Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za dva tjedna

Usvajanje konvencije: Plenkovića pritisnuli partneri iz HNS-a i SDSS-a

Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.03.2018.
u 16:02

Većina zemalja koje su izrazile neke rezerve učinile su to temeljem novčanih obveza koje proizlaze iz Istanbulske konvencije

Unatoč podjelama u HDZ-u kada je riječ o ratifikaciji Istanbulske konvencije, premijer Plenković jučer je najavio da će tekst zakona o ratifikaciji tog dokumenta za dva tjedna biti na sjednici Vlade, potom i u Saboru. U Vladi, odnosno Ministarstvu demografije, domislili su da se konvencija u Sabor pošalje na način da se u zakon o ratifikaciji Istanbulske uvrste moguće ograde, ali i napišu popratne izjave “u kojima ćemo poštovati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila”.

Računati na stranačku stegu

Premda ministrica Murganić nije otkrivala detalje, iz njenih se izjava razabire da bi se izjava uz konvenciju mogla odnositi na dva članka konvencije vezana uz rod i rodnu ideologiju jer su ti dijelovi Istanbulske konvencije u javnosti, ali i u dijelu HDZ-a izazvali prijepore. Manje je vjerojatno da bi se ograde odnosile na rodnu ideologiju jer konvencija ne dozvoljava da se na te članke stavljaju rezerve. Međutim, HDZ-ovim zastupnicima koji su više puta rekli da su protiv ratifikacije Istanbulske konvencije popratne izjave ili ograde nisu dovoljne niti će ih privoljeti da glasaju za njenu ratifikaciju. Svojevrsna deklaracija uz konvenciju, kako kažu, nema baš nikakav pravni značaj.

– Ta politička deklaracija bit će svojevrsno opravdanje zašto se usvojilo tu konvenciju, ali to je kontradiktorno i nema nikakav pravni učinak – komentirali su nezadovoljni u HDZ-u. Oni HDZ-ovi zastupnici koji su se deklarirali kao protivnici Istanbulske zbog rodne ideologije i koji zagovaraju da se odredbe protiv nasilja nad ženama implementiraju u domaće zakone procjenjuju da bi broj HDZ-ovih zastupnika koji će biti protiv ratifikacije mogao biti dvoznamenkast. Međutim, te procjene treba uzeti s rezervom jer nikada ne treba isključiti i stranačku stegu. Premijer za ratifikaciju neće dobiti ni ruku partnera Hrvoja Zekanovića iz Hrasta koji je najavio pokretanje referenduma protiv Istanbulske.

Pod pritiskom HNS-a i SDSS-a

– Većina zemalja koje su izrazile neke rezerve učinile su to temeljem novčanih obveza koje proizlaze iz Istanbulske konvencije, primjerice, ako nisu mogle osigurati određen broj skloništa za žene – kaže sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković, koja je o Istanbulskoj konvenciji vodila službenu edukaciju na Pravosudnoj i Policijskoj akademiji. Međutim, po pitanju rodnih stereotipa nikakve rezerve nisu moguće.

– Istanbulska konvencija temelji se na statistikama koje jasno govore da su žene više od muškaraca ugrožene po pitanju nasilja i nasilja u obitelji i zato se ne može izbaciti rod iz Konvencije i da je to rodno utemeljeno nasilje. To su temelji definicije Istanbulske konvencije i tu se ne stavljaju rezerve, u protivnom ne štiti se žrtva – jasna je sutkinja Žigante Živković. U dijelu HDZ-a tvrde da se Plenković pod pritiskom partnera iz HNS-a i SDSS-a požurio s odlukom o ratifikaciji Istanbulske jer su ga navodno stisnuli nakon što su oporbeni Glas i IDS zatražili interpelaciju, tj. da se Vlada očituje o toj konvenciji. Drugo, zamjeraju mu što je odluku da Istanbulska ide za dva tjedna donio prije nego što je u HDZ-u održao obećanu tematsku sjednicu Predsjedništva o toj konvenciji (koja će očito biti u iduća dva tjedna), budući da je stranka o njoj podijeljena.

Štoviše, Plenković se jučer sa sjednice Vlade obrecnuo, uz SDP, i na HDZ jer je rekao neka oni koji su zagovarali ratifikaciju Istanbulske dok je SDP bio na vlasti (koji je nije ratificirao) pogledaju supstancu te konvencije kao i koje su je sve zemlje ratificirale. Ratifikaciju je tada zagovarao HDZ. Istanbulska će u Saboru proći uz ruke oporbe, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati HDZ-ovci.

Pogledajte i galeriju - U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Nada Murganić
1/10

Komentara 3

DU
Deleted user
22:50 09.03.2018.

To kukavičje jaje ne uzimati ni za živu glavu. Referendum ili ništa!

LU
lukivoda
18:17 09.03.2018.

kad to.ove raspikuće nametnu hrvatskom narodu koji je većinom protiv . istog trenutka uslijedil bu procvat da bumo za godinu dana prestigli Švicarsku

BL
bluesbob
14:18 10.03.2018.

Bend over anemičaru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije