Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijal Franjo Komarica

Iritirao je nasilnike borbom za svoje vjernike, postrojili su ga i za strijeljanje

Foto: Banjolučka biskupija
1/2
22.07.2022.
u 12:09

U nedjelju 24. srpnja u paketu s Večernjim listom potražite specijalni magazin Franjo Komarica.

Biskup Franjo Komarica u ratnim danima pokazao je snažnu volju za obranom svoje zajednice. 

Išao sam od vojnika do vojnika i govorio im da sklone puške. Pitao sam ih trebam li ih gledati u oči dok će pucati ili da im okrenem leđa – prisjetio se Komarica prepada iz 1992

Nije ni čudo što je toliko iritirao silnike, srpske ratne vlasti u Banjoj Luci i banjolučkoj regiji jer je ustrajno, uporno i hrabro pune tri i pol godine pastirskom snagom i strpljivošću stajao pred ljudima koji su odlučivali o životu i smrti, doslovno boravio u crkvama i objektima sa svećenicima i časnim sestrama koji su bili na meti ratnih zločinaca kako bi ih svojim primjerom zaštitio. 

Biskup Franjo Komarica zbog takvog se srčanog zauzimanja za svoju zajednicu u više prilika našao na meti ratnih kabadahija, bilo onih lokalnih, cestovnih, bilo pak gradskih, tada republičkih ministara, zapovjednika. No, nikada nije posustajao. Hrabrio je i stajao uz svoj narod, svoj vjernički puk.

Gotovo svakodnevno u prvim danima i mjesecima rata obilazio je svoje vjernike, kler, svećenike i časne sestre koji su tijekom cijeloga rata bili izloženi napadima, zlostavljanjima, ubojstvima, a njihova je imovina otimana i razarana.

U velikom specijalu Večernjeg lista doznajte sve o povijesti Banjolučke biskupije i o tome koliko se promijenila dolaskom biskupa Komarice. Čitajte o ratnim danima kojima je biskup svjedočio i njegovoj borbi za povratak izbjeglica. 

Donosimo istinite sudbine Hrvata izgnanih iz Banje Luke i opsežan intervju s biskupom Komaricom na 20 stranica. 

Na 116 stranica posebnog specijala doznajte sve o biskupu koji je branio obespravljene. 

Specijalni magazin Franjo Komarica potražite u nedjelju 24. srpnja u paketu s Večernjim listom po cijeni od 17 kn. 

Požurite na kioske! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije