Hrvatskoj, te civilnim aktivistima i kulturnjacima koji ne pristaju na šutnju o aktualnim političkim i društvenim pitanjima. Predsjedničin polemički odgovor može se svesti na mračnu afirmaciju totalitarizma: da, možda ima primjera mržnje i netolerancije prema Srbima, i žao mi je zbog toga, ali za to su krivi sami Srbi, jer perfidno i neprestano provociraju i vrijeđaju većinski narod i njegove svetinje, negiraju stvarnost hrvatske državnosti i općenito zanemaruju opravdano većinsko očekivanje da budu – kuš; ako dižu glavu, onda se moraju suočiti s uličnim hordama nahuškanim iz vladajućih krugova", piše glavni urednik "Novosti". 

Grabar-Kitarović misli da bi list SNV-a trebao biti poslušan i neprimjetan

Đikić iznosi ocjenu da "nasrtaj predsjednice države na 'Novosti' predstavlja kontinuitet u odnosu na njezina prethodnika Ivu Josipovića" koji je na "Novosti", prema Đikićevim riječima, " jurišao u ljeto 2012., nakon što" su se "detaljnije pozabavili karakterom njegove poslovno-prijateljske povezanosti s poduzetnikom Markom Vojkovićem i projektom ZAMP-a". "Kad se stvari pojednostave, radi se samo o očekivanju da novine srpske nacionalne manjine, sufinancirane javnim novcem, trebaju znati dokle smiju ići u kritičkom novinarstvu, u satiri, u izboru tema kojima će se baviti. Kolinda Grabar-Kitarović, poput svog prethodnika, misli da bi list Srpskog narodnog vijeća trebao biti poslušan i neprimjetan ili ga ne bi trebalo biti", piše Đikić te poručuje predsjednici da se "drži Ustava i obrazuje o slobodi govora". 

"Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je svojim manifestom straha i terora opasnu kampanju suspendiranja demokracije u korist 'ideje hrvatske države', 'Domovinskog rata' i 'osjećaja hrvatskog naroda': sasvim u skladu s Karamarkovim konceptom da svatko u svom stanu može misliti i govoriti što hoće, ali ne i na javnoj sceni. Sasvim u skladu s totalitarnim pretenzijama nekoliko nedoraslih ljudi koji ne umiju vladati mimo ušutkivanja i zastrašivanja", zaključuje glavni urednik "Novosti" Ivica Đikić. 

>>'Slažem se da je u Hrvatskoj porasla nesnošljivost. Taj proces je nastao puno prije nove Vlade'

Komentara 97

BR
brojevi
12:36 15.02.2016.

Nije to nikakav udar, to je samo pokušaj demontaže jedne mračne antihrvatske medijeske fronte inspirirane i podržane komunističkim parazitskim nasljeđem i SANU projektima.

DI
dokazano.istinito
12:53 15.02.2016.

zasto napadaju srpske novosti, pa 90% medija ukljucujuci vecernji list je u srpskim rukama i oni imaju svoj potpis na svaki antidomovinski potez,a umanjuju cetnicki riziko, kada ste mogli procitati ovde losu vijest o rusiji , tocno je da srbijaa upravlja "hrvatskim" medijama

JO
joeamerican
12:37 15.02.2016.

ko je ovo prvi put cujem. vidim po osebujnoj bradi. a kakav je ovo naslov . zasto se ne ukine vecernji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije