Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ravnateljica NCVVO-a otkrila: Informatika je bila u top 5 biranih predmeta na maturi

Zagreb: Konferencija za medije povodom završetka provedbe ispita državne mature
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.07.2020.
u 15:45

Na predstavljanju rezultata rečeno je kako su ove godine rezultati državne mature bolji nego oni prošle godine.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić komentirala je za novinarku Večernjeg lista Lanu Kovačević prve prelimininarne rezultate državne mature. 

Upitana o rezultatima ove državne mature prema kojoj ova generacija je bolja od prethodne, kazala je: - Upravo tako. Ono što sam ja na početku ove državne mature naglašavala da je ova generacija posebna i drugačija zato što su se oni kao aktivni građani izborili za pisanje državne mature. Moram naglasiti da sam danas posebno sretna i to im čestitam jer u onom obveznom dijelu ispita oni su postigli bolje rezultate nego prošle godine. 

Katavić je komentirala rezultat maturanata koji su dva ispita riješili 100-postotno. 

- Ovo su privremeni rezultati. Za sada ih je minimalno četvero, a moguće je i da ih bude više - kazala je i navela kako je riječ o rezultatima ispita iz matematike i fizike. 

VIDEO: Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić o državnoj maturi

Navela je kako će se rezultati kao što je prosječna ocjena biti poznati po završetku rezultata, ali prve analize su pokazale da je ova generacija uspješnija, te je i hrvatski kao ispit bolje riješen nego prošle godine. 

- Mislim da su rezultati spoj svega. To su maturanti koji su imali snažnu intrinzičnu motivaciju. To je jako važno. Drugo, oni su imali svesrdnu podršku cijelog društva. Znate da je Centar po prvi puta otvorio naše podatke, što znači da smo sve prethodne ispite Centra dali na uslugu, kako nastavnicima, tako i maturantima. Vjerujem da je taj vremenski prostor koji su maturanti imali za vrijeme epidemije jako dobro iskoristili za pripremu. 

Upitana o ispitu iz engleskog jezika i o tome kako do sad su imali hrvatski maturanti jako dobre rezultate, Katavić je kazala da su u prosjeku ostvareni od 65 do 75 posto rješivosti tog ispita. 

- Engleski uvijek dominira s vrlo visokim postotkom rješivosti za razliku od ostalih predmeta. To je jako dobro. To pokazuje da naši maturanti imaju razvijenu tu kompetenciju - navela je. 

O padu mature

- Do prošle godine, ako gledamo gimnazijalce, za koje jedino imamo kategoriju pada i prolaza prošle godine ih je bilo preko 1000, a ove godine oko 400. To znači da se za 60 posto smanjio pad gimnazijalaca na ispitima državne mature. Uglavnom se pad veže za jedan predmet, rijetki su oni koji su pali dva predmeta.

Na pitanje o tome kakvi su rezultati kad je riječ o STEM predmetima, ravnateljica je kazala: - Moramo naglasiti da je blok izbornih predmeta, među kojima su i STEM predmeti, su imali nešto manji prolaz nego prošle godine. Maturanti su uspješnije riješili obvezne od izbornih. Najviše prijavljenih je bilo na fizici. Više od 7 tisuća pristupnika prijavilo je fiziku. Iako se općenito smanjio broj maturanata, povećao se broj prijava informatike kao predmeta. Informatika nam je ušla u top pet najčešće biranih predmeta. 

O esejskom ispitu iz hrvatskoj jezika

- Vi znate da Centar primarno zastupa stavove struke. Mi smatramo i dalje da se vrati prag prolaznosti s obzirom na spoznaju o vrlo slaboj čitalačkoj pismenosti naših učenika. Da bi vi uopće prošli ispit hrvatskog jezika, vi ste morali značajno više uložiti u pisanje testa što je bio dodatni rizik. Ono što mi možemo utvrditi uvidom u sam test i esejski ispit da maturanti nisu podlegli toj euforiji da ne moraju riješiti taj zadatak, te su zaista vrlo ozbiljno rješavali esejske zadatke i tako sam tekst. I u medijima je bilo da vi ne morate riješiti taj test. Ako ga vi ne riješite, onda vi s vrlo visokim postotkom trebate riješiti test. Kao što rekoh, oni to nisu konzumirali. 

Istaknula je da su i u uvjetima kad su rasli brojevi novooboljelih, uspjeli uspješno provesti državnu maturu. 

- Moram ovdje reći, kako nastavno osoblje tako ravnatelji i sami maturanti su zaista imali visoku razinu odgovornosti. 

Prepisivanje ispita

- Kad se ocjenjuju rezultati državne mature, svi oni prođu jednog ili dva ocjenjivača. Recimo, hrvatski najmanje dva. Čak imamo i treće ocjenjivača. Jako puno stručnjaka provjerava ispite državne mature. Ako se primijeti i najmanja korelacija između ispita, tad se tome posveti posebna pozornost. Kao što sam pravilnik definira nije nužno da se nedopušteno ponašanje uoči na samom satu, ono se može uočiti na samim ispitima. 

Kako je kazala, ove godine je bilo preko dvadeset maturanata koji su prepisivali. 

- Početkom sljedeće godine provest ćemo pilot-projekt probne državne mature s učenicima III. razreda gimnazije, nakon toga ćemo napraviti sveopću analizu prije uopće provedbe nove državne mature koja njih uopće očekuje. Prije samog ispita ne možemo više reći. Sve o tome saznat ćemo kad provedemo probnu državnu maturu. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mdoresic
mdoresic
07:28 14.07.2020.

Upravo nevjerojatno koje li je to obmanjivanje javnosti. Od nekih malo više od 6000 maturanata koji su izabrali fiziku, jer kane studirati studije gdje je ona potrebna, ČAK 3000 NJIH NIJE PROŠLO PRAG OD 30 %. TO JE GOLA ISTINA. Iz tog razloga prag je spušten na 25 %. A katastrofa je još i veća kad se pogleda sadržaj, tj. ŽNJ RAZINA ZADATAKA koji su u rangu testa za polaganje vozačkog. UŽAS, KOJEG LI OBMANJIVANJA NARODA...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije