Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Islamska zajednica u Hrvatskoj model u rješavanju muslimanskog pitanja u Europi'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je ujedno i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama kazao je da je jako važno da se konferencija o položaju muslimana u Europi održava upravo u Hrvatskoj
15. siječnja 2019. u 11:52 9 komentara 913 prikaza
Aziz Hasanović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Muftija Aziz Hasanović u utorak je, otvarajući konferenciju "Muslimanske zajednice u Europi - prava i dužnosti", istaknuo da Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama promovira ideju da može poslužiti kao model u rješavanju muslimanskog pitanja u Europi, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu.

Zagreb: Svečana večera povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama HRVATSKI MODEL Muftija Hasanović: Imamo recept za islam u Europi

Konferenciju u zagrebačkom Islamskom centru organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica.

"Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama promovira ideju da može poslužiti kao model u rješavanju muslimanskog pitanja u Europi, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu. Na tragu toga smo i danas okupili 25 zemalja Europe da bismo podijelili svoja pozitivna iskustva i da bismo mogli poslati poruku da svi oni koji žele da doprinose društvu, da doprinose islamu kao religiji, trebaju uzeti određena iskustva koja su u Hrvatskoj potvrđena institucionalnim radom Islamske zajednice 103 godine na ovim prostorima.

Zato sam sretan da danas mogu biti domaćin ovome skupu i zahvaljujem Svjetskom vijeću muslimanskih zajednica kao i našoj Vladi i nazočnom ministru za vjerska pitanja da smo na istom tragu i da rješavamo sva pitanja koja se pred nas postavljaju. Svako vrijeme nosi svoje breme, sve izazove ovoga vremena rješavamo na najbolji mogući način. I ova poruka danas je da smo postali regionalni centar iz kojega možemo slati takve poruke i sretan sam da je to ovdje u Islamskom centru u Republici Hrvatskoj", kazao je muftija Hasanović.

Aziz ef. Hasanović Kurban bajram Muftija Hasanović: Muslimani su danas kurban/žrtva raznih svjetskih igara

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je ujedno i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama kazao je da je jako važno da se konferencija o položaju muslimana u Europi održava upravo u Hrvatskoj.

"Hrvatska je dobro mjesto za življenje gdje sve skupine vrlo lijepo žive i ono što je jedna od temeljnih vrijednosti našeg Ustava jest sloboda savjesti i vjeroispovijesti.

Odnos s islamskom zajednicom je jako dobar i ne bih rekao da imamo bilo kakvih otvorenih pitanja. Živimo na ovim prostorima zajedno. Probleme koje imamo dijelimo, zajedno ih pokušavamo rješavati i mislim da smo u jednoj zaista lijepoj zajednici koju treba i dalje graditi i vrednovati“, zaključio je Bošnjaković.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar MilanZoranovic
  MilanZoranovic:

  Razlika je u tome što su naši muslimani bijelci i europljani, ovi novi su arapi i crnci iz kamenog doba...nema usporedbe

 • pocrn:

  .....ako vec taj, mula ili muftija, misli i osjeca to sto govori neka krene od susjedne nam B i Hercegovine ! Evo na primjer neka da svoju otvorenu mulsku potporu cvrstom hrvatskome entitetu u B. I Hercegovini !

 • paul-umpe:

  znamo mi dobro sta i tko su muslimani.Sjetite se BiH 1992-1995 a i 96 97 98