Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštre prozivke

Iran optužio Izrael i zapadne špijune za izazivanje građanskog rata u zemlji

FILE PHOTO: An Iranian protester holds the picture of Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei as she attends an anti U.S. demonstration, marking the 40th anniversary of the U.S. embassy takeover, near the old U.S. embassy in Tehran
Wana News Agency/REUTERS
17.11.2022.
u 14:24

Iran je u srijedu pogođen nizom napada. Sedam osoba ubijeno je u jugozapadnom gradu Izeu u onome što su mediji opisali kao teroristički napad.

Iran je u četvrtak optužio svoga smrtnog neprijatelja Izrael i zapadne obavještajne službe da kuju zavjeru za izazivanje građanskog rata u Islamskoj republici, trenutno zahvaćenoj najvećim antivladinim prosvjedima od 1979. godine.

"Razne sigurnosne službe, Izrael i zapadni političari koji su isplanirali građanski rat, destrukciju i dezintegraciju Irana trebaju znati da Iran nije Libija ili Sudan", tvitao je ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

Teheran je optužio zapadne protivnike za raspirivanje nemira diljem zemlje, kojima su se pridružili Iranci iz svih društvenih slojeva, od smrti mlade Kurdkinje Mahse Amini 16. rujna. Amini je umrla u policijskom pritvoru nakon što ju je policija za moral uhitila zbog navodnog kršenja islamskog koda odijevanja.

Iran je u srijedu pogođen nizom napada. Sedam osoba ubijeno je u jugozapadnom gradu Izeu u onome što su mediji opisali kao teroristički napad.

U odvojenom nasilnom događaju, naoružani napadač na motociklu  pucao je na nekoliko pripanika snaga sigurnosti u središnjem gradu Isfahanu, usmrtivši dvije osobe i ozlijedivši osam, prema državnoj televiziji. Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napade, za koje je državna televizija okrivila "izgrednike".

Smrt Mahse Amini i prosvjedi koji su uslijedi izazvali su međunarodnu osudu iranskog klerikalnog vodstva, koje pokušava zauzdati nasilje za koje optužuje strane neprijatelje i njihove navodne lokalne agente.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije