Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Hrvatski i svjetski znanstvenik i liječnik Ivan Đikić o dosezima znanosti i medicine u borbi protiv tumora

Ivan Đikić: Rak milijun puta brži od lijeka

hrv_djikic_tx.jpg
import
17.05.2007.
u 20:38

Poznati svjetski i hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, zaposlen na jednom od 100 najjačih sveučilišta u svijetu, Medicinskom fakultetu Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, gostovao je u srijedu na međunarodnom sajmu Medicina i tehnika. Iskoristili smo tu priliku za razgovor s njim o dosezima znanosti i medicine u borbi protiv sve većeg problema današnjeg društva, tumora.

VL: Zašto je liječenje tumora tako teško?
Đikić: Ponajprije zato što su tumori velika skupina bolesti, postoji ih nekoliko stotina i gotovo svaki tumor razlikuje se od pacijenta do pacijenta. Upravo zato nemoguće je razgovarati o liječenju tumora na samo jedan način. Borba protiv njih bit će sve teža jer tumori imaju svoju evoluciju, majstori su upravo u svojoj promjenjivosti. Kako mi izmišljamo lijekove, tako i tumor evoluira, ali milijun puta brže zbog pritiska imunološkog sustava i tih lijekova.

Kombinirana terapija
VL: Kako onda liječiti tumore, kako pobijediti njihovu brzu evoluciju?
Đikić: Prevencija i rana dijagnostika bolje su od svih terapijskih metoda kad bolest već uznapreduje. Za to je potrebno raditi na edukaciji ljudi, objasniti im da prestanu pušiti ili raditi bilo što drugo što pospješuje razvoj tumora. Najbolje se liječe rano dijagnosticirani tumori na molekularnoj razini, jer to omogućuje biranje odgovarajućih terapijskih postupaka za svakog pojedinca uključujući kiruruške postupke, kemoterapiju, radioterapiju i nove molekularno ciljane lijekove. Iako se neki zalažu za jednu vrstu terapije, smatram da je najvažnija kombinirana terapija.  

VL: Za veliku smrtnost od tumora u Hrvatskoj, ali vjerojatno i u svijetu, najveći je krivac upravo prekasna dijagnoza. Što još uzrokuje toliku smrtnost kod tumora?
Đikić: Više od 95 posto smrtnosti od tumora uzrokuju metastaze. Koncentracija matičnih stanica tumora je velika, vjerujemo da su to jedine stanice koje mogu metastazirati i stvarati tumore na drugim organima. Zato radimo na molekularno ciljanim ili inteligentnim protutumorskim lijekovima, kojima se djeluje na molekule uzročnika tumora, blokirajući rast ili metastaziranje tumorskih stanica. Međutim, stvaranje lijeka je rizičan, dugotrajan i vrlo skup posao, pa je pitanje godina kada će se izumiti onaj pravi lijek. Ali, unatoč tome nadamo se da ćemo se moći boriti protiv raka, jer imamo koncept stvaranja lijekova koje možemo primijeniti na nove antigene.

Liječnici željni znanja
VL: Redovito pratite, a i sami sudjelujete u borbi protiv tumora u svijetu. Kako ocjenjujete hrvatsko zdravstvo, zaostaje li za svjetskim trendovima?
Đikić: Problem je što su mnogi kvalitetni lijekovi poprilično skupi, zbog čega su pristupačniji u bogatijim zapadnim zemljama. No, osobno znam dosta kolega liječnika u Hrvatskoj koji su mladi, obrazovani, otvoreni za suradnju i traže nove informacije. Željni su dodatne edukacije i trebali bi imati potpun uvid u najnovije znanstvene studije, spoznaje, koje će primijeniti u svom radu. Kod borbe s tumorima, Hrvatska je krenula dobrim putem, ranom dijagnostikom za koju sam već rekao da je najvažnija za liječenje. To je pokazala i ova jednostavna akcija preventivne mamografije, kojom je 150 tisuća žena pozvano na pregled. Odazvalo ih se 50 posto, a kod 151 žene otkriven je rani rak dojke. To im je spasilo živote, jer zamislite te osobe kad bi se tumor otkrio puno kasnije.

Personalizirani pristup
VL: Što savjetujete našim liječnicima, kako u našim uvjetima pristupiti pacijentima?
Đikić: Liječenje treba biti zajednički rad bolesnika i liječnika, na tome leži budućnost liječenja raka. Personalizirana medicina radi na tom principu da svaki bolesnik ima svoje značajke na osnovi kojih se odlučuje o liječenju i vrsti terapije. U Americi smatraju da će individualni pristup za svakog pacijenta smanjiti troškove liječenja jer će smanjiti davanje nepotrebnih lijekova.


Hrvatska premalo ulaže u znanost

– Problem je što se znanost u Hrvatskoj teško razvija zbog premalih ulaganja, a upravo je ona temelj razvitka. Mladim hrvatskim znanstvenicima treba ponuditi kreativnu i produktivnu sredinu u kojoj će moći nesmetano razvijati svoje talente. Upravo zato što im to u Hrvatskoj u većini slučajeva nije omogućeno, znanstvenici odlaze u inozemstvo – kaže dr. Ivan Đikić. Ističe kako će se i sam zalagati za dvosmjernu komunikaciju znanosti i društva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije