Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGALIZIRAN GEJ BRAK

Istospolni parovi slave Merkel jer 
sada mogu i posvajati djecu

Slavlje nakon legalizacije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.07.2017.
u 14:44

Kancelarka je preko noći promijenila mišljenje i dopustila glasanje – za gej brak bilo je 63 posto zastupnika

Homoseksualni parovi mogu sklapati brak i u Njemačkoj. Bundestag je jučer s 393 glasa „za“, 226 „protiv“ i četiri suzdržana, dakle sa 63 posto, usvojio zakon kojim se omogućuje sklapanja brakova između istospolnih partnera.

Do prije samo nekoliko mjeseci bio je gotovo nezamisliv takav zakon u Njemačkoj, a onda ga je u predizbornu kampanju, vidjevši da prema ispitivanju javnosti gubi, uveo socijaldemokratski kandidat za kancelara Martin Schulz. Njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je na taj „izazov“ početkom tjedna u razgovoru za ženski časopis Brigitte kazavši kako je „brak za sve“ i šokirala svoje konzervativno biračko tijelo.

No Schulz se nije dao smesti: neka zakon o istospolnom braku bude izglasovan u Bundestagu do konca tjedna. Vjerojatno nije računao na Merkeličin odgovor i mislio je da će se tema vući do izbora 24. rujna.

Zaokret u 4 dana

No u roku od četiri dana (Merkeličin razgovor objavljen je u ponedjeljak 26. lipnja, a zakon izglasan u petak 30. lipnja) riječi su se pretvorila u djelo. Naime, zakon je bio blokiran u parlamentarnom odboru od 25. rujna 2015. I, što je zanimljivo, rasprava u njemačkom parlamentu o tom zakonu trajala je točno 38 minuta.

Za zakon kojim se omogućuje brak homoseksualnim osobama glasovali su zastupnici Socijaldemokratske stranke (SPD), Ljevice (Linke) i Zelenih (Grünen). Merkel je zastupnicima Demokršćanske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) ostavila da glasuju po savjesti, a osobno se izjasnila protiv zakona.

Protiv zakona glasovao je i šef parlamentarne skupine CDU Volker Kauder, koji je izrazio i sumnju u ustavnost zakona. Dio konzervativaca, posebno iz stranke CSU, koja je u Bavarskoj ono što je u ostatku Njemačke CDU, koji su glasovali protiv toga zakona, najavljuje žalbu Ustavnom sudu u Karlsruheu.

Naime, članak 6 njemačkog ustava govori kako se „brak i obitelj nalaze pod posebnom zaštitom države“. No ne kaže, kako je nedavno uvedeno u hrvatski Ustav, da se brakom smatra samo onaj između žene i muškarca. Njemački protivnici istospolnih brakova kažu da se spominjanje braka u ustavu podrazumijeva da je on sklopljen između žene i muškarca. Merkel, koja zna da u stranci ima protivnika gej brakova, ostavila je da parlamentarci glasuju prema vlastitoj savjesti – za zakon je glasalo i 70 zastupnika CDU. Ocijenila je „emocionalnom“ raspravu te je naglasila kako se tim zakonom uspostavlja socijalni mir i kohezija.

– Za mene je brak samo onaj između žene i muškarca i zato sam glasala protiv zakona – priznala je Merkel, ali je i svjesna kako se društvo izmijenilo, kako i među demokršćanskim biračima ima onih koji su za takav zakon, koji je usvojen 16 godina nakon donošenja zakona o životnom partnerstvu. Posljednjih godina, korak po korak, smanjivala se diskriminacija homoseksualnih parova, ali nisu imali pravo posvajati djecu.

– Nakon dugog razmišljanja o tome što je dobro za djecu zaključila sam da i posvajanje treba biti moguće – kazala je Merkel. A u predizbornoj kampanji 2013. Merkel je bila protiv homoseksualnog braka „za dobro djeteta“, kako je kazala. U Njemačkoj je i do sada u nekim slučajevima bilo moguće posvojiti dijete, recimo partnera s kojim se živi, pa možda i nije bio, smatraju neki, potreban taj korak.

Očito je društvo i po tome pitanju izmijenilo mišljenje. Prema ispitivanju mišljenja koje je provela Agencija protiv diskriminacije, čak 83% Nijemaca je za gej brakove. Član CDU Jan-Marco Luczak jasno je za homoseksualne brakove i kaže kako je došao trenutak da se otvorimo prema takvim brakovima.

Svaki četvrti zastupnik CDU glasao je za zakon o istospolnom braku, piše Spiegel.

Šef parlamentaraca SPD-a Thomas Oppermann kazao je da taj zakon “mnogima donosi puno, a nikome ne uzima ništa”, a pitanje je kako će se odraziti na veliku koaliciju u kojoj su socijaldemokrati s demokršćanima. Ima i onih koji pretpostavljaju kako je Merkel sada prihvatila stavljanje toga zakona na glasovanje jer bi njezin CDU možda nakon parlamentarnih izbora u rujnu morao tražiti druge saveznike za koaliciju.

Crkva razočarana

A kako reagira Crkva?

– Oni koji su se dugo godina borili protiv institucije braka kao životnog modela prevladanoga za današnje vrijeme sada su odjednom postali zagovornici “braka za sve” – kazao je berlinski nadbiskup mons. Heiner Koch i naglasio kako je žalosno što je bračno pravo završilo među zupčanicima političke taktike.

– U svemu tome brak nije zaradio – kazao je Koch i najavio da će Katolička crkva promicati raspravu i pokazati „vitalnost katoličke vizije braka, kako uvijek govori i papa Franjo“.

– Podsjećam da sakramentalni karakter našeg načina shvaćanja braka ostaje neizmijenjen i u odnosu na današnju odluku njemačkog Bundestaga. Za mene je važno naglasiti kako je Njemačka biskupska konferencija glede prava na razne načine suživota uvijek naglašavala kako zaštita heteroseksualnog braka ne znači oblik diskriminacije prema homoseksualnim osobama. Kao Crkva poštujemo sve homoseksualne parove koji godinama žive zajedno u uzajamnoj brizi – kazao je Koch.

Zanimljivo je vidjeti kartu Europe s državama koje priznaju homoseksualne brakove i onima u kojima su takve veze zabranjene.

Kao što je bila podijeljena poslije Drugog svjetskog rata na politički istočni i zapadni blok, na slobodni zapad i strogo dirigirani tstok, tako ostaje i sada kada su u pitanju homoseksualni brakovi. Njemačka je današnjim odobravanjem homoseksualnih brakova ostala na zapadu.

U sredini su države koje su oduvijek bile na razmeđi, osim Italije na čijem poluotoku je i vatikanska država koja utječe i na društvena zbivanja te gdje je, ali tek od prošle godine, moguće sklapanje životnog partnerstva bez obzira na spol.

Među tim državama, gdje nisi ni unutar ni izvan zapadnih granica prema istoku, nalazi i Hrvatska. U svijetu su u samo 20-ak država mogući istospolni brakovi, od kojih se u Europi nalazi 14: Nizozemska, Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija bez Sjeverne Irske, Luksemburg, Irska, Finska i od danas i Njemačka.

U ostalim državama, kao što su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Cipar, Malta, Švicarska i Italija, moguće je sklopiti životno partnerstvo, koji daje gotovo ista prava kakva imaju i parovi u brakovima, osim posvajanja djece. No i tu se snalaze na različite načine pa su tako talijanski političar Nichi Vendola i njegov partner Eddy Testa uz pomoć surogat-majke dobili dijete, koje su i krstili. Na europskom istoku nisu priznata ni životna partnerstva.

Komentara 14

NE
Neonacionalist
14:54 01.07.2017.

Volio bih samo znati po čemu su oni demokršćanska stranka , neka netko tko ima ideju navede barem jedan primjer .

ST
stomugromova
18:18 01.07.2017.

Jao si ga djeci .

DU
Deleted user
15:22 01.07.2017.

I veliko Rimsko carstvo je propalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije