Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Iskustva Litve s plutajućim LNG-om pozitivna su

Stjepo Bartulica, predsjednik COK-a
Foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL
18.10.2018.
u 15:01

Konferenciju “Energetska sigurnost u Hrvatskoj i šire” održat će se u hotelu Esplanade 22. listopada s ciljem otvaranja rasprave o tomu kako Hrvatska može postati samostalnija u energetici

Cilj nam je otvoriti raspravu o tomu kako Hrvatska može postati samostalnija u energetici jer svaka ovisnost ima političke posljedice za zemlju, kažu u konzervativnom hrvatskom think-tanku Centru za obnovu kulture (COK). Stoga su s američkim The Heritage Foundation, organizirali konferenciju “Energetska sigurnost u Hrvatskoj i šire” koja će se u hotelu Esplanade održati u 22. listopada u 10 sati.

Konferenciju će otvoriti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a na njoj će se okupiti ugledno međunarodno društvo, od poljskog ministra europskih poslova Konrada Szymańskog, mađarskog parlamentarca Andrása Aradszkija, do ključnog govornika, ministra energetike u vladi Litve Žygimantasa Vaičiūnasa.

Upravo je primjer Litve ključan za Hrvatsku jer je tamo prije četiri godine izgrađen plutajući LNG terminal kojim je ta zemlja htjela diverzificirati svoje izvore uvoza plina. Kako je problem prevelike ovisnosti o ruskom plinu posebno aktualan za zemlje Baltika, koje su tradicionalno skeptične prema Rusiji, potreba za time u toj je zemlji bila izrazito jaka. Dotad je Litva uvozila 100 posto plina koji se prodavao na njihovu tržištu.

– Litavski ministar energetike rekao mi je da su i oni imali mnoge prepreke prije nego što je izgrađen plutajući LNG terminal, ali da su vrlo zadovoljni nakon četiri godine njegovog rada – izjavio nam je predsjednik COK-a Stjepo Bartulica.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
midea
20:39 18.10.2018.

A koja to budala ide graditi LNG terminal i kupovati plin 20 % skuplji a da ima cijevi do Rusije koja prodaje plin 20% jeftiniji , pri tome obvezati se ugovorom da RH snosi troškove održavanja i pokrivanje eventualnih gubitaka ???

IK
Ikonoklast
15:13 18.10.2018.

A Litva inace ima svoju rivijeru slicnu nasoj Makarskoj i kupalisni turizam na -20 c, pa im LNG terminal na moru ne smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije