Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA NEKRETNINE Bruno Poropat teško optužuje Ivana Jakovčića i Damira Kajina

Istra IDS-ovcima: Elitne parcele kupuju samo prijatelji stranke

Damir Kajin
import
10.10.2006.
u 20:47

Istra je obećana zemlja za sve gurmane i ljubitelje dobrog vina koji su željni ležerne zabave i dobrog provoda. Istrani će učiniti sve da se njihovi gosti osjećaju dobro, pomno pazeći da im taj poluotok ostane u neponovljivu sjećanju.

Ispod cijene
Dok se na površini vidi samo ono najbolje što Istra nudi, daleko od očiju javnosti vodi se teška, katkad i brutalna, borba za kontrolu i kupnju istarskih nekretnina. Optužbe idu na račun vladajućeg IDS-a, za kojeg se tvrdi da prodaje, a često i dijeli, zemlju svojim članovima, simpatizerima i poslovnim partnerima.
Kao primjer mešetarenja zemljištem spominje se prodaja oko milijun četvornih metara građevnog zemljišta u općini Vodnjan nasuprot Brijunima. Prodaja je obavljena netransparentno i, kako tvrde dobri poznavatelji lokalnih prilika, po smiješno niskim cijenama.
 Iza svih mešetarenja zemljištem u Istri stoje čelnici IDS-a, koje politički štiti vrh IDS-a: Jakovčić i Kajin. Na brijunskom priobalju čelnici grada Vodnjana, uz potporu Jakovčića, prodali su zemljište za 5-7 eura, a poslije su se pojedine parcele na toj lokaciji prodavale za 350 eura po četvornome metru, tvrdi Bruno Poropat  ekološki aktivist i jedan od najvećih protivnika, kako kaže, rasprodaje Istre.
Tvrdi da je zemlja u brijunskom priobalju prodana Stevi Žufiću, bivšem predsjedniku Skupštine Istarske županije i visokom dužnosniku IDS-a.

Gotovo zanemarivo
No, Stevo Žufić odbija bilo kakvu upletenost u kupnju zemljišta jer, tvrdi, zemlju od Općine Vodnjan nije kupio on, nego austrijska tvrtka kojoj je Hypo banka dala kredit.
 Koliko se sjećam, sve je obavljeno po zakonu i preko javnog natječaja. Nisam bio uključen u prodaju tog zemljišta jer je vlasnik zemljišta bila Općina Vodnjan, a ne Istarska županija. Iako tvrdi da ni na koji način nije sudjelovao u toj transakciji, Žufić nam je ipak potvrdio da je dvije godine radio u austrijskoj tvrtki koja je kupila sporno zemljište. Dodaje da je trenutačno samo običan član IDS-a koji se ne slaže s politikom Ivana Jakovčića.
Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik, ustvrdio je kako su nepravilnosti u Istri gotovo zanemarive u odnosu na ostatak Hrvatske te je svaki razgovor o mogućim malverzacijama vezanim uz zemljište skretao u političke vode. Čak je u jednom trenutku izjavio da su članovi IDS-a gotovo u podređenom položaju u Istri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije