Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ivan Rimac opet na sudu: zamaglili 333 mil. kuna tvrtke Slavonija DI

Odvjetništvo u Bjelovaru tereti Rimca da je uz pomoć partnera slavonskobrodsku tvrtku dva puta prodao
13. kolovoza 2011. u 08:20 41 komentara 48557 prikaza
'09.07.2011,Osijek - Privodjenje osumnjicenih za malverzaciju zemljistem na zupanijski sud . Pod policijskom pratnjom privedeni Ivan Rimac Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'

Poduzetnik Ivan Rimac, najveći pojedinačni dioničar Hajduka, jedan od okrivljenika u USKOK-ovoj istrazi oko mešetarenja zemljištem u Sibinju zbog čega je uhićen i general Mladen Kruljac, bivši zapovjednik Kopnene vojske, sjest će 19. listopada na optuženičku klupu Županijskog suda u Bjelovaru. Ondje mu počinje suđenje za zloporabu položaja i ovlasti prilikom prodaje tvrtke Slavonija drvna industrija iz Slavonskog Broda 2005. godine.

Protupravna dobit

Uz Rimca, inače vlasnika tvrtke RIM i ZOV, optuženi su i Miroslav Randić, direktor Ferimport-usluga, te Zdravko Krešić, direktor tvrtke Kreativ, a tereti ih se da su malverzacijama prilikom prodaje Slavonija DI svojim spomenutim poduzećima pribavili nepripadajuću materijalnu dobit od 333 milijuna kuna. Riječ je o predmetu u kojem su ranije postojale dvije optužnice iz općinske nadležnosti koje su na kraju spojene u jednu pa je došlo i do prekvalifikacije djela. ŽDO tereti Rimca, pojednostavnjeno rečeno, da je Slavoniju DI uspio dva puta prodati! U optužnom aktu tvrde da je bez znanja Domagoja Zovaka, svog poslovnog partnera s kojim je imao tvrtku RIM i ZOV, poslovne udjele Slavonije DI, procijenjene na 70 milijuna eura, prebacio na tvrtku Ferimport-usluge za iznos od 10,7 milijuna kuna, nakon čega je Radnić, direktor Ferimporta, sklopio s Krešićem ugovor o prijenosu udjela u tvrtki na treću kompaniju – Kreativ. Na taj je način spomenutoj trojici, navodi tužiteljstvo, pripala protuzakonita, ali izdašna, dobit. Upravo zbog ove priče pukla je bila i poslovna suradnja Rimca s Jerkom Zovakom, čiji je sin bio jedan od direktora u njihovoj zajedničkoj tvrtki RIM i ZOV, osnovanoj upravo zbog kupnje Slavonije DI. Zovak stariji zbog toga je i kazneno prijavio Rimca tvrdeći da ga je ovaj bezobrazno pokrao.

Rasipanje novca

Rimac je inače još prije pred istražnim sucem poricao kazneno djelo. Kazao je da je 2001., nakon povratka iz Njemačke, odlučio kupiti Slavoniju DI za 14 milijuna kuna, da je natječaj bio poništen, ali da je tvrtku na kraju ipak kupio za 10,5 milijuna. Opisao je kako je zbog kupnje Slavonije DI osnovana tvrtka RIM i ZOV, ali i da je 50 posto vlasničkih udjela fiktivno glasilo na Zovaka mlađeg. Rimac je u istrazi kazao da su problemi sa zajedničkim poslovanjem počeli kada je njegov poslovni partner krenuo rasipati novac “na namještaj, BMW i ženin Rolex”. Zbog toga je, kazao je, odlučio prekinuti poslovnu suradnju te na kraju prodati tvrtku RIM i ZOV Ferimportu. Što se kasnije događalo s ovom tvrtkom, dodao je, čitao je naknadno iz novina.

Njemačka ga tražila zbog utaje porezaRim

Njemačka ga tražila zbog utaje poreza
Rimac je 2005. bio pritvoren u Srbiji, na zahtjev Općinskog suda u Frankfurtu i raspisane Interpolove tjeralice. Radilo se tada o utaji poreza. U Novom Sadu proveo je u pritvoru mjesec i pol dana, nakon čega je izručen Njemačkoj. Ondje je pušten na slobodu nakon što je državi platio dug. Rimac je trenutačno na zahtjev USKOK-a pritvoren u Osijeku. Istražni mu je zatvor nedavno, kao i ostalim okrivljenicima, produljen za još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koje USKOK još mora ispitati.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Zar samo 333 miliona,....a zar nije \"kupljeno\" za nekih 10 miliona?

  • parasa:

    ..........U Novom Sadu proveo je u pritvoru mjesec i pol dana, nakon čega je izručen Njemačkoj. Ondje je pušten na slobodu nakon što je državi platio dug............. e tako se to radi dragi Bajiću, neka plati kaznu i dugove i adio mare.

  • wisdom:

    vjerojatno kamenjarski al capone.